Het regelen van de financiën voor je woning

Ben je van plan om je eerste huis te gaan kopen? Je hebt alleen geen flauw idee hoe je een hypotheek moet aanvragen en hoeveel eigen geld je zelf nodig hebt. In dit artikel geeft LBB Naber een uitleg.

Hoeveel kan ik maximaal eigenlijk lenen?

Het is belangrijk om na te gaan hoeveel je maximaal eigenlijk kunt lenen. Bij de meeste hypotheekverstrekker is dit gemakkelijk online uit te rekenen met een speciale tool op de website. Dit is echter een indicatie. Voor een exacte uitkomst dien je een afspraak te maken met de hypotheekadviseur. Hoeveel je daadwerkelijk kunt krijgen is afhankelijk van je inkomen, wat voor dienstverband je hebt, hoe oud je bent en wat de waarde van je woning is die je wilt kopen. Daarnaast kun je ook kijken hoe de hoogte van je hypotheek veranderd aan de hand van je eigen inleg.

De hypotheeknormen voor 2018

Als je inkomen voldoende is, dan is het mogelijk om in dit jaar 100% van de woningwaarde te lenen. Bij woningen die energiezuinig zijn ligt nog iets hoger, namelijk op 106%. Er zijn enkele normen vastgesteld door de overheid, hier houden banken zich dan ook aan. Er zijn natuurlijk altijd enkele uitzonderingen. Deze worden gecontroleerd door het AFM.

Hoeveel wil je besteden?

Het is natuurlijk leuk om te weten wat je maximaal kunt lenen, maar hoeveel je wil daadwerkelijk besteden? De hypotheeklasten is namelijk niet de enige lasten die je mee gaat dragen. Er zijn ook nog zogenaamde woonlasten. Het is dus belangrijk na te gaan hoeveel je maximaal wilt besteden aan het wonen. Gemiddeld genomen besteden de huishoudens in Nederland namelijk 36% van hun inkomen aan het huishouden.

Hoeveel eigen geld heb je nodig?

Omdat de hypotheek nooit alle kosten van je eigen woning dekt waarmee je te maken krijgt bij de aankoop van een huis, heb je altijd eigen geld nodig. Als je inkomen dat toelaat, kun je in 2018 nog maximaal 100% van de waarde van de woning lenen. Voor woningen met energiebesparende voorzieningen is dat 106%.


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Innovatieve airco oplossingen

In Maastricht, een stad bekend om haar historische schoonheid en…

Read More
thumb-img
Deze 4 dingen zijn onmisbaar op de bouwplaats

Op de bouwplaats is het van groot belang om een…

Read More
thumb-img
3 tips om tijd te besparen tijdens de tuinaanleg

Is het hoog tijd om de tuin aan te pakken?…

Read More
thumb-img
De kunst van de moderne keuken

De keuken is in iedere woning een onderdeel dat direct…

Read More
thumb-img
De groeiende populariteit van zonnepanelen in Dongen

Dongen, een gemeente in Noord-Brabant, heeft de afgelopen jaren een…

Read More
  • Categorieën