Welke opties zijn er als ik een nieuw dak nodig heb?

Bouwt u een nieuwe woning? Of heeft uw bestaande woning een nieuw dak nodig? Dan zijn er verschillende opties die u kunt kiezen met betrekking tot dakbedekking. De voor- en nadelen van die opties kunt u hier lezen. Voor verdere informatie of een persoonlijk consult kunt u terecht bij MVH Dakwerken.

Kunststof dakbedekking

Bij een dakbedekking van kunststof wordt meestal gebruik gemaakt van PVC, maar EPDM kan ook gebruikt worden. Het wordt voornamelijk gebruikt op platte of licht hellende daken. Het belangrijkste verschil tussen PVC en EPDM is de prijs. EPDM is iets duurder dan PVC, maar gaat over het algemeen wel langer mee. PVC gaat gemiddeld 15 tot 40 jaar mee en EPDM gaat 30 tot 50 jaar mee. Voor beiden is dit wel afhankelijk van het merk, het onderhoud, de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing.

Andere voordelen van kunststof dakbedekking zijn dat het licht is, waterdicht en sterk. Ook heeft het een moderne uitstraling en is het volledig recyclebaar. Daarnaast wordt er lijm gebruikt om het materiaal te plaatsen en komt er dus geen brander aan te pas. Dit heeft als nadeel dat de kunststof dakbedekking niet direct op de oude dakbedekking geplaatst kan worden. Ook zorgt de methode ervoor dat de plaatsing veel tijd in beslag neemt. Het laatste nadeel is dat het materiaal door veroudering minder flexibel wordt.

Bitumineuze dakbedekking

Een bitumen dakbedekking is ook wel bekend als roofing of dakleer. Het is een materiaal dat verkregen wordt uit aardolie. Vroeger was bitumen niet altijd van goede kwaliteit, maar tegenwoordig wordt het gemaakt met gemodificeerd bitumen. Dat zorgt voor betere fysische eigenschappen en maakt de dakbedekking duurzamer en beter bestand tegen temperatuurschommelingen.

Het eerste voordeel van bitumen is dat het relatief lang meegaat, tussen de 20 en 40 jaar. Ook is het relatief goedkoop in vergelijking met de andere opties. Daarnaast heeft bitumen een hoge waterdichtheid en is het bestand tegen UV-stralen. Ook is het gemakkelijk te verwerken met andere materialen, zoals in dit geval dakleer.

De nadelen van bitumen zijn vooral de brandbaarheid en het verschil in kwaliteit tussen verschillende soorten en typen bitumen. Bitumen wordt aangebracht door het te smelten met een brander. Voor de aanbreng werkt dit goed, maar het materiaal is tegelijkertijd wel erg brandbaar. Een voetnoot hierbij is wel dat het bitumen op uw dak niet snel in aanraking zal komen met een open vlam.


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Vloerkleden en verbouwen: Zo kies je de juiste vloerkleden voor jouw verbouwde ruimte

Als je aan het verbouwen bent, denk je waarschijnlijk al…

Read More
thumb-img
Wat kan je na het doen van een rechtenstudie?

In Nederland staat het studeren van rechten bekend als iets…

Read More
thumb-img
Hoe kun je geld besparen op je vaste lasten?

Het leven is steeds duurder aan het worden. Daarom is…

Read More
thumb-img
Dingen die je moet weten over het renoveren van een zwembad!

Verbleekte folie, scheuren in het beton, tegels en kunststof of…

Read More
thumb-img
Verkoop je oude pallets door

Heb jij een (eigen) bedrijf en beschik jij over veel…

Read More
  • Categorie├źn