Wat is het beste moment om gras in te zaaien of bij te zaaien?

Bij een goed onderhoud van een grasperk hoort automatisch het zaaien van gras. De strijd tussen gras en zijn natuurlijke vijanden is namelijk oneerlijk: onkruid en mos groeien verder wanneer het gras zijn winterslaap houdt. Een grasperk zonder onkruid of mos is daarom bijna onmogelijk. Dus moeten er zaken gedaan worden om het gras te helpen. Bemesten is natuurlijk één iets wat je daarbij kunt doen. Maar veel mensen vergeten dat het ook belangrijk is om elk jaar nieuw gras bij te zaaien. Hieronder maken we een verschil tussen het aanleggen van een nieuw grasperk en het bijzaaien van gras bij een gazon dat er al is.

Een nieuw gazonWanneer mensen een nieuwe tuin willen aanleggen, hebben ze daarbij dikwijls de wens om een grasperk te voorzien. Een tuin met een gazon biedt heel wat mogelijkheden: kinderen kunnen er naar hartenlust spelen, volwassenen kunnen genieten van een lekkere barbecue of een zomers feestje. Maar eer je een gazon hebt, moet je eerst gras zaaien. Wanneer je dit best doet, is een vraag die dikwijls gesteld wordt. De temperatuur van de bodem is de belangrijkste factor om mee rekening te houden voor het zaaien van graszaad. Het is pas vanaf een bodemtemperatuur van 10 graden dat een graszaadje kan ontkiemen. En wanneer de winter relatief lang was en het voorjaar koud, dan kan het wel een tijdje duren vooraleer die temperatuur bereikt wordt. Een goed gemiddelde is dat je vanaf de maand april gras kunt zaaien. Niet enkel de bodemtemperatuur telt. Het graszaad moet eveneens vochtig worden gehouden.

Het bijzaaien van grasHeb je al een grasperk, dan is het nodig om jaarlijks nieuw gras bij te zaaien om je gazon mooi te houden. Maar je kan niet in gelijk welke omstandigheden gras gaan bijzaaien: het is belangrijk dat het gazon “open” ligt, want wanneer de grasmat gesloten is, zal het zaad niet kunnen ontkiemen. Het is dan ook best om gras bij te zaaien wanneer je net geverticuteerd hebt. Want dan is het gazon mooi open en is de bovenste laag luchtig. Wanneer je gras bijzaait, zorg je ervoor dat je grasmat op peil blijft en ook verjongt. Dit is de sleutel tot succes voor een goede ontwikkeling van je gazon.

Wanneer dus best bijzaaien?Bijzaaien van gras doe je best in de lente of net na de zomer. Doe dit onmiddellijk na het verticuteren en hou de bodem vochtig en luchtig om het graszaad de kans te geven om goed te kiemen. Wanneer je hier een jaarlijkse gewoonte van maakt, zal je gazon steeds prachtig blijven.


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Vijf manieren om je huis te isoleren zonder muren open te breken

Woon niet in een huis dat niet goed geïsoleerd is…

Read More
thumb-img
Hoe zorg ik dat mijn badkamer mijn huis meer waard maakt?

Er zijn veel ruimtes in huis die invloed hebben op…

Read More
thumb-img
Voordelen van pallets

Het belangrijkste voordeel van het gebruik van pallets is dat…

Read More
thumb-img
Werken in de bouw

Werken in de bouw kan heel leuk zijn voor bepaalde…

Read More
thumb-img
Drie redenen waarom energie vergelijken niet lastig is

Zie jij op tegen het vergelijken van energiecontracten? Heb je…

Read More
  • Categorieën