5 tips voor het verven van meubels

Soms denk je dat een meubelstuk rijp is voor het grof vuil, maar is een likje verf genoeg om er een tweede leven in te blazen. Of misschien heb je wel een pareltje bij een tweedehandswinkel gescoord die dringend een opknapbeurt nodig heeft. Met onderstaande tips breng je het verven van meubels tot een goed einde.

1. Voorbereiding is het halve werk

Hoewel het verven zelf voor velen het leukste gedeelte van de klus is en je daar dus liever meteen mee begint, is een goede voorbereiding noodzakelijk. Anders zal je nooit het beste resultaat krijgen. De voorbereiding vergt minstens zoveel tijd als het verven. Dit begint met het schoonmaken. Zorg dat je het meubel goed ontvet met een verfreiniger. Denk aan een verfreiniger van St. Marc of Dasty. Na het ontvetten is het tijd om te schuren. Als je eerst schuurt voordat je gaat ontvetten, heb je veel meer schuurpapier nodig. Ook zou het vuil dan in het hout kunnen zitten. Het ontvetten en het schuren zorgen er samen voor dat de verf beter hecht. Doe je het niet, dan kan de verf later afbladderen en minder lang meegaan. Knap je vaker meubels op? Dan kan een schuurmachine een goede investering zijn. Bij Bespaardeals kun je daar een kortingscode voor scoren.

2. Laat je droomkleur mengen

Kun je die ene kleur die je in je hoofd hebt maar niet vinden? Dan kun je er voor kiezen om meerdere kleuren te laten mengen. Dit kun je zelf doen, maar het is net iets veiliger om dit bij een bouwmarkt of verfwinkel te laten doen.

3. Meubels een antieke look geven

Nadat je hebt geverfd, kun je bepaalde effecten aan het meubelstuk meegeven. Doorschuren is een populaire techniek om een vintage effect aan een meubel te geven. Dit wordt ook wel disstressing genoemd. Als je deze techniek wilt gebruiken, kun je het beste krijtverf gebruiken. Na het drogen schuur je het meubelstuk op bepaalde plekken. Dit wordt meestal gedaan op de plekken waar je normaal gesproken het snelst slijtage ziet. Het beste is om deze plekken voordat je gaat verven met kaarsvet in te wrijven. Zo hecht de eerste laag minder goed en kun je het meubel eenvoudiger schuren.

4. Kies je kleur thuis uit

Een veelgemaakte fout is het kiezen van de verf voor het meubel in het felle licht van een bouwmarkt of winkel. Het kan dan thuis ineens heel anders uitpakken. Neem daarom altijd kleurstaaltjes mee naar huis en neem de tijd om te kijken welke kleur goed in jouw interieur past.

5. Gebruik een goede grondverf of primer

Met een goede grondverf of primer krijg je het mooiste eindresultaat. Dit zorgt ervoor dat de verf beter hecht aan het oppervlak. Hierdoor krijg je een mooie egale dekking en gaat de verf lang mee. Daarnaast scheelt het ook nog eens in de portemonnee: door  

het gebruik van grondverf of primer heb je namelijk minder verf nodig.


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Dit kun je doen wanneer er stank uit het afvoerputje komt

Bah, komt er een vies luchtje uit de afvoerput? Het…

Read More
thumb-img
Een stabiele woonsituatie

Een stabiele woonsituatie, wie wil dit nou niet? In je…

Read More
thumb-img
Welk filament is passend?

Wie met een 3D printer een idee gaat aanpakken, moet…

Read More
thumb-img
Elektricien nodig voor uw elektra repareren?

Elektra repareren? Dan heeft u een elektricien nodig. Heeft u…

Read More
thumb-img
Lek in huis wat nu?

Een lek in huis is een vervelend probleem. Als het…

Read More
  • Categorie├źn