Bouwvakvakantie 2016

Het is weer zomer! Het zonnetje schijnt, de terrassen staan buiten, de tuintjes zijn netjes en het is weer tijd om na te denken of af te tellen tot het vakantie is. Of je nu een bouwopleiding volgt of stratenmaker bent; vakantie houden doen we allemaal graag. Elke zomer ligt de bouw enkele weken stil in Nederland.  Dit is altijd in de maanden juli en augustus. Niet alle regio’s hebben tegelijk vrij, er vindt een spreiding plaats tussen noord, midden en zuid Nederland.

Bouwvakvakantie

De bouwvakvakantie wordt in de volksmond ook wel de “bouwvak” genoemd. Deze periode is voor bouwbedrijven, aannemers en leveranciers van bouwmaterialen de vakantieperiode. Zoals hierboven genoemd vindt de vakantie altijd in hartje zomer plaats. Sinds een aantal jaar is het niet meer verplicht voor een bouwbedrijf om de bouwvakvakantie op te nemen. Het is slechts nog een advies van de Brancheorganisatie Bouwend Nederland.

De bouwvak valt altijd voor een deel samen met de schoolvakantie zodat ouders en kinderen zoveel mogelijk gezamenlijk vakantie kunnen vieren.

Waarom de bouwvak?

Hier is een hele logische verklaring voor. In de bouw wordt er voornamelijk gewerkt op projectbasis. Om ervoor te zorgen dat de projecten allemaal op tijd afgerond kunnen worden is het belangrijk om samen te werken. Wanneer het ene bedrijf dan een bepaalde periode dicht is en het andere bedrijf een periode hierna is het heel lastig om een project op tijd af te ronden. Door een gezamenlijke vakantieperiode in te lassen weet je altijd waar je aan toe bent. Een project ligt dan wel enkele weken stil, maar daarna kan er gewoon verder gewerkt worden met alle betrokken samenwerkingspartners.

Spreiding van vakantie

In Nederland worden zowel de schoolvakanties als de bouwvakvakanties opgedeeld met afwijkende weken. Dit is om grote vakantiedrukte te voorkomen. We zijn misschien een klein landje, maar hebben wel ontzettend veel inwoners. Wanneer de vakanties in heel Nederland gelijk vallen zouden we veel files hebben en overvolle attractieparken, campings en andere locaties. Er is wel een kleine overlap in de vakanties zodat bijvoorbeeld familieleden die verder van elkaar vandaan wonen toch elkaar in de vakantieperiode op kunnen zoeken.

Data bouwvak 2016

Omdat de bouwvak officieel niet meer bestaat, is de periode tegenwoordig op advies van de brancheorganisatie. Het kan daarom per bedrijf wel wat afwijken, maar in grote lijnen valt de bouwvak dit jaar als volgt:

  • Regio Noord – 30 juli tot en met 21 augustus
  • Regio Midden – 23 juli tot en met 14 augustus
  • Regio Zuid – 6 augustus tot en met 28 augustus

Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Een inleiding tot nieuwbouw: het creëren van dromen

Nieuwbouwprojecten vormen de kern van de vastgoedmarkt, waarbij visionairen en…

Read More
thumb-img
Extra ruimte in en rondom je huis creëren? Dat kan!

Wanneer je graag aanpassingen wil doen in je huis is…

Read More
thumb-img
De noodzaak van een aannemer voor klusjes in en om het huis

Of je nu een kleine reparatie nodig hebt of een…

Read More
thumb-img
Innovatieve airco oplossingen

In Maastricht, een stad bekend om haar historische schoonheid en…

Read More
thumb-img
Deze 4 dingen zijn onmisbaar op de bouwplaats

Op de bouwplaats is het van groot belang om een…

Read More
  • Categorieën