Zwevende gordijnen of op de vloer?

Voor raambekleding zijn er tal van mogelijkheden. De keuze bepaalt in belangrijke mate de uitstraling van jouw woning. Het biedt geborgenheid en privacy. Daarnaast kan raambekleding zorgen voor een extra isolatie van de woning zowel voor de winter- als zomermaanden. Het houdt de warmte binnen of zorgt dat de warmte juist buiten blijft.

Harde of zachte raambekleding
Raambekleding is er in harde of zachte vorm. Houten of aluminium jaloezieen zorgen voor een zakelijke outlook. Zachte stoffen zijn gordijnen, rolgordijnen en vitrage. Het zorgt voor een prettige akoestiek en afhankelijk van de gekozen stof past het in een modern of klassiek interieur. De meest gekozen stof is polyester, katoen of linnen. Het voordeel van een synthetische vezel is de kleurechtheid en de geringe krimp. Katoen en linnen hebben de eigenschap om te krimpen. Om die reden wordt er dikwijls voor een grote zoom gekozen. Een combinatie van polyester met katoen of linnen is ook mogelijk.

Hoogte en breedte inmeten
Het inmeten van gordijnen is een precies werkje. Veel winkels bieden een opmeetservice waarbij je zeker weet dat de juiste maat wordt genomen. Bepalend bij gordijnen inmeten is het ophangsysteem en het type plooi. Je kunt kiezen voor een halve, enkele of dubbele plooi, vlinderplooi of tripel-plooi. Een dubbele plooi betekent dat je driemaal de raambreedte nodig hebt aan stof. Bij een halve plooi is dit 1,5 keer de raambreedte. Voor de hoogte wordt minimaal twee keer 10 centimeter aangehouden voor de boven en onder zoom. Voor het creëren van plooien wordt gordijnband gebruikt.

Zwevend of niet zwevend gordijn
Voor het ophangsysteem zijn er rails of een roede met ringen. De gordijnen worden dan met haken aan de runners of ringen bevestigd. Veelal worden de gordijnen tot twee centimeter boven de vloer gemeten, maar ze kunnen ook op de vloer hangen. Oversized gordijnen liggen op de vloer wat zorgt voor een nonchalant uiterlijk.  Bij de keuze van een zwevend of niet zwevend gordijn is de ondergrond belangrijk. Bij een parket of laminaat vloer kunnen oversized gordijnen nog gemakkelijk verschoven worden. Dit is echter lastig bij vloerbedekking.

Hangen de gordijnen voor de radiator dan kun je warmteverlies krijgen. Kies je toch voor gordijnen tot de vloer, plaats dan radiatorfolie achter de radiator. Het compenseert dan het warmteverlies.


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Een inleiding tot nieuwbouw: het creëren van dromen

Nieuwbouwprojecten vormen de kern van de vastgoedmarkt, waarbij visionairen en…

Read More
thumb-img
Extra ruimte in en rondom je huis creëren? Dat kan!

Wanneer je graag aanpassingen wil doen in je huis is…

Read More
thumb-img
De noodzaak van een aannemer voor klusjes in en om het huis

Of je nu een kleine reparatie nodig hebt of een…

Read More
thumb-img
Innovatieve airco oplossingen

In Maastricht, een stad bekend om haar historische schoonheid en…

Read More
thumb-img
Deze 4 dingen zijn onmisbaar op de bouwplaats

Op de bouwplaats is het van groot belang om een…

Read More
  • Categorieën