Zo zorg je voor een brandveilig huis

Je wilt natuurlijk ten alle tijden voorkomen dat er brand uitbreekt in huis. Het scenario waarbij brand uitbreekt en terwijl iedereen in huis slaapt, is iets waarvan je liever niet aan de gevolgen denkt. Gelukkig kunnen er een aantal maatregelen getroffen worden om de brandveiligheid in huis te verbeteren.

Brand- en rookmelders

Mocht er onverhoopt brand uitbreken, is het in ieder geval belangrijk om hier zo snel mogelijk van op te hoogte te zijn. Zeker wanneer je in diepe slaap bent zal je niet snel merken als er ergens in huis brand uitbreekt. Brand- en rookmelders zijn daarom essentieel om een brandje in een vroeg stadium te ontdekken. Op deze manier kan de schade zoveel mogelijk worden beperkt en het kan zelfs levensreddend zijn.

Voorkomen dat kleine brandjes uitgroeien tot een grote brand

Wanneer een klein brandje in een vroeg stadium wordt ontdekt kan deze vaak nog bestreden worden met behulp van een blusdeken of brandblusser. Let wel, deze hulpmiddelen hebben alleen effect in een vroeg stadium. Wanneer de brand te groot is, hebben deze middelen niet voldoende slagkracht voor de bestrijding. Ook bij veel rookontwikkeling is het zaak om het huis zo snel mogelijk te verlaten, rook is namelijk ook gevaarlijk voor de gezondheid. Dit betekent dat er geen tijd meer is om het blusmiddel in te zetten.

Brandblussers

Er zijn verschillende brandblussers verkrijgbaar, onder te verdelen in schuimblussers, poederblussers en vetblussers. Voor thuisgebruik zijn schuimblussers het meest gebruikelijk. Ze zijn geschikt voor het blussen van de meeste brandjes en richten daarnaast het minste nevenschade aan. Het schuim is namelijk eenvoudig zelf op de ruimen. Na gebruik van een poederblusser is bijvoorbeeld een industriële stofzuiger nodig om op te ruimen. Daarnaast richt de poederblusser vaak nevenschade aan.

Blusdeken

Een blusdeken is heel geschikt voor het blussen van startende brandjes, bijvoorbeeld in de keuken. Omdat je vaak zelf aanwezig bent bij het ontstaan van dit soort brandjes kan snel ingegrepen worden. In dit stadium zijn blusdekens vaak voldoende.

Voorkomen is beter dan genezen

Misschien overbodig om te vermelden, maar ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Zorg daarom dat de kans op brand altijd zo klein mogelijk is. Doe dit bijvoorbeeld door in de keuken te blijven tijdens het koken. Laat de CV ketel iedere twee jaar controleren om er zeker van te zijn dat alles op orde is. Laat geen kaarsen branden wanneer je het huis verlaat of naar bed gaat.


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Innovatieve airco oplossingen

In Maastricht, een stad bekend om haar historische schoonheid en…

Read More
thumb-img
Deze 4 dingen zijn onmisbaar op de bouwplaats

Op de bouwplaats is het van groot belang om een…

Read More
thumb-img
3 tips om tijd te besparen tijdens de tuinaanleg

Is het hoog tijd om de tuin aan te pakken?…

Read More
thumb-img
De kunst van de moderne keuken

De keuken is in iedere woning een onderdeel dat direct…

Read More
thumb-img
De groeiende populariteit van zonnepanelen in Dongen

Dongen, een gemeente in Noord-Brabant, heeft de afgelopen jaren een…

Read More
  • Categorieën