Wat zet je in je sollicitatiebrief?

Ben je aan het rondstruinen naar vacatures in Middelharnis en vindt je de vacature die bij jouw past? Dan komt het volgende: een sollicitatiebrief. Dit schrijf je ter begeleiding van je cv. Wist je dat je cv als eerste wordt gelezen? Daar wordt je dus als eerste op uitgepikt. Vervolgens kijkt een recruiter naar je sollicitatie- of motivatiebrief. Hierin zoekt hij naar antwoorden op de volgende vragen: ‘Wat kom jij de organisatie brengen?’ en ‘Waarom zouden we jou uitnodigen?’. Zorg dus dat je hier antwoord op geeft in je sollicitatiebrief.

Inhoud sollicitatiebrief

Het is van belang dat je niet zonder reden je cv herhaalt. Maar wat zet je dan wel in je sollicitatiebrief?

Inleiding

Omschrijf hoe je op de vacature bent gekomen, dat je er verheugd over bent en dat je solliciteert naar de functie. Bel van te voren om meer informatie in te winnen over het bedrijf en de functie zodat je in je sollicitatiebrief hier op in kan springen. Benoem in je inleiding de naam van deze contactpersoon. 

Motivatie

Geef antwoord op de vraag: ‘Wat kom jij de organisatie brengen?’. Vertel wat jouw bijdrage is aan het doel of probleem van de ander. Geef aan dat je weet wat de ander nodig heeft en wat jij in huis hebt om dat op te lossen. Hier kan je inspelen op de antwoorden uit het telefoongesprek, de functieomschrijving of informatie die je hebt gekregen van iemand uit je netwerk.

Ben jij geschikt?

Benoem twee relevante zaken uit je cv, die onderstrepen dat jij goed bij de functie past. Dit sluit aan op je motivatie waarbij je uitlegt wat jij in huis hebt. De kwaliteiten die je noemt kan je onderstrepen door een voorbeeld uit het verleden of uit je cv te noemen.

Afsluiting

De afsluiting van een sollicitatiebrief is vaak standaard. Het gaat er om dat je laat weten dat je graag in een persoonlijk gesprek jezelf wilt presenteren. Wees in je afsluiting ook zeker van je zaak en vermijd woorden als hopen en denken. Dus niet: ‘Ik hoop dat ik op gesprek mag komen’. Maar: ‘Graag kom ik op gesprek’. 

Houd het kort en krachtig

Bij een sollicitatiebrief geldt: korter = beter. Een korte sollicitatiebrief wordt eerder helemaal gelezen. Ga daarom uit van vier alinea’s met vier á vijf zinnen per alinea. Net als bij je cv moet alles wat je in je sollicitatiebrief staat bijdragen aan jouw doel: uitgenodigd worden voor een gesprek. Zorg dus dat alles wat je opschrijft matcht met wat de werkgever nodig heeft.


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Verschillende soorten houten vloeren

Eén van de mooiste vloeren is volgens veel mensen toch…

Read More
thumb-img
Dit is hoe je de badkamer verbouwd

Samen met je partner de beslissing gemaakt om de badkamer…

Read More
thumb-img
Riolering verstopt? Bel een loodgieter!

Dingen die je vaak hoort die gebeuren en die je…

Read More
thumb-img
Vochtproblemen? Een loodgieter kan deze problemen verhelpen!

Wanneer je erachter bent gekomen dat je vochtproblemen in huis…

Read More
thumb-img
Afvoer van wasmachine of droger verstopt?

Je hebt vast al wel eens meegemaakt dat de afvoer…

Read More
  • Recente reacties
    • Categorieën