Tuin renovatie? Vergeet niet de worteldoek!

Ga jij binnenkort je tuin renoveren en ga je bijvoorbeeld nieuwe tegels aanleggen? Dan is het handig om een worteldoek te gebruiken. Maar wat is een worteldoek en wat doet het? Dat vertellen wij je in deze blog! 

Wat is een worteldoek

Een worteldoek wordt ook wel een anti-worteldoek of gronddoek genoemd. Een worteldoek lijkt op een groot zeil en is vaak UV-bestendig. Je kunt een worteldoek in verschillende formaten verkrijgen 

Waarvoor gebruik je een worteldoek?

Een worteldoek houdt de groei van onkruid en andere wortels van planten tegen. De doeken zijn vaak UV-bestendig en laten ook geen licht door. Hierdoor groeit onkruid minder snel en zelfs als het groei, komt het niet door de doek heen. Zo kun je jouw bestrating beschermen tegen onkruid! Geen gerotzooi meer met schepjes om het onkruid tussen de tegels weg te halen of het weg moeten branden met een onkruidverbrander. Je kunt een worteldoek ook om je planten heen gebruiken. Zo kunnen je planten wel mooi doorgroeien, maar krijgt onkruid geen kans om je planten te omsingelen. 

Hoe leg je een worteldoek aan?

Als je jouw tuin helemaal wilt renoveren en een worteldoek wilt aanleggen, moet je als eerste ervoor zorgen dat je alle oude bestrating weg laat halen. Je kunt worteldoeken op maat bestellen of je kunt ze krijgen in standaard maten in een rol. Bij het leggen van de worteldoeken is het belangrijk dat je de stukken worteldoek met elkaar laat overlappen. Zo kun je het beste de onkruid tegenhouden. Houdt een overlap aan van ongeveer 20 centimeter en voorkom dat er gaten tussen de worteldoeken ontstaan. Heb je een gat voor je planten? Dan kun je ook gebruik maken van gronddoekpennen om ervoor te zorgen dat ze op die stukken goed blijven liggen. 

Als je eenmaal de worteldoek hebt aangelegd in je tuin, kun je de bovenlaag erop leggen. Je kunt voor grond kiezen of een nieuwe mooie betegeling. Een worteldoek helpt ook tegen onkruid bij grindpaden en houtsnippers, dus je kunt alle kanten op! Ook biedt een worteldoek extra steun aan je bestrating, waardoor er minder kans is dat je tegels gaan inzakken. Zorg ervoor dat als je tegels aanlegt ze strak liggen en dat je ook de bovenkant van de tegels invoegt met zand.

Het gebruiken van een worteldoek is dus ideaal als voor eens en altijd af wilt van je onkruidprobleem. Het is één keer even moeite, maar dan kun je wel genieten van een prachtige onkruidvrije tuin!


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Vijf manieren om je huis te isoleren zonder muren open te breken

Woon niet in een huis dat niet goed geïsoleerd is…

Read More
thumb-img
Hoe zorg ik dat mijn badkamer mijn huis meer waard maakt?

Er zijn veel ruimtes in huis die invloed hebben op…

Read More
thumb-img
Voordelen van pallets

Het belangrijkste voordeel van het gebruik van pallets is dat…

Read More
thumb-img
Werken in de bouw

Werken in de bouw kan heel leuk zijn voor bepaalde…

Read More
thumb-img
Drie redenen waarom energie vergelijken niet lastig is

Zie jij op tegen het vergelijken van energiecontracten? Heb je…

Read More
  • Categorieën