Het verschil tussen de bouw en techniek

Het zijn twee vakgebieden die erg veel met elkaar van doen hebben, maar aan de andere kant ook weer heel verschillende van elkaar zijn: de bouw en de techniek. Bij beide vakgebieden zijn technici vereist van allerlei niveaus. Van bouwvakkers tot opzichters en planners en van installateurs tot civiele ingenieurs. Daarnaast dienen de medewerkers van beide vakgebieden in ieder geval een klein beetje van elkaars branche af te weten, vooral bij projecten waar zowel de bouw als de techniek noodzakelijk is. Een goede samenwerking is dan belangrijk en de kennis in beide vakgebieden kunnen dan tot iets heel moois leiden.

De bouw

De bouw is een zeer veelzijdige branche met enorm veel verschillende soorten beroepen. Je kunt een bouwvakker worden voor de uitvoerende werkzaamheden, maar ook opzichter om leiding te geven of de bouwwerf. Er zijn ook kantoorbanen in de bouw, zoals werkvoorbereiders en planners. Toch zijn er in de bouwwereld tal weer tal van vakgebieden. Naast woning- en gebouwenbouw kun je ook wegen aanleggen of stratenmaker worden. Houd je je liever bezig met de afwerking, dan kun je ook schilder worden. Wanneer de bouwvakkers de werf verlaten hebben is het dan aan jou de beurt om het nieuw gebouwde pand van een kleur te voorzien. Dakdekkers behoren weer tot een andere tak in de bouw. Zij weten alles over de verschillende soorten technieken en materialen om een pand van een goed waterdicht dak te voorzien. Maar in de bouw draait het niet alleen om het grove werk. Wanneer een monumentaal pand gerestaureerd dient te worden, dan komen daar vaklui aan te pas die houten ornamenten heel secuur moeten restaureren. Veel verschillende beroepen dus in bouw. Kijk ook eens op een uitzendbureau Vakmasters voor de bouw en de techniek, als je op zoek bent naar een baan in de bouw.

De techniek

Ook de techniek is een branche met veel verschillende beroepen. Mensen die in de techniek werken houden zich niet zo bezig met een ruwbouw, zoals in de bouw wel gebeurt. Het ontwerpen van hele specifieke technieken, of het nu machinetechniek is of een techniek hoe gebouwen in elkaar gezet kunnen worden, de technicus moet vooral nauwkeurig en analytisch zijn. Je kunt in deze branche werken als uitvoerend technicus, waarbij je bijvoorbeeld een brug in elkaar moet zetten, maar ook een installateur is een technicus. De installateur komt bij de mensen thuis om bijvoorbeeld hun cv ketel te plaatsen, te repareren of te onderhouden. Dan zijn er nog hele specialistische technici, die in de luchtvaartindustrie werken. Zij ontwerpen de techniek van een vliegtuig, installeren en testen deze. Ook in fabrieken waar met veel ingewikkelde machines wordt gewerkt, zijn technici nodig. Een machine mag in principe nooit stilvallen, want dit kost een onderneming geld. De technicus in de fabriek zorgt dat de machines geïnstalleerd worden en goed worden onderhouden. Ook wanneer je een baan wenst in de techniek is het aan te raden eens te kijken op


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Ontdek de voordelen van een BetonCiré vloer in jouw woning

Een BetonCiré vloer wordt steeds populairder in moderne interieurs. Dit…

Read More
thumb-img
De impact van huis renovaties op de woningwaarde

Huis renovaties kunnen een aanzienlijke impact hebben op de waarde…

Read More
thumb-img
Langdurig genot van je houten overkapping

Een houten overkapping is een prachtige toevoeging aan je tuin…

Read More
thumb-img
Waarom uw gevel laten reinigen door professionals?

Uw gevel is het visitekaartje van uw huis of bedrijfspand.…

Read More
thumb-img
Een inleiding tot nieuwbouw: het creëren van dromen

Nieuwbouwprojecten vormen de kern van de vastgoedmarkt, waarbij visionairen en…

Read More
  • Categorieën