Hoe je op 7 creatieve manieren een donkere kamer kunt opfleuren

Snel een sombere en donkere kamer in een woning opfleuren is altijd een uitdaging. Dit is vooral het geval als jouw nieuwe woning geen grote ramen heeft die natuurlijk zonlicht binnenlaten. Gelukkig zijn er allerlei eenvoudige manieren om je huis of kantoor dusdanig in te richten, om het zo in een helderder ruimte te transformeren.

Hier zijn enkele geweldige ideeën om elke donkere slaapkamer, keuken of woonkamer op te fleuren.

1. Plaats spiegels in de buurt van lichtbronnen

Het is een eeuwenoud advies om spiegels te gebruiken om de visuele ruimte te vergroten en een donkere kamer op te fleuren. Om die spiegels optimaal te kunnen benutten, moet je ze strategisch in de buurt van een lichtbron plaatsen. Een gigantische spiegel op een muur of de vloer bij een raam plaatsen kan de natuurlijke verlichting echter vlot behoorlijk versterken.

2. Gebruik sfeerverlichting, kaarsen en andere omgevingslichtbronnen

Als je graag een beetje meer licht wilt toevoegen, zonder de helderheid van je kamer te overdrijven, dan kun je zo’n donkere kamer ook op een andere manier verlichten. Zoals met lange LED lichtsnoeren, een groep grote kaarsen, bollampen of andere sfeerverlichting.

Die bieden immers niet alleen precies het juiste vleugje helderheid, maar voegen ook een enorme charme en een warm gevoel toe.

3. Kies voor lichtere kleuren of transparante meubels

We kiezen onze banken, stoelen en tafels veelal uit op basis van onze persoonlijke stijl en wat volgens ons het beste bij elkaar past. Houd er echter ook altijd rekening mee hoe deze meubels beslissingen het verlichtingsniveau van je huis beïnvloeden.

Want heb je een kleine en schemerige kamer? Dan is een grote grijze of marine blauwe bank waarschijnlijk niet het beste idee! Een stijlvolle en compacte bank in een lichtere kleur zoals wit, beige of ivoor zorgt er in dit geval voor dat je kamer er direct een stuk groter en ruimtelijker uitziet plus aanvoelt. Vermijd ook zeker donkerhouten tafels, bedframes en tv-meubels in donkere en krappe ruimtes.

4. Maak gebruik van witte muren

Elke decor gids die je leest vermeldt dit waarschijnlijk al, maar het is absoluut waar! Witte muren zijn zonder twijfel de beste oplossing om een donkere kamer op te fleuren. Deze kleur wit kan in dit geval elke variant met een soortgelijke tint zijn, zoals licht ivoor en beige.

Witte muren laten het licht subliem door de ruimte stuiteren en laten het licht ook op andere oppervlakken weerkaatsen. Zo ziet de ruimte er veel groter uit dan het werkelijk is.

Vind je al die witgetinte muren daarentegen een beetje te saai? Overweeg dan, voor wat extra textuur, om fraaie sierlijsten aan het plafond toe te voegen. Of verf één muur met een andere verfrissende kleur.

5. Plaats een Velux lichtkoepel

Een Velux lichtkoepel is veel meer dan enkel een speciaal dakraam. Want je investeert bij de installatie ervan niet alleen in een raam, maar ook in de esthetiek van je kamer. Zo’n lichtkoepel staat zonder twijfel prachtig in iedere kamer. Want een vlakglas koepel brengt de buitenwereld met al haar licht ook perfect naar binnen. Dit omdat je de lucht boven je woning nu als een bewegend schilderij voorbij ziet komen. 

Een lichtkoepel wordt vooral geplaatst om een kamer volop natuurlijk licht te bieden. Dit terwijl je gelijktijdig een uniek karakter aan de binnenruimte toevoegt. Het natuurlijke licht dat een Velux lichtkoepel met zich meebrengt, is ongeëvenaard en kan zelfs de waarde van jouw huis aangenaam verhogen.

6. Kies voor licht beige of grijze gordijnen

Vereenvoudig je raambekleding door aan beide zijden van jouw ramen voor lichte gordijnen te kiezen. Je kunt daarbij uit verduisterende gordijnen of gewone lichte gordijnen kiezen. Zorg er wel voor dat de kleur een beige of licht grijze kleur heeft.

7. Richt je lampen op de muren of het plafond

In plaats van je lampen alle kanten op te richten, kun je ze maar beter op de muren of het plafond laten schijnen. Dit werkt qua verlichting veel beter dan enkel een spot op een smal gebied op de vloer te richten. Of van een zacht omgevingslicht gebruik te maken dat een minimale helderheid biedt.

Het kan soms een uitdaging zijn om te leren hoe je je een donkere kamer kunt opfleuren. Maar zoals je zelf hierboven al kon lezen, kan dit ook een leuk en creatief proces zijn. Waarbij je zeker niet alleen beperkt bent tot het toevoegen van spiegels en het aanbrengen van witte verf op elk oppervlak!


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Een inleiding tot nieuwbouw: het creëren van dromen

Nieuwbouwprojecten vormen de kern van de vastgoedmarkt, waarbij visionairen en…

Read More
thumb-img
Extra ruimte in en rondom je huis creëren? Dat kan!

Wanneer je graag aanpassingen wil doen in je huis is…

Read More
thumb-img
De noodzaak van een aannemer voor klusjes in en om het huis

Of je nu een kleine reparatie nodig hebt of een…

Read More
thumb-img
Innovatieve airco oplossingen

In Maastricht, een stad bekend om haar historische schoonheid en…

Read More
thumb-img
Deze 4 dingen zijn onmisbaar op de bouwplaats

Op de bouwplaats is het van groot belang om een…

Read More
  • Categorieën