Het behandelen van houtwerk

Wanneer je iets van hout hebt gekocht of wanneer je zelf iets gemaakt hebt wil je dit uiteraard zo goed mogelijk behandelen en gaan voor een zo mooi mogelijk resultaat. Er zijn verschillende manieren om je houten meubelen, schuttingen, vloeren en al het andere houtwerk te behandelen. Elke methode kent weer zijn eigen karakteristieke resultaat. Ben je op zoek naar de behandelmethode die het beste past bij jouw project? Wij zetten datgene wat je weten moet op een rij.

Je houtwerk schilderen

Wanneer je op zoek bent naar een eindresultaat wat compleet gedekt is met een kleur naar keuze kun je dit het beste schilderen. Wanneer je houtwerk schildert met verf zal de natuurlijke houtnerf niet meer zichtbaar zijn waardoor het resultaat erg strak is. In je verf kan je dan weer de keuze maken in kleur en afwerking zoals hoogglanzend of juist mat. Tegenwoordig kun je verf en schildermateriaal heel gemakkelijk online bestellen. Let echter wel op bij het kiezen van een kleur dat de kleur die getoond wordt op een beeldscherm kan afwijken van de kleur op de muur. Het is dus verstandig om een kleurenwaaier bij de hand te hebben zodat je de juiste kleur kan kiezen.

Voordat je gaat schilderen zul je het houtwerk eerst licht op moeten schuren en ontdoen van vet en vuil. Hierdoor zal de verf een betere dekking hebben en zal je zo lang mogelijk van het resultaat kunnen genieten. Breng vervolgens eerst een laag grondverf aan voor een goede basislaag met een consistente dekking.

Houtolie gebruiken voor het behandelen van je project

Als je juist fan bent van de natuurlijke eigenschappen van het hout waarvan je gebruik hebt gemaakt en dit graag wilt behouden kan je ervoor kiezen je houtwerk te behandelen met een houtolie. Houtolie dringt door tot in het hout waardoor dit niet uitdroogt en vocht en vuil geen kans meer heeft om het hout te penetreren. Hierdoor blijft je houtwerk heel lang in een goede conditie en gaat het niet verweren of rotten. Dit alles terwijl de houtnerf en de kleur van het hout zichtbaar blijft. Houtolie zorgt er vaak wel voor dat het hout iets donkerder kleurt. Hou hier dus wel rekening mee.

Elke houtsoort heeft andere eigenschappen als er gekeken wordt naar bijvoorbeeld dichtheid van het hout. Zo dien je de houtolie die je gebruikt af te stemmen op het soort hout dat je gaat behandelen. Een hardhoutsoort met een dichtere houtstructuur heeft bijvoorbeeld behoefte aan een dunnere olie.

Het verschil tussen verf en beits

Beitsen zijn vaak ook verkrijgbaar in een groot aantal kleuren. Het verschil tussen een beits en verf ligt hem in het feit dat beits het hout binnendringt terwijl verf alleen zorgt voor een kleurlaag bovenop het hout. Hierdoor is hout dat behandeld wordt met beits vochtregulerend en blijft de houtnerf door de kleur heen nog zichtbaar. Bij het gebruiken van beits is ook geen grondverf nodig.

Voor extra bescherming gebruik je een houtlak

Als je houtwerk gaat behandelen dat vaak gebruikt wordt en waar echt op geleefd wordt kan het verstandig zijn deze te behandelen met een (transparante) lak. Dit wordt vaak gedaan bij woonkamer vloeren en tafels. Een lak brengt een laag aan bovenop het houtwerk wat hard wordt en zorgt ervoor dat andere stoffen zoals vocht en vuil het hout niet meer binnen kunnen dringen. Bespaar hier echter niet op en kies voor kwaliteits lakken zoals die van het merk Trea Lyx. Een goedkope lak van mindere kwaliteit zal alsnog erg snel slijten en zal soms geen mooi eindresultaat hebben.

Zoals je misschien wel zal merken zijn er een hoop verschillende manieren en middelen om jouw project mee af te ronden. Mocht je nou niet zeker zijn over welke methode het beste bij jouw situatie past is het raadzaam om contact op te nemen met een specialist voor advies. Zij zien vaak direct wat de beste optie is zodat jij zo lang mogelijk van een mooi resultaat kan genieten.


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Een inleiding tot nieuwbouw: het creëren van dromen

Nieuwbouwprojecten vormen de kern van de vastgoedmarkt, waarbij visionairen en…

Read More
thumb-img
Extra ruimte in en rondom je huis creëren? Dat kan!

Wanneer je graag aanpassingen wil doen in je huis is…

Read More
thumb-img
De noodzaak van een aannemer voor klusjes in en om het huis

Of je nu een kleine reparatie nodig hebt of een…

Read More
thumb-img
Innovatieve airco oplossingen

In Maastricht, een stad bekend om haar historische schoonheid en…

Read More
thumb-img
Deze 4 dingen zijn onmisbaar op de bouwplaats

Op de bouwplaats is het van groot belang om een…

Read More
  • Categorieën