Nieuwbouwwoning kopen? Dan is het afsluiten van een hypotheek net even anders!

Ben je op zoek naar een huis en is je oog gevallen op een nieuwbouwproject? Dan wil je natuurlijk weten of je dit huis kunt financieren. Het afsluiten van een hypotheek voor een nieuwbouwwoning werkt net even wat anders dan bij een bestaande woning.  In dit artikel lees je hier meer over.

Passende hypotheek
Heb je interesse in een nieuwbouwhuis? Neem dan de tijd om op zoek te gaan naar een passende hypotheek. Het is belangrijk dat je niet alleen weet wat de koopsom van de woning is, maar dat je ook inzicht hebt in de meer- en minderwerklijst. En maak ook een inschatting van de overige grote kostenposten die vaak bij de aankoop van een nieuwbouwwoning komt kijken. Denk aan een keuken, de vloeren en de aanleg van de tuin.

Maximale hypotheek
Het maximale bedrag dat je aan hypotheek kunt krijgen hangt uiteraard af van je inkomen. Hoe meer je verdient, hoe meer geld je kan besteden aan je maandelijkse woonlasten.

Naast je inkomen spelen er nog veel meer zaken. Heb je vaste maandelijkse kosten zoals een studieschuld, een telefoon op afbetaling, een private leaseauto, alimentatieverplichtingen of een restschuld? De bedragen die je hiervoor maandelijks moet betalen hebben invloed op je maximale hypotheek.

Huidige marktwaarde bepaalt maximum bedrag
Bij de berekening van de maximale hypotheek wordt gekeken naar je inkomen en financiële verplichtingen. Maar ook de waarde van de woning die je wilt kopen is van belang. Je kunt maximaal 100% van de waarde van de woning lenen. Koop je een energiezuinig huis dan mag je vaak wat extra lenen. Namelijk tot 106% van de waarde.
Dit betekent dus dat als de marktwaarde van de woning 200.000 euro is, je niet meer dan dit bedrag aan hypotheek kunt krijgen. Dit geld ook wanneer je financiële situatie het toelaat om een hoger bedrag te lenen.

Wat is de marktwaarde van nieuwbouw?
Hoe bepaal je de waarde van een huis dat nog gebouwd moet worden? Dat verschilt per geldverstrekker. Over het algemeen wordt de waarde bepaald door de koop-/aanneemsom, het meerwerk en het renteverlies tijdens de bouw. Een hypotheekadviseur kent het beleid van de verschillende geldverstekkers en kan kijken wat voor jouw situatie het beste is.

 Bouwdepot
Wanneer je een nieuwbouwhuis koopt, dan betaal je de woning als het ware in termijnen. Bij de overdracht koop je eerst de grond. Vervolgens betaal je naarmate de bouw vordert steeds een volgende bouwtermijn. Wanneer je deze moet betalen, vind je in het koopcontract.  Je betaalt het huis dus in termijnen. Hoe zit het dan met de hypotheek? Je sluit vanaf het begin een hypotheek af ter hoogte van de totale koopsom. Als je naar de notaris gaat, wordt de koopsom voor de grond betaald. De rest van het hypotheekbedrag wordt in een zogenaamd bouwdepot geplaatst. Dit is een aparte rekening bestemd voor het afbouwen van je huis. Over het bedrag dat op deze rekening staat ontvang je rente. Meestal is dit hetzelfde rentepercentage dat je ook voor je hypotheek betaalt. Het bedrag in het bouwdepot wordt steeds lager naarmate de bouw vordert.

Dubbele lasten
Woon je in een huur- of koophuis tijdens de bouw? Dan betaal je ook voor je huidige woning hypotheekrente of huur. Houd dan rekening met dubbele lasten. Wil je dit liever niet? Dan zijn er speciale overbruggingsmogelijkheden. Een adviseur kan je er meer over vertellen.

Advies

Wil je een graag een nieuwbouw huis kopen in Maastricht? Ga dan voor onafhankelijk advies bijvoorbeeld naar Hypotheek Visie Maastricht: hypotheekadvies Maastricht.


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Ontdek de voordelen van een BetonCiré vloer in jouw woning

Een BetonCiré vloer wordt steeds populairder in moderne interieurs. Dit…

Read More
thumb-img
De impact van huis renovaties op de woningwaarde

Huis renovaties kunnen een aanzienlijke impact hebben op de waarde…

Read More
thumb-img
Langdurig genot van je houten overkapping

Een houten overkapping is een prachtige toevoeging aan je tuin…

Read More
thumb-img
Waarom uw gevel laten reinigen door professionals?

Uw gevel is het visitekaartje van uw huis of bedrijfspand.…

Read More
thumb-img
Een inleiding tot nieuwbouw: het creëren van dromen

Nieuwbouwprojecten vormen de kern van de vastgoedmarkt, waarbij visionairen en…

Read More
  • Categorieën