Halfverharding: de voordelen op een rijtje
Halfverharding kan voor heel veel verschillende doeleinden worden gebruikt. De meest bekende vorm van halfverharding zien we vaak terug bij kasteeltuinen, kinderboerderijen en zelfs parkeerplaatsen. Maar het kan ook voor een erf of fiets- en wandelpaden worden ingezet. Toch zijn veel mensen nog niet bekend met dit type bodembedekking. Want wat moeten we ons eigenlijk voorstellen bij halfverharding? Welke mogelijkheden zijn er? En welke voordelen heeft dit? In dit artikel vind je alles wat je moet weten over deze veelzijdige bodembedekker.
Wat is halfverharding?
Er zijn verschillende soorten mogelijkheden wanneer je voor halfverharding kiest. Het meest bekend zijn Grauwacke en Graustabiel. Bij halfverharding wordt het materiaal uitgestort en zal deze zich volledig gaan hechten aan de ondergrond. Dit maakt dat er een fijne, veilige en betrouwbare ondergrond ontstaat. Het fijne is dat het ook zeer onderhoudsarm is. De ondergrond oogt zeer natuurlijk, maar laat tegelijkertijd nauwelijks ruimte over voor onkruid. Belangrijk is dat het materiaal een uitstekende bindende werking heeft en daardoor over veel kracht beschikt. Zo ontstaat een veilige en betrouwbare ondergrond.
Milieuvriendelijk
Misschien wel het grootste voordeel van halfverharding is dat het een zeer duurzame keuze is. Daarnaast zou het met volledig elektrisch emissieloos materieel gelegd kunnen worden. Hiermee is ook het aanleggen van de ondergrond volledig milieuvriendelijk.
Het fijne van halfverharding is dat er materialen worden gebruikt die volledig hergebruikt kunnen worden. Daarnaast is het eenvoudig te leggen en te bewerken. We zijn het zo gewend dat we de natuurlijke ondergrond zoveel mogelijk afsluiten. Bijvoorbeeld door deze volledig te betegelen of asfalt te plaatsen. Door te kiezen voor halfverharding, laat je de natuur meer haar gang gaan en ondersteun je het milieu.
Relatief voordelig
Laten we eerlijk wezen, het leven is tegenwoordig al duur genoeg. Met de huidige inflatie is het niet gek als je op veel zaken probeert te besparen. Het aanleggen van een erf kan flink in de papieren lopen. Zeker wanneer je voor asfalt of tegels kiest. In dat geval is halfverharding ook financieel gezien een stuk aantrekkelijker. Dit is immers relatief voordelig. Hoeveel het precies kost is afhankelijk van het aantal vierkante kilometers en de ondergrond. Er moet uiteraard wel een geschikte fundering aanwezig zijn. Voor een exacte prijs, neem je dus contact op met een deskundige.
Goed belastbaar
Vaak twijfelen mensen aan de kracht van halfverharding. Een pad wat heel intensief wordt gebruikt, moet uiteraard ook veel draagkracht hebben. Gelukkig hoeft hier geen twijfel over te bestaan. Halfverharding is namelijk erg goed belastbaar. Vaak zelfs beter dan andere vormen van bodembedekkers. Denk alleen maar aan het gebruik van tegels. Wanneer deze zeer intensief en met zware gewichten worden belast, kunnen de tegels na verloop van tijd gaan verzakken.
Waterdoorlatend
Het grote nadeel van veel vormen van bestrating is dat ze te weinig water doorlaten. Hierdoor blijven er grote plassen staan en krijgt het riool het zwaar. Dit is bij halfverharding juist niet het geval. Regenwater zakt veel sneller weg in de grond, waardoor grotere problemen voorkomen worden.
Comments are closed.