Trap renovatie op maat

Nadat je een nieuwe hardhouten vloer hebt uitgezocht, is het tijd om na te denken over de bijpassende hardhouten trap op maat. De houten vloeren vormen immers de basis voor het totale ontwerp en je wilt dat ze zo warm en uitnodigend mogelijk zijn.

Subtiele details zoals de nerfrichting, de waargenomen sterkte en constructie, de houtcontour, maar ook de kleuren en texturen hebben een grote invloed op het perspectief van de gebruikers en van gasten op kwaliteit en schoonheid van het afgewerkte trappenhuis.

Houtnerf

De richting van de houtnerf is een van de sterkste visuele signalen die je hebt bij het installeren van een trap. Onze ogen houden ervan om de patronen te vinden en de zachte vloeiende nerf te volgen in een nieuwe, hardhouten vloer. Maar als dit het oog naar een ruimte leidt waar de nerfrichting loodrecht op de hardhouten vloer staat, creëert het een abrupte barrière die de totale loop van het hout en het ontwerp van de ruimte verstoort.

De trap naar de eerste verdieping moet een nerf hebben die evenwijdig loopt met de nerf van de vloer om mensen uit te nodigen verder te gaan. De treden zou je iets groter kunnen maken zodat de overgang zacht en aanvaardbaar is.

Een ander gebied, waar het overigens wel aanvaardbaar is om de richting van de houtnerf te veranderen is de grote ruimte op de eerste of hogere verdiepingen waar er een trap naar beneden gaat. Hier is er een duidelijke verdeling van de ruimtes, zodat je een aangepast vloerdeel of een aangepaste traptrede kunt installeren. Het doel is om de naden te minimaliseren en een element te gebruiken dat over de gehele lengte van de opening loopt.

Het ontwerp

Eenvoudige trappen met een minimum aantal elementen zijn geweldig voor ontwerpers als ze de nadruk van het huis op de ruimte willen leggen. Maar als je een trap ontwerpt met een al te vereenvoudigd ontwerp, dan is de veiligheid een belangrijk aandachtspunt. Een ontwerp kan voldoen aan de regels en aan alle mechanische eisen, maar vinden de gebruikers het geruststellend en sterk?

Zorg ervoor dat je een trap ontwerpt die een gevoel van kwaliteit en stabiliteit geeft, rekening houdt met passende elementen bij de omvang en kwaliteit van de rest van het huis. Als je de balustrade gaat installeren, versterkt dan ook de constructie en het ontwerp met een aangepast leuning of dikkere aangepaste treden die een extra vleugje luxe en personalisatie kunnen bieden.

Met de hand geschuurde traptreden

Een goed geïnstalleerde, met de hand geschuurde of oudere, hergebruikte vloer is een van de beste manieren om een ruimte diepte en contour te geven en het uiterlijk van je nieuwe houten vloer verder te personaliseren. De schuurmethode die je kiest voor de vloer hoeft niet te stoppen als het gaat om de traptreden.

Afhankelijk van de fabrikant van je houten vloeren kun je traptreden bestellen die passen bij de vloer die je hebt gekozen en deze voor of na de installatie ter plaatse met de hand schuren. Installateurs moeten worden aangemoedigd om monsters van alle stukken te bekijken voordat ze worden geïnstalleerd om ervoor te zorgen dat de houtnerf op een lijn blijft.

Afmetingen

Vloeren met brede planken zijn favoriet. Maar als er een mooie brede plankenvloer wordt gelegd met traptreden gemaakt van gelamineerde smalle stroken hout zal dat de kwaliteit van het ontwerp en de uitstraling verlagen. Wanneer je traptreden bestelt, praat dan met de fabrikant over het verlijmen van de traptreden tot delen die qua breedte vergelijkbaar zijn met de vloer. Je gaat daarvoor iets meer betalen, maar het is de moeite waard.

Kleur

Als je eenmaal weet welke houtsoort je gaat gebruiken voor je vloer, kun je beginnen met het selecteren van de kleur. In de meeste gevallen zal de kleur die je gebruikt op de vloeren vergelijkbaar zijn met de kleur die je gebruikt op de trap.
Als je een voorbewerkte hardhouten vloer bestelt, wil je waarschijnlijk niet dat je traptreden tegelijkertijd worden afgewerkt. De onderdelen van de trap zullen gebruikt worden tijdens het installatieproces, dus het afwerken van de traptreden ter plaatse is normaal gesproken ideaal. Zo vermijdt je extra kosten voor reparatie of vervanging.

Bron: atmyhome.nl


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Een inleiding tot nieuwbouw: het creëren van dromen

Nieuwbouwprojecten vormen de kern van de vastgoedmarkt, waarbij visionairen en…

Read More
thumb-img
Extra ruimte in en rondom je huis creëren? Dat kan!

Wanneer je graag aanpassingen wil doen in je huis is…

Read More
thumb-img
De noodzaak van een aannemer voor klusjes in en om het huis

Of je nu een kleine reparatie nodig hebt of een…

Read More
thumb-img
Innovatieve airco oplossingen

In Maastricht, een stad bekend om haar historische schoonheid en…

Read More
thumb-img
Deze 4 dingen zijn onmisbaar op de bouwplaats

Op de bouwplaats is het van groot belang om een…

Read More
  • Categorieën