Bouwvakvakantie 2016

Het is weer zomer! Het zonnetje schijnt, de terrassen staan buiten, de tuintjes zijn netjes en het is weer tijd om na te denken of af te tellen tot het vakantie is. Of je nu een bouwopleiding volgt of stratenmaker bent; vakantie houden doen we allemaal graag. Elke zomer ligt de bouw enkele weken stil in Nederland.  Dit is altijd in de maanden juli en augustus. Niet alle regio’s hebben tegelijk vrij, er vindt een spreiding plaats tussen noord, midden en zuid Nederland.

Bouwvakvakantie

De bouwvakvakantie wordt in de volksmond ook wel de “bouwvak” genoemd. Deze periode is voor bouwbedrijven, aannemers en leveranciers van bouwmaterialen de vakantieperiode. Zoals hierboven genoemd vindt de vakantie altijd in hartje zomer plaats. Sinds een aantal jaar is het niet meer verplicht voor een bouwbedrijf om de bouwvakvakantie op te nemen. Het is slechts nog een advies van de Brancheorganisatie Bouwend Nederland.

De bouwvak valt altijd voor een deel samen met de schoolvakantie zodat ouders en kinderen zoveel mogelijk gezamenlijk vakantie kunnen vieren.

Waarom de bouwvak?

Hier is een hele logische verklaring voor. In de bouw wordt er voornamelijk gewerkt op projectbasis. Om ervoor te zorgen dat de projecten allemaal op tijd afgerond kunnen worden is het belangrijk om samen te werken. Wanneer het ene bedrijf dan een bepaalde periode dicht is en het andere bedrijf een periode hierna is het heel lastig om een project op tijd af te ronden. Door een gezamenlijke vakantieperiode in te lassen weet je altijd waar je aan toe bent. Een project ligt dan wel enkele weken stil, maar daarna kan er gewoon verder gewerkt worden met alle betrokken samenwerkingspartners.

Spreiding van vakantie

In Nederland worden zowel de schoolvakanties als de bouwvakvakanties opgedeeld met afwijkende weken. Dit is om grote vakantiedrukte te voorkomen. We zijn misschien een klein landje, maar hebben wel ontzettend veel inwoners. Wanneer de vakanties in heel Nederland gelijk vallen zouden we veel files hebben en overvolle attractieparken, campings en andere locaties. Er is wel een kleine overlap in de vakanties zodat bijvoorbeeld familieleden die verder van elkaar vandaan wonen toch elkaar in de vakantieperiode op kunnen zoeken.

Data bouwvak 2016

Omdat de bouwvak officieel niet meer bestaat, is de periode tegenwoordig op advies van de brancheorganisatie. Het kan daarom per bedrijf wel wat afwijken, maar in grote lijnen valt de bouwvak dit jaar als volgt:

  • Regio Noord – 30 juli tot en met 21 augustus
  • Regio Midden – 23 juli tot en met 14 augustus
  • Regio Zuid – 6 augustus tot en met 28 augustus

Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
4 tips voor een nieuw interieur na een verbouwing

Bent u net klaar met verbouwen en wilt u een…

Read More
thumb-img
Kaweco – een luxe merk dat fijne pennen aanbiedt

Wat is de merkgeschiedenis van Kaweco? Kaweco is een Duitse…

Read More
thumb-img
Zo zorg je voor een gezellige sfeer in je woonkamer

Of je nu vrienden op bezoek krijgt, of je simpelweg…

Read More
thumb-img
Basisbenodigdheden voor het verven van een binnenmuur

Ga je zelf een muur verven? Dan heb je een…

Read More
thumb-img
De voordelen van ISO 9001 certificering

Een ISO certificering is een certificaat waarmee jouw bedrijf aan…

Read More
  • Categorieën