Hoe creëer je een goed tuinontwerp?

Ben je eindelijk de trotse eigenaar van een huis mét tuin? Dan wil je natuurlijk een tuin creëren die aan al jouw verwachtingen en wensen voldoet. Eentje waarin je heerlijk kunt ontspannen, genieten van de natuur en veel gezellige middagen en avonden met familie en vrienden kunt doorbrengen. Maar het genieten kan pas echt beginnen wanneer die droomtuin gecreëerd is. Hoe pak je dit dan precies aan? Hoe creëer je een goed tuinontwerp? Waar moet je dan aan denken? Zelf een tuin ontwerpen klinkt misschien lastig, maar dat hoeft het zeker niet te zijn. Met behulp van de volgende tips kom je al een heel eind. 

Denk na over de belangrijkste elementen van de tuin 


Allereerst is het belangrijk om de belangrijkste elementen van de tuin in kaart te brengen. Je kunt hierbij aan verschillende dingen denken. Bijvoorbeeld aan de ondergrond. Hoe gaat deze eruit zien? Kies je voor tegels, gras of een combinatie van beide? Je kunt ook bij gardensense.nl terecht voor het kiezen van kwalitatief kunstgras. 


Kunstgras is door de jaren heen steeds populairder geworden. Geen wonder, want dit is een uitstekende ondergrond voor een moderne en onderhoudsarme tuin. Bovendien creëert het ook nog de perfecte ondergrond voor kinderen om op te spelen. 

 

Kunstgras in de tuin doet het dus altijd goed, maar er is natuurlijk nog meer om over na te denken. Houd bijvoorbeeld rekening met de verlichting, met eventuele speeltoestellen, een overkapping of allerlei andere zaken die jouw tuin een absolute droomtuin maken. Hoe deze vorm krijgt, is geheel afhankelijk van jouw persoonlijke wensen. 

Maak een plattegrond 

 

Nu je op een rijtje hebt gezet wat er in elk geval niet mag ontbreken in de tuin, is het tijd om een begin te maken aan het ontwerp. Dit kan alleen als je ook weet waar je mee kunt werken. Begin daarom altijd met het maken van een plattegrond. Als je een nieuwe woning hebt gekocht, krijg je deze plattegrond vaak al standaard. Zoniet, dan moet je deze zelf maken. Dit is minder moeilijk dan het klinkt. Wanneer je de afmetingen van de tuin weet, kun je eenvoudig het ontwerp op schaal intekenen. Zo zie je precies wat er mogelijk is en welke dingen juist minder praktisch zijn. 

De beplanting 

 

In een tuin mogen planten uiteraard ook niet ontbreken. Dit is vaak het laatste waar men mee gaat werken. Logisch ook, de planten kunnen immers pas geplaatst worden als de tuin volledig af is. Houd met het kiezen van de juiste beplanting rekening met de omstandigheden in de tuin. Hoeveel zon is er bijvoorbeeld aanwezig? Waar zijn schaduwplekken? Ook grondsoort is van belang. Als je de planten niet op de juiste plek plaatst, heeft dit tot gevolg dat deze minder goed kan groeien of zelfs helemaal niet opkomt. Laat je daarom van tevoren informeren over de specifieke wensen van de plant en bepaal dan waar deze in de tuin het beste tot zijn recht zal komen.


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Hoe je op 7 creatieve manieren een donkere kamer kunt opfleuren

Snel een sombere en donkere kamer in een woning opfleuren…

Read More
thumb-img
De mogelijkheden voor het verwarmen van water

Wanneer je gaat verbouwen, is het goed om meteen te…

Read More
thumb-img
Nieuwe technieken in de bouw

De ontwikkelingen staan de laatste jaren zeker niet stil, en…

Read More
thumb-img
Efficiënt gebruik van CNC bedfreesmachines: Praktische tips voor optimalisatie van productie

CNC bedfreesmachines zijn essentiële apparaten in de moderne maakindustrie. Het…

Read More
thumb-img
Optimaliseren van magazijnwerkzaamheden: De voordelen van elektrische heftrucks

De wereld van magazijnbeheer heeft een opmerkelijke verschuiving meegemaakt naar…

Read More
  • Categorieën