De verschillen tussen de gloeilamp, spaarlamp en ledlamp

Dat we onze gloeilampen moeten vervangen voor iets anders, dat is voor veel mensen wel duidelijk. Ledlampen zijn veel beter dan spaarlampen, dit is ook al algemeen bekend. Maar waarom dit is? Hieronder vind je wat precies de verschillen zijn tussen deze drie verschillende lampen.

De gloeilamp

Sinds 2012 is er officieel besloten dat er geen gloeilampen meer in de handel mogen komen. Veel fabrikanten hebben dit proberen te omzeilen maar vanaf 2016 is het echt definitief niet meer mogelijk. Een van de redenen hiervoor is dat gloeilampen maar een klein deel van de energie omzetten in licht. Ze verbruiken kortom heel veel stroom voor weinig licht. Daarom moeten we overschakelen naar led, omdat je met energie bespaart met ledlampen. Alleen al door over te schakelen naar dit kleine lampje zal er in Europa al 40 miljard kWh in 2020 bespaard zijn.

De verschillen

Maar waarin verschilt een spaarlamp nu precies van een ledlamp? Een spaarlamp is eigenlijk een kleine opgevouwen tl-buis. Een spaarlamp is goedkoop in gebruik en vergeleken met de ledlamp ook goedkoop qua aanschaffen. Een spaarlamp gaat rond de 7.000 branduren mee. Qua gebruiksvriendelijkheid is waarschijnlijk het meeste bekende verschil dat een spaarlamp niet helemaal goed uitgezet kan worden, in tegenstelling tot de ledlamp.  De spaarlamp doet er ook langer over voordat deze is opgestart terwijl de ledlamp dit sneller doet. Nog een nadeel is dat je de levensduur van een spaarlamp kan verkorten door hem vaak aan en uit te zetten. Een kapotte spaarlamp moet ook bij het chemisch afval weggegooid worden. Een ledlamp gaat veel langer mee, deze heeft wel 20.000 branduren. Dit is bijna drie keer zoveel als de spaarlamp. Vanwege de vele led lichtjes moet een ledlamp veel warme kwijt kunnen, dit heeft een nadeel omdat de ledlamp hierdoor minder geschikt is voor een spotje of gesloten lampenkap. Toch heeft een ledlamp wel meer gebruiksgemak dit komt omdat de ledlamp snel aan en uit gaat en bij de spaarlamp moet je een tijdje wachten tot je voldoende licht hebt. Qua energiebesparing geldt dat zowel de ledlamp als de spaarlamp zorgen voor een forse daling vergeleken met traditionele gloeilampen. Beide lampen verbruiken zo’n 80% minder energie vergelijken met de gloeilamp.

Prijzen

Een ledlamp kost ongeveer €20,- om deze aan te schaffen. Je bespaart hier ongeveer 80% mee en de branduren zijn rond de 20.000 de kosten per branduur zijn dus eigenlijk €0,0010. Een spaarlamp is €10,- om aan te schaffen, je bespaart hier 80% mee en de branduren zijn rond de 7.000. De kosten per branduur zijn dus eigenlijk €0,0014. In feite is dus een ledlamp goedkoper.


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Hoe werkt de Airrex heater en wat maakt het een populaire keuze?

Verwarming is een essentiële factor voor comfort en welzijn, vooral…

Read More
thumb-img
De grootste voordelen  die er zijn van all-in-one laserprinters

In de moderne wereld van zakelijke technologie zijn efficiëntie en…

Read More
thumb-img
Dit kun je allemaal doen met PVC buizen

PVC buizen worden vooral gebruikt in technische industrieën. Dit is…

Read More
thumb-img
Hoe richt je jouw keuken het best in?

Bij het inrichten van een keuken zijn er bepaalde elementen…

Read More
thumb-img
Hoe kies je de juiste verf voor buitenprojecten?

Buitenprojecten zijn een geweldige manier om je huis op te…

Read More
  • Categorieën