
Het transport van hout
Hout is een materiaal dat enorm veel wordt gebruikt voor verschillende doelen. Denk aan het maken van papier, huizen, meubelen, vloeren enzovoorts. Ook wordt hout vaak bewerkt door bijvoorbeeld kunstenaars en wordt het gebruikt als brandstof. We kunnen dus niet zonder hout. Maar hoe komt hout hier terecht?
Transport opties hout
Hout wordt over de grenzen heen wereldwijd verhandeld. Het is dus enorm belangrijk dat het transport van hout soepel verloopt. Dit betekent een goede samenwerking tussen alle partijen. Het transport van hout kan over de weg, over het spoor of over het water. Elke vervoersoptie heeft zijn voor- en nadelen. Over de weg is soms noodzakelijk door gebrek aan water, al voorkom je met vervoer over het spoor weer files. Over het water is aantrekkelijk omdat er veel CO2 wordt bespaard. Vroeger werd hout voornamelijk over het water vervoerd met behulp van gigantische vlotten. Doordat de industriële houtverwerking in Zuid-Duitsland vestigde, kwam hier een eind aan. Over het spoor of over het water is het makkelijk om langhout te vervoeren, maar over de weg is dit een stuk lastiger. Gelukkig wordt dit al makkelijker gemaakt met behulp van een zijlader.
Wat is een zijlader?
Een zijlader is een heftruck waarmee vracht in de lengterichting kan worden vervoerd. Dit is erg handig voor bedrijven die lange goederen moeten vervoeren, zoals langhout. Denk bijvoorbeeld ook aan bedrijven die bouwmaterialen, staal, betonbuizen enzovoorts moeten vervoeren. Je hebt zijladers die elektrisch kunnen worden aangedreven, maar ook zijladers die op lpg of diesel draaien. Het grote voordeel van een zijlader is dat de machine in de lengterichting kan rijden, waardoor hij nooit de weg blokkeert wanneer de lading moet worden gelost. Er zijn ook vrachtwagens voor het vervoer van langhout en korthout. Echter heeft niet elk bedrijf dit in zijn bezit, waardoor een zijlader een handige optie is.
Maximaal voertuiggewicht
In het hele proces van bomen in het bos tot de levering van hout in winkels is transport dus een cruciaal onderdeel. Dit onderdeel kost natuurlijk ook veel geld. Daarom is het belangrijk dat er per transport voldoende hout wordt vervoerd. Het is erg onhandig dat EU-staten verschillende wetgevingen hebben met betrekking tot het maximaal toelaatbare voertuiggewicht. Op deze manier is het lastig om te bepalen hoeveel hout er mag worden vervoerd. In België, Luxemburg, Frankrijk, Italië en Engeland is het maximumgewicht 44 ton en in Nederland 50 ton. Dit is zonde, want zo gaat er veel gewicht per rit verloren.
Comments are closed.