Hoe kies ik de juiste palletwagen?

Een palletwagen (ook vaak een pompwagen of pallettruck genoemd) kan erg handig zijn. Maar er zijn veel verschillende soorten waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Wil jij weten welke palletwagen bij jou en je bedrijf past? Lees dan dit blog voor goede tips. 

Soorten palletwagens

Er zijn veel verschillende soorten palletwagens. Hieronder staan ze allemaal op een rijtje

Handpalletwagen

Een handpalletwagen heeft verschillende soorten uitvoeringen. Denk aan kort, lang, breed, laag enzovoorts. De capaciteit van de handpalletwagen is tussen de 1500 en 3000 kg. Deze wagens zijn ideaal voor het vervoeren van pallets en goederen op de korte afstand. 

Elektrische pompwagen

Een elektrische pompwagen is voorzien van een elektrische motor. Hierdoor hoef je minder krachtinspanning te leveren bij het vervoeren van goederen. De wagen heeft een grote flexibiliteit in kleine ruimtes. Je hebt volledig elektrische pompwagens maar ook semi-elektrische pompwagens. 

Palletwagens met weegschaal

Een palletwagen met weegschaal kan erg handig zijn. Je kunt dan de pallets niet alleen verplaatsen maar ook wegen. Het is mogelijk om de pallets tegelijk te vervoeren en te wegen. Hierdoor kun je een stuk sneller werken. Dit levert je tijd en kostenbesparing op! 

Schaarpalletwagens

Een schaarpalletwagen kun je gebruiken als handpallettruck maar ook als verplaatsbare werktafel. Schaarpalletwagens hebben een bereik tot 80 cm. Deze wagens heb je in veel verschillende modellen. Zo zijn er elektrische wagens, maar ook manuele. 

RVS palletwagens

Roestvrijstalen palletwagens zijn op bepaalde plekken erg handig. Denk hierbij aan omgevingen en ruimten waar strenge hygiëne voorschriften gelden. Deze wagens zijn robuust en corrosiebestendig. Hierdoor zijn ze goed bestand tegen vocht, chemicaliën en vuil. 

Soorten wielen

De meeste pompwagens hebben twee stuurwielen en twee vorkwielen. Als er een erg hoge belasting is beschikt de vork ook nog over tandemlastwielen. De wielen zijn in meerdere materialen beschikbaar.

Rubber

Rubber heeft een geringe rolweerstand en een geruisloze loop. Door de hoge elasticiteit heb je minder vloerbeschadiging. 

Nylon

Ook nylon heeft een geruisloze loop. Deze stof is bestand tegen metaalspanen en agressieve stoffen. Dit materiaal heeft ook een hoge elasticiteit en beschermd de vloer dus beter. 

Polyurethaan

Dit materiaal is bestand tegen zuren. Het heeft een lichte loop, maar is erg geschikt voor harde ondergronden en buitengebruik. Daarnaast is dit materiaal ideaal voor zware belasting. 

De juiste palletwagen kiezen 

Nu alles zo op een rijtje staat, kun je gaan kijken wat er bij jou past. Wat heb je nodig en wat wil je kwijt zijn qua kosten? Als je weet wat voor soort wagen het moet worden kun je het aanbod gaan vergelijken. Succes!


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Waarom moet je een dampdichte folie gebruiken?

Op het ogenblik dat je de keuze maakt om je…

Read More
thumb-img
Gietvloeren: 3 aandachtspunten waarmee je rekening moet houden

Nederland is in de ban van gietvloeren. Deze schitterende naadloze…

Read More
thumb-img
Aanhanger kopen: let op deze punten!

Aanhangers worden in talloze soorten en modellen aangeboden. Het maakt…

Read More
thumb-img
Alles wat je moet weten over een bouwtekening

Een bouwtekening is een technische tekening van een gebouw of…

Read More
thumb-img
Welke typen docklevellers zijn er allemaal?

Waaraan denk jij, wanneer men spreekt over een dockleveller? Onder…

Read More
  • Categorieën