18 jaar en een zorgverzekering kiezen: uitleg en tips

Als je 18 jaar wordt, is er veel dat je opeens zelf moet regelen. Volgens de wet ben je dan namelijk volwassen en daar komt een hoop bij kijken. Zo moet je bijvoorbeeld je eigen zorgverzekering gaan kiezen. Dat kan de eerste keer best even lastig zijn. Natuurlijk kunnen je ouders je daarmee helpen, maar het is ook fijn als je je in kunt lezen over dit onderwerp. Hieronder leggen we je het een en ander uit en geven we je wat tips.

Officieel heb je één keer per jaar de kans om je zorgverzekering te kiezen en/of aan te passen. Dat is in de laatste maanden van het jaar. Voor mensen die 18 worden, is hier echter een uitzondering op, dan mag je namelijk zodra je verjaart een verzekering kiezen. 

De juiste verzekering kiezen

Als je een verzekering gaat kiezen, zijn er best wat dingen waar je op moet letten. Welke zorg dekt je verzekering bijvoorbeeld en waar wordt die zorg gedekt. Ook de premie (het bedrag dat je maandelijks betaalt) is natuurlijk een belangrijke factor. Door je zorgverzekering te vergelijken als je 18 jaar wordt, kom je er precies achter welke zorgverzekering het beste bij jou past. Je kunt dan heel gemakkelijk zien wat je verzekering dekt en hoeveel deze precies kost. Vergelijken is dus eigenlijk altijd een slim plan.

De basisverzekering

Iedereen is verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt altijd dezelfde zorg en de zorgverzekeraar mag je niet weigeren als je je aanmeldt voor de basisverzekering. Er zit echter wel een hoop verschil in verschillende basisverzekeringen. Zo is de ene basisverzekering veel duurder dan de andere. Hoe dat komt? Voornamelijk vanwege de vrije zorgkeuze. De ene basisverzekering biedt namelijk een geheel vrije zorgkeuze aan, waarbij je bij ieder ziekenhuis en iedere zorgverlener in Nederland terecht kunt. Bij een andere basisverzekering heb je geen vrije zorgkeuze en kun je slechts bij een select groepje ziekenhuizen en zorgverleners terecht. Voor de zorgverzekeraar is dat goedkoper en de premie is dan dus ook goedkoper.

Als 18-jarige ben je jong en heb je, hopelijk, nog niet veel zorg nodig. Als het goed is, ben je gezond en denk je maar amper aan zorg. Een polis waarbij je geen vrije zorgkeuze hebt, kan dan een goed idee zijn. De ene keer dat je dan zorg nodig hebt, moet je dan misschien wat verder reizen, maar je bent wel een stuk minder geld kwijt aan je premie.

De aanvullende verzekering

Een aanvullende verzekering kies je als je verwacht veel zorg van een bepaalde soort nodig te hebben. Zo kun je bijvoorbeeld een aanvullende verzekering voor brillen, tandheelkunde, of zwangerschap nemen. Je kunt erover denken om een aanvullende verzekering te nemen, maar ook hier betaal je natuurlijk voor. Het is daarom slim om te bedenken of je deze verzekering écht nodig hebt, of dat je de extra zorg beter zelf kunt betalen.

Check je zorgtoeslag

Als je 18 wordt, heb je waarschijnlijk nog geen fulltime baan of verdien je nog niet erg veel. Je hebt dan recht op zorgtoeslag. Dit is een bedrag dat je maandelijks krijgt om je te helpen met het betalen van je zorgverzekering. Deze regeling is er omdat een zorgverzekering verplicht is, maar niet iedereen de maandelijkse premie kan betalen. Je kunt dan dus zorgtoeslag aanvragen, zodat je met dat geld je zorgverzekering kunt betalen.


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Stappenplan voor het renoveren van een oude woning

Het renoveren van een oude woning kan een uitdagend en…

Read More
thumb-img
Tips voor het kiezen van stalen trappen voor buitengebruik

Stalen trappen zijn een uitstekende keuze voor buitengebruik vanwege hun…

Read More
thumb-img
Duurzaam Hout: Waarom en waar te kopen

De vraag naar duurzaam hout groeit als gevolg van een…

Read More
thumb-img
Voordelen van containerverhuur op de bouwplaats

Het gebruik van gehuurde containers op bouwplaatsen is een praktijk…

Read More
thumb-img
Waar kan ik een perfect automatisch smeersysteem halen?

Een automatisch smeersysteem kan de efficiëntie en levensduur van machines…

Read More
  • Categorieën