Hoe kun je ramen goed isoleren?

Hoewel de energie-efficiëntie van ramen zeer technisch is, wordt het winkelen voor hoogwaardige ramen veel gemakkelijker gemaakt door gestandaardiseerde raamprestatiemetingen te volgen die zijn bepaald door gespecialiseerde organisaties en die worden weergegeven op een label dat op de meeste nieuwe raameenheden is aangebracht. In dit artikel kun je hier meer over lezen zodat jij ervoor kunt zorgen dat de ramen beter geïsoleerd worden. Dit zal als voordeel hebben dat je minder hoeft te betalen aan je energieleverancier doordat je minder energie zult verbruiken. 

U-waarde

Je ramen beter isoleren is dus zeker een aanrader, puur al doordat je minder geld hoeft te betalen aan je energieleverancier. Dit kun je nog minder maken met behulp van energie vergelijken, al zul je met beter geïsoleerde ramen toch een grotere besparing kunnen creëren. Hierbij is de U-waarde van belang, wat ook wel de U-factor genoemd wordt. Dit is de snelheid van warmteoverdracht uitgedrukt als een decimaal getal van 0 tot 1. Lagere getallen betekenen minder warmteoverdracht. Het cijfer achter de U zou dus eigenlijk zou laag mogelijk moeten zijn. Een enkele ruit is ongeveer U-1,0. Een raam met dubbele beglazing zou rond de U-0,40 zijn en ramen met driedubbele beglazing zouden rond de U-0,20 zijn. De gerapporteerde U-waarde houdt rekening met zowel de beglazing als het kozijn.

Andere prestatiemetingen

De zonnewarmte-winstcoëfficiënt geeft aan hoeveel van de zonnewarmte door het glas kan dringen. Het wordt ook uitgedrukt als een decimaal van 0 tot 1. Lagere cijfers betekenen minder zonnewarmtewinst. Luchtlekkage geeft juist aan hoe goed het raam afdicht tegen tocht rond de bedienbare vleugel. Deze cijfers worden uitgedrukt in kubieke voet per minuut. Nogmaals, lagere cijfers betekenen minder lekkage en betere prestaties. Zichtbare transmissie geeft juist aan hoe goed je door het glas kunt kijken. Deze cijfers variëren ook van 0 tot 1, waarbij hogere cijfers een betere zichtbaarheid betekenen. Hierbij is een hogere cijfer dus eigenlijk beter. Deze drie statistieken dienen samen met de U-waarde als leidraad voor je raamselectie. 

Lage U-waarde

De raamtechnologie verbetert ontzettend snel. Selecteer dan ook de meest kosteneffectieve ramen met een warmteverlies van U-0,25 of lager als je nieuwe exemplaren wilt aanschaffen. In sommige situaties en klimaten kunnen dit geavanceerde dubbele beglazing zijn, terwijl in andere situaties driedubbele beglazing nodig is. Betaalbare driedubbele beglazing begint op de markt te verschijnen met warmteverliespercentages van slechts U-0,10. Dit is dus echt van belang als je je woning beter wilt isoleren.

Drie elementen

Als je ervoor wilt zorgen dat je huis beter geïsoleerd is dan kun je dus nieuwe ramen aanschaffen. Hierbij moet je dan letten op de U-waarde, wat zo laag mogelijk moet zijn. Ramen met lage U-waarden worden bereikt met behulp van drie belangrijke elementen:

  1. Inerte gassen vullen de ruimte tussen de ruiten en laten minder warmteoverdracht toe dan lucht. Het meest voorkomende gas is argon, maar krypton werkt iets beter tegen hogere kosten. Hoewel veel mensen hun bezorgdheid hebben geuit over het weglekken van inerte gassen na verloop van tijd, heeft onderzoek aangetoond dat dit een extreem langzaam proces is, minder dan 1 procent per jaar.
  2. Coatings met lage emissiviteit zijn microscopisch dunne metaallagen die worden aangebracht op de binnenoppervlakken van het glas of op lagen heldere film die tussen de glasplaten zijn opgehangen. Ze verminderen de warmteoverdracht door de hoeveelheid warmte die van de ene beglazingslaag naar de andere springt te beperken.
  3. Afstandhouders die de ruiten uit elkaar houden, zijn meestal gemaakt van aluminium en geleiden de warmte snel. Hoogwaardige beglazingen maken gebruik van thermisch verbeterde kunststof afstandhouders of een kunststof “thermische onderbreking” in de afstandhouder om warmteverlies langs de randen te verminderen.

Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Een inleiding tot nieuwbouw: het creëren van dromen

Nieuwbouwprojecten vormen de kern van de vastgoedmarkt, waarbij visionairen en…

Read More
thumb-img
Extra ruimte in en rondom je huis creëren? Dat kan!

Wanneer je graag aanpassingen wil doen in je huis is…

Read More
thumb-img
De noodzaak van een aannemer voor klusjes in en om het huis

Of je nu een kleine reparatie nodig hebt of een…

Read More
thumb-img
Innovatieve airco oplossingen

In Maastricht, een stad bekend om haar historische schoonheid en…

Read More
thumb-img
Deze 4 dingen zijn onmisbaar op de bouwplaats

Op de bouwplaats is het van groot belang om een…

Read More
  • Categorieën