Je huis zelf verkopen?

Ben jij iemand die graag zelf dingen onderneemt en ben je in het proces van een verhuizing? Denk er eens over na om zelf een huis te verkopen. Het inhuren van de ‘middelman’ kan soms best veel geld kosten en het lijkt op het eerste gezicht dan ook bijzonder winstgevend om die tussenpersoon, een makelaar, kwijt te raken. Maar is dat wel zo? In dit artikel gaan we antwoord geven op de vraag of het beter is om je huis zelf te verkopen of niet.

Het plaatsen van een advertentie

Het verkopen van je huis is geen makkelijke taak, laten we dat vooropstellen. Er komt behoorlijk wat bij kijken. Je zult goede, kwalitatieve foto’s moeten maken van elke kamer (en die kamers dus opruimen). Daarna zul je advertenties moeten plaatsen in kranten, op websites en op de belangrijkste plekken zoals Funda.nl, bijvoorbeeld. Maar dat is nog maar het begin.

De reacties zullen binnenkomen

Op het moment dat je de advertentie plaatst, is de kans groot dat er aardig wat reacties komen van mensen en die moet je maar in de juiste banen zien te leiden. Heb je een fulltimebaan, dan is het helemaal niet zo simpel om dat ernaast te doen. Ook zullen mensen biedingen doen op je huis en zul je daar netjes op moeten reageren. Je zal niet de eerste verkoper zijn die op dit gebied fouten maakt en mensen boos maakt.

Het ondertekenen van de documenten

Heb je eenmaal een verkoper gevonden die jouw huis wil kopen voor een leuk bedrag, dan zul je ook de documenten zelf moeten regelen bij de notaris. De zoektocht naar een notaris en het vinden van de juiste documenten kost ook tijd (en dus geld). En dan hoop je ook maar dat je alles goed doet en dat je geen fouten maakt. Kortom, zorg dat je weet waar je aan begint.

Je kunt het ook anders doen

Zoals je misschien nu inmiddels wel begrijpt, is het helemaal niet gek om die gemiddelde 1 procent van de verkoopwaarde van je huis op te offeren aan een Makelaar Amersfoort bijvoorbeeld. Zo’n professional weet precies wat hij doet, doet dat alles in veel minder tijd en hij heeft de kanalen openstaan naar de krant, websites en andere plekken waar advertenties mogen staan.

Is het dan echt goedkoper?

Het is ook goed om te begrijpen dat het allemaal niet per se goedkoper is als je een huis zelf verkoopt. Allereerst ben je nog steeds geld kwijt aan het plaatsen van advertenties, je bent geld kwijt aan een professionele fotograaf en je bent geld kwijt aan de notaris, dingen die meestal inbegrepen zijn in de prijs van de makelaar. Daarnaast zorgt de professional van het makelaarskantoor er meestal voor dat de prijs van het verkopen van je huis hoger ligt, simpelweg omdat ze weten hoe ze een huis moeten brengen. Als je huis dankzij een dergelijke tussenpersoon 5.000 euro meer oplevert, dan is het helemaal niet erg om de kosten van de tussenpersoon te betalen. En het scheelt je ook nog eens veel stress.


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Waarom de trap en keuken vaak een renovatie nodig hebben

In veel huizen zijn de trap en de keuken twee…

Read More
thumb-img
Waarom er spouwmuurisolatie gebruikt wordt

Spouwmuurisolatie is een populaire en effectieve methode om de thermische…

Read More
thumb-img
Bouwvoertuigen: De Krachtpatsers op de Bouwplaats

In de wereld van de bouw zijn er krachtpatsers die…

Read More
thumb-img
Heftruck gebruiken voor klusjes rondom je huis

Bij het denken aan een heftruck, schiet waarschijnlijk direct het…

Read More
thumb-img
De vele voordelen van een Bureau Infrarood Paneel

In de wereld van verwarmingssystemen zijn er talloze opties om…

Read More
  • Categorieën