Hoe kies je tuinverlichting?

Geen enkele tuin kan zonder verlichting. Je hebt licht nodig op tuinpaden en opritten om valpartijen te vermijden, en ook als accentverlichting zijn er veel mogelijkheden. Tuinverlichting kiezen is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn honderden, misschien zelfs duizenden armaturen om uit te kiezen. Met onderstaande tips wordt die keuze veel eenvoudiger.

Enkele tips

Tuinverlichting kiezen kan makkelijk door op deze vragen te antwoorden:

  • Wat wil je verlichten? Een tuinpad, een boom, een gevel, etc.
  • Hoe wil je het object verlichten? Diffuus of met een scherpe omlijning?
  • Wil je een opvallend armatuur of iets subtiel?
  • Welke stijl heeft je tuinontwerp? Modern of eerder klassiek?

Bovenstaande vragen zijn cruciaal om de juiste tuinverlichting te kopen. De eerste vragen zijn voornamelijk van toepassing op het type lamp dat je nodig hebt, bijvoorbeeld een grondspot of een spot op een pin. Voor een tuinpad is het bijvoorbeeld beter om een kleine verlichtingspaal te gebruiken, en voor een gevel gebruik je beter een wandlamp of grondspot.

In elke productcategorie (tuinpalen, spots, wandlampen, etc) is er veel variatie op het vlak van ontwerpen. Dit ontwerp moet passen bij de stijl van je tuin. In een landelijke tuin is een wandlamp met een gietijzeren frame en glas veel mooier dan een hypermoderne wandlamp. Denk dus goed na over de vormgeving.

Verder is de lichtkleur belangrijk. Sommige tuinlampen vormen een koel wit licht. Daarnaast zijn er ook lampen die een veel warmere uitstraling hebben (bijna geel). Wie kiest voor gezelligheid, koopt best de tweede versie. Deze lampen hebben een kleurtemperatuur van 2700 à 2800 graden Kelvin.

Creativiteit

Met een flinke dosis creativiteit til je jouw tuinverlichting naar een hoger niveau. Heb geen schrik om ‘outside the box’ te denken. Je kan bijvoorbeeld de traditionele spots naast een tuinpad vervangen door een outdoor ledstrip. Of hang twee kleine hanglampen vlak naast elkaar in plaats van één grote. Ook op het terras kan je leuke dingen doen. Kies bijvoorbeeld voor een outdoor booglamp om de tuintafel te verlichten. Dit armatuur in een opvallande kleur kan een leuke aandachtstrekker zijn.

Flexibiliteit

Nieuwe tuinverlichting installeren vraagt wel wat werk. Je moet greppels graven voor de kabels, alles aansluiten, een schakelaar voorzien, etc. Wie hier liever  geen tijd aan spendeert, kan kiezen voor tuinlampen op zonne-energie. Aan de hand van een klein zonnepaneel wordt overdag elektriciteit opgevangen en opgeslagen om later opnieuw te gebruiken. Deze lampen kan je gewoon in je tuin verspreiden, zonder kabels. Ze bieden dus heel veel flexibiliteit.

Foto van https://www.dmlights.nl/blog/12-voorbeelden-van-moderne-tuinverlichting-2/


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Hoe je op 7 creatieve manieren een donkere kamer kunt opfleuren

Snel een sombere en donkere kamer in een woning opfleuren…

Read More
thumb-img
De mogelijkheden voor het verwarmen van water

Wanneer je gaat verbouwen, is het goed om meteen te…

Read More
thumb-img
Nieuwe technieken in de bouw

De ontwikkelingen staan de laatste jaren zeker niet stil, en…

Read More
thumb-img
Efficiënt gebruik van CNC bedfreesmachines: Praktische tips voor optimalisatie van productie

CNC bedfreesmachines zijn essentiële apparaten in de moderne maakindustrie. Het…

Read More
thumb-img
Optimaliseren van magazijnwerkzaamheden: De voordelen van elektrische heftrucks

De wereld van magazijnbeheer heeft een opmerkelijke verschuiving meegemaakt naar…

Read More
  • Categorieën