Wat kan je allemaal doen met een hoogwerker?

Heb jij er al eens over nagedacht om een hoogwerker opleiding volgen? Het is namelijk erg handig om met een hoogwerker te werken, maar het is niet altijd even veilig. Zo is het belangrijk om altijd goed op te letten wanneer je gebruik maakt van dit toestel.

Een hoogwerker opleiding volgen voor zekerheid

Een hoogwerker is niet een werktuig, maar een overkoepelende term. Deze term is dan ook wel de benoeming voor toestellen die worden gebruikt door monteurs om veilig te werken aan constructies en installaties die hoger liggen dan normaal. De hoogwerker werkt de medewerkers naar boven door middel van een bak, die omhoog wordt gebracht door een hydraulische arm. Deze arm bevat erg veel scharnieren, wat de arm erg ‘flexibel’ maakt. Vaak kun je een hoogwerker terugvinden in staalconstructies, de industrie of in de bouw. Toch is een hoogwerker niet altijd veilig. Zo zijn de ongelukken die gebeuren door een hoogwerker voor tachtig procent te wijten aan onveilig of verkeerd gebruik door de gebruiker. Het is dus belangrijk dat werknemers de juiste trainingen ontvangen voordat zij zelfstandig gebruik maken van een hoogwerker. Werkgevers zijn dan ook verplicht om een hoogwerker opleiding of -cursus aan te bieden. Voorkom bedrijfsongevallen door de hoogwerker veilig te gebruiken.

Voorkom bedrijfsongevallen door je aan de richtlijnen te houden

Hoewel hoogwerkers mensen omhoog brengen, zul je ze niet in elke situatie terugvinden. Bij het gebruik van een hoogwerker heeft een bestuurder namelijk te maken met veel verschillende richtlijnen. Zo zijn hoogwerkers er bijvoorbeeld voor ontworpen om personen naar een bepaalde positie te brengen, maar zijn ze er niet voor om mensen van het ene naar het andere hoogteniveau te brengen. Daarnaast mag je eenmaal in de lucht niet uit de bak stappen om goed bij je werk te kunnen. Dit kan een situatie namelijk erg gevaarlijk maken.

Mogelijke uitzonderingen op deze richtlijnen

Toch zijn er uitzonderingen voor de regels die er zijn opgesteld. Het is alleen in uitzonderlijke situaties zo dat een hoogwerker gebruik wordt om iemand van de ene werkplek naar de andere te verplaatsen. Dit mag alleen gedaan worden wanneer er een grondige risicoanalyse, ook wel RI&E genoemd, is gedaan. In deze analyse wordt onderzocht of deze manier van verplaatsen de meest veilige en effectiefste manier is om een andere locatie te bereiken. Is dit het geval? Dan zul je je toch nog aan een paar richtlijnen moeten houden. Zo moet er altijd iemand in de hoogwerker blijven om hem te bedienen, en moeten er juiste valpreventie methoden gebruikt worden om ervoor te zorgen dat het veilig blijft in het geval dat er iemand valt. Bovendien blijft het streng verboden om over de railing van het platform te klimmen om uit te stappen. Om er zeker van te zijn dat jullie veilig omgaan met een hoogwerker kun je het beste onderzoek doen of een juiste training volgen.


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Een inleiding tot nieuwbouw: het creëren van dromen

Nieuwbouwprojecten vormen de kern van de vastgoedmarkt, waarbij visionairen en…

Read More
thumb-img
Extra ruimte in en rondom je huis creëren? Dat kan!

Wanneer je graag aanpassingen wil doen in je huis is…

Read More
thumb-img
De noodzaak van een aannemer voor klusjes in en om het huis

Of je nu een kleine reparatie nodig hebt of een…

Read More
thumb-img
Innovatieve airco oplossingen

In Maastricht, een stad bekend om haar historische schoonheid en…

Read More
thumb-img
Deze 4 dingen zijn onmisbaar op de bouwplaats

Op de bouwplaats is het van groot belang om een…

Read More
  • Categorieën