Het regelen van de financiën voor je woning

Ben je van plan om je eerste huis te gaan kopen? Je hebt alleen geen flauw idee hoe je een hypotheek moet aanvragen en hoeveel eigen geld je zelf nodig hebt. In dit artikel geeft LBB Naber een uitleg.

Hoeveel kan ik maximaal eigenlijk lenen?

Het is belangrijk om na te gaan hoeveel je maximaal eigenlijk kunt lenen. Bij de meeste hypotheekverstrekker is dit gemakkelijk online uit te rekenen met een speciale tool op de website. Dit is echter een indicatie. Voor een exacte uitkomst dien je een afspraak te maken met de hypotheekadviseur. Hoeveel je daadwerkelijk kunt krijgen is afhankelijk van je inkomen, wat voor dienstverband je hebt, hoe oud je bent en wat de waarde van je woning is die je wilt kopen. Daarnaast kun je ook kijken hoe de hoogte van je hypotheek veranderd aan de hand van je eigen inleg.

De hypotheeknormen voor 2018

Als je inkomen voldoende is, dan is het mogelijk om in dit jaar 100% van de woningwaarde te lenen. Bij woningen die energiezuinig zijn ligt nog iets hoger, namelijk op 106%. Er zijn enkele normen vastgesteld door de overheid, hier houden banken zich dan ook aan. Er zijn natuurlijk altijd enkele uitzonderingen. Deze worden gecontroleerd door het AFM.

Hoeveel wil je besteden?

Het is natuurlijk leuk om te weten wat je maximaal kunt lenen, maar hoeveel je wil daadwerkelijk besteden? De hypotheeklasten is namelijk niet de enige lasten die je mee gaat dragen. Er zijn ook nog zogenaamde woonlasten. Het is dus belangrijk na te gaan hoeveel je maximaal wilt besteden aan het wonen. Gemiddeld genomen besteden de huishoudens in Nederland namelijk 36% van hun inkomen aan het huishouden.

Hoeveel eigen geld heb je nodig?

Omdat de hypotheek nooit alle kosten van je eigen woning dekt waarmee je te maken krijgt bij de aankoop van een huis, heb je altijd eigen geld nodig. Als je inkomen dat toelaat, kun je in 2018 nog maximaal 100% van de waarde van de woning lenen. Voor woningen met energiebesparende voorzieningen is dat 106%.


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Vloerkleden en verbouwen: Zo kies je de juiste vloerkleden voor jouw verbouwde ruimte

Als je aan het verbouwen bent, denk je waarschijnlijk al…

Read More
thumb-img
Wat kan je na het doen van een rechtenstudie?

In Nederland staat het studeren van rechten bekend als iets…

Read More
thumb-img
Hoe kun je geld besparen op je vaste lasten?

Het leven is steeds duurder aan het worden. Daarom is…

Read More
thumb-img
Dingen die je moet weten over het renoveren van een zwembad!

Verbleekte folie, scheuren in het beton, tegels en kunststof of…

Read More
thumb-img
Verkoop je oude pallets door

Heb jij een (eigen) bedrijf en beschik jij over veel…

Read More
  • Categorieën