Zuinig omgaan met de energie in je bedrijfspand

Energie besparen in een bedrijfspand loont

Energieverbruik is één van de grootste kostenposten voor een onderneming, naast de kosten voor een pand en personeel. Er zijn verschillende manieren om zuinig om te gaan met zakelijk gas en elektriciteit, bijvoorbeeld door de goedkoopste energieleverancier te kiezen. Ook kan winkel- of bedrijfsoppervlak het verschil maken tussen een particulier of commercieel energiecontract, waarop vervolgens kan worden bespaard.

Energieverbruik bedrijfspand

Hoe hoog het energieverbruik is in een bedrijfspand verschilt per type onderneming. Een supermarkt met koel- en vriessystemen, ovens en snijmachines zal meer energie verbruiken dan een veel kleinere winkel. Een doe-het-zelf zaak heeft vaak zelfs een energieverbruik van boven de 100.000 kilowattuur per jaar. Bij kantoorpanden wordt het energieverbruik meer bepaald door apparaten die veel stroom verbruiken, zoals airconditioningsystemen, de verlichting of computers en servers.

Zakelijke energiebesparing

Zuiniger zijn met zakelijke energie begint bij het vergelijken van zakelijke energie leveranciers. Op internet zijn voldoende vergelijkingssites te vinden die hier inzicht in bieden. Maar er zijn ook simpele tips die een onderneming zelf kan toepassen om te besparen. Zuinige verlichting als LED-lampen kan een groot verschil maken in de elektriciteitsrekening, net als tijdschakelaars op de verlichting. Wanneer koel- en vriesapparaten goed worden afgedekt gaat minder koele lucht verloren en hoeven de apparaten minder hard te werken om dit te compenseren. Ook het kiezen van de meest zuinige energielabels bij de inkoop van bedrijfsapparatuur of goed isolatiemateriaal kan energiebesparend werken.

Vergelijken

Bij het afsluiten van een energiecontract is het goed om de verschillende energieleveranciers te vergelijken, vooral omdat de concurrentie groot is en een bedrijf hiervan kan profiteren met gunstige prijsaanbiedingen of kortingen. Bovendien kan de grootte van het bedrijfspand verschil maken bij het afsluiten van een contract, want in bepaalde gevallen kan het mogelijk zijn dat de ondernemer qua energieverbruik nog net een consumentencontract kan afsluiten, wat goedkoper kan zijn dan een zakelijk overeenkomst.

Belastingteruggaaf

Naast lagere bedrijfskosten kan energie besparen ook belastingtechnisch voordelig zijn. Ondernemers betalen energiebelasting die via de leverancier wordt geïnd en afgedragen aan de Belastingdienst. In bepaalde gevallen kan een onderneming echter in aanmerking komen voor een teruggaaf van energiebelasting, bijvoorbeeld wanneer meer dan 10 miljoen kilowattuur aan energie per jaar wordt verbruikt of wanneer een bedrijf een meerjarenafspraak heeft gesloten met de overheid over energie-efficiëntie.

Zonnepanelen

Voor een bedrijf kan het interessant zijn om zonnepanelen op het pand te laten plaatsen. Dit hangt echter af van bepaalde factoren, bijvoorbeeld of het om een pand in eigen bezit gaat. Vaak kan de bedrijfsaccountant wel uitrekenen wat het voordeel is om zonnecollectoren te laten plaatsen.


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Een inleiding tot nieuwbouw: het creëren van dromen

Nieuwbouwprojecten vormen de kern van de vastgoedmarkt, waarbij visionairen en…

Read More
thumb-img
Extra ruimte in en rondom je huis creëren? Dat kan!

Wanneer je graag aanpassingen wil doen in je huis is…

Read More
thumb-img
De noodzaak van een aannemer voor klusjes in en om het huis

Of je nu een kleine reparatie nodig hebt of een…

Read More
thumb-img
Innovatieve airco oplossingen

In Maastricht, een stad bekend om haar historische schoonheid en…

Read More
thumb-img
Deze 4 dingen zijn onmisbaar op de bouwplaats

Op de bouwplaats is het van groot belang om een…

Read More
  • Categorieën