Veilig slopen: hoe doe je dat?

Als er iets moet worden gesloopt, moet je dit professioneel doen (of laten doen). Je kunt nooit zomaar beginnen met slopen. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar hoe kun je dit het beste veilig en verantwoord doen?


Voorbereiding en veiligheid

De eerste stap die je moet zetten wanneer je gaat slopen, is het laten checken van de constructie door een expert. Het is belangrijk om te laten beoordelen of je iets zomaar mag slopen. Als het akkoord is en je weet dat je veel puin gaat hebben, reserveer dan een kluscontainer. Doe dit een aantal dagen van tevoren, zodat hij ruim op tijd voor de deur staat. Een ander belangrijk aspect van het slopen is veiligheid. Draag tijdens het slopen altijd veiligheidsschoenen, werkhandschoenen en stevige kleding. Mocht er iets misgaan, dan ben je goed beschermd. Draag ook altijd een veiligheidsbril, een stofkapje en gehoorbescherming. Schakel in de omgeving van het slopen de elektriciteit uit en sluit de gas- en waterleiding tijdelijk af.

Gereedschap

Een paar voorbeelden van handig gereedschap voor tijdens het slopen zijn een breekijzer, een klauwhamer, een elektrische breekhamer en een slijptol. Een breekijzer is het meest gebruikte sloopgereedschap, hiermee verwijder je planken. Met een klauwhamer kun je schroeven of spijkers uit hout verwijderen. Een elektrische breekhamer is makkelijk om zwaarder werk mee te verrichten. Hiermee verwijder je de wat grovere materialen. Tot slot is een slijptol ook erg handig om te gebruiken, vooral voor bijvoorbeeld metaal en beton. Let er wel op dat er geen brand ontstaat.


Zelf slopen?

Twijfel je nog of je zelf gaat slopen of dat je het beter kunt laten doen? Weeg dan goed de voor- en nadelen tegen elkaar af. Als je het zelf doet, is dit een stuk goedkoper. Ook leer je zo je huis goed kennen en zie je beter wat je met een bepaalde ruimte wil. Aan de andere kant is het soms verstandiger om dit soort klussen te laten doen wanneer je hier geen verstand van hebt. Ben je zelf bouwvakker en wil je graag slopen, maar is er geen werk? Schrijf je dan in bij een uitzendbureau met vacatures in de bouwsector.

Als je aan het slopen bent, is het handig om tussendoor op te ruimen. Zo kun je elke keer opnieuw verder met een opgeruimde werkplek. Het puin stapelt zich namelijk erg snel op. Mocht je asbest tegenkomen, informeer dan bij je gemeente wat je moet doen om dit veilig te verwijderen.


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Een inleiding tot nieuwbouw: het creëren van dromen

Nieuwbouwprojecten vormen de kern van de vastgoedmarkt, waarbij visionairen en…

Read More
thumb-img
Extra ruimte in en rondom je huis creëren? Dat kan!

Wanneer je graag aanpassingen wil doen in je huis is…

Read More
thumb-img
De noodzaak van een aannemer voor klusjes in en om het huis

Of je nu een kleine reparatie nodig hebt of een…

Read More
thumb-img
Innovatieve airco oplossingen

In Maastricht, een stad bekend om haar historische schoonheid en…

Read More
thumb-img
Deze 4 dingen zijn onmisbaar op de bouwplaats

Op de bouwplaats is het van groot belang om een…

Read More
  • Categorieën