Tips voor het voorkomen van gehoorbeschadiging in de bouw
Feestjes, concerten en festivals zijn leuk, maar te veel blootstelling aan hoge geluiden kunnen schade aan je gehoor aanrichten. Gehoorschade is geen lachertje, het kan ongemakkelijk laten voelen en daarnaast voor heel wat problemen zorgen. Het is dus handig dat je weet hoe je gehoorschade kunt voorkomen. Hieronder vind je een paar handige tips!
Leef gezond
Als je een roker bent, dan heeft dit ook slechte gevolgen voor je gehoor. Dat komt omdat roken voor een slechtere doorbloeding van de bloedvaten zorgt en zo kan roken permanente gehoorschade toebrengen. Het is zelfs zo als je tien jaar lang elk dag een pakje rookt dat je een grotere kans hebt om dan vijf tot tien decibel minder te horen.
Ook wat je eet is belangrijk, want dat heeft onrechtstreeks invloed op je gehoor.
Goede voedingsmiddelen die bijdragen aan een optimale werking van het gehoor zijn: Antioxidanten, meervoudig onverzadigde vetzuren, magnesium, vitamine B3, vitamine B12 en foliumzuur. Zorg er dus voor dat je genoeg van deze voedingstoffen binnenkrijgt, vooral de B3 is bij het gehoor belangrijk, deze vitaminne vind je in gevogelte, tonijn en zonnebloempitten.
Sporten is goed, maar als je sport wordt er wel extra druk op je binnenoor gelegd. Deze druk is schadelijk voor de trommelvliezen en daardoor kan permanente schade ontstaan. Een manier om dit te voorkomen is door op je ademhaling te letten. Te grote inspanning zorgen voor een diepere ademhaling en dat is hetgeen dat voor schade kan zorgen. Daarom is het belangrijk dat je je conditie geleidelijk aan opbouwt.
Neem maatregelen bij het luisteren naar muziek
Muziek kan je het best beluisteren via een koptelefoon en niet via oortjes. Als je op een concert, festival of zelf in een discotheek bent draag dan altijd oordoppen om gehoorschade tegen te gaan. Hetzelfde geldt ook voor andere omgevingen waar hoge geluiden geproduceerd worden. Als je vaak naar luide muziek luistert, geef je oren dan ook tijdig rust.
Wil je graag weten hoe het met je gehoor is gesteld?
Als je benieuwd bent naar hoe het met je gehoor is gesteld, dan kan je altijd terecht bij een audioloog in de buurt. Zij testen dan of er sprake is van beschadiging en zien ook in welke maten je gehoor beschadigt is. Heb je geen tijd om naar een audioloog te gaan? Test je gehoor dan online, met een professionele online gehoortest die ontworpen is door experts!
Comments are closed.