Veilig slopen: hoe doe je dat?

Als er iets moet worden gesloopt, moet je dit professioneel doen (of laten doen). Je kunt nooit zomaar beginnen met slopen. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar hoe kun je dit het beste veilig en verantwoord doen?


Voorbereiding en veiligheid

De eerste stap die je moet zetten wanneer je gaat slopen, is het laten checken van de constructie door een expert. Het is belangrijk om te laten beoordelen of je iets zomaar mag slopen. Als het akkoord is en je weet dat je veel puin gaat hebben, reserveer dan een kluscontainer. Doe dit een aantal dagen van tevoren, zodat hij ruim op tijd voor de deur staat. Een ander belangrijk aspect van het slopen is veiligheid. Draag tijdens het slopen altijd veiligheidsschoenen, werkhandschoenen en stevige kleding. Mocht er iets misgaan, dan ben je goed beschermd. Draag ook altijd een veiligheidsbril, een stofkapje en gehoorbescherming. Schakel in de omgeving van het slopen de elektriciteit uit en sluit de gas- en waterleiding tijdelijk af.

Gereedschap

Een paar voorbeelden van handig gereedschap voor tijdens het slopen zijn een breekijzer, een klauwhamer, een elektrische breekhamer en een slijptol. Een breekijzer is het meest gebruikte sloopgereedschap, hiermee verwijder je planken. Met een klauwhamer kun je schroeven of spijkers uit hout verwijderen. Een elektrische breekhamer is makkelijk om zwaarder werk mee te verrichten. Hiermee verwijder je de wat grovere materialen. Tot slot is een slijptol ook erg handig om te gebruiken, vooral voor bijvoorbeeld metaal en beton. Let er wel op dat er geen brand ontstaat.


Zelf slopen?

Twijfel je nog of je zelf gaat slopen of dat je het beter kunt laten doen? Weeg dan goed de voor- en nadelen tegen elkaar af. Als je het zelf doet, is dit een stuk goedkoper. Ook leer je zo je huis goed kennen en zie je beter wat je met een bepaalde ruimte wil. Aan de andere kant is het soms verstandiger om dit soort klussen te laten doen wanneer je hier geen verstand van hebt. Ben je zelf bouwvakker en wil je graag slopen, maar is er geen werk? Schrijf je dan in bij een uitzendbureau met vacatures in de bouwsector.

Als je aan het slopen bent, is het handig om tussendoor op te ruimen. Zo kun je elke keer opnieuw verder met een opgeruimde werkplek. Het puin stapelt zich namelijk erg snel op. Mocht je asbest tegenkomen, informeer dan bij je gemeente wat je moet doen om dit veilig te verwijderen.


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Soorten uitbreidingen aan je huis

Soorten uitbreidingen aan je huis Uitbreidingen aan je huis kunnen…

Read More
thumb-img
Het belang van installatiebedrijven

Installatiebedrijven spelen een essentiële rol in de bouw- en technieksector,…

Read More
thumb-img
De keuze tussen DIY en professionele overkappingen

Het toevoegen van een overkapping aan je huis kan een…

Read More
thumb-img
Budgetvriendelijke keukenrenovaties: haal meer uit je geld

Keukendeurtjes en keuken kopen zijn twee aspecten die onlosmakelijk verbonden…

Read More
thumb-img
In deze sectoren zijn afdekzeilen van belang

In Nederland kan het weer erg onvoorspelbaar zijn. Regen, wind,…

Read More
  • Categorieën