In welke situatie is een ontruiming verplicht?

Een ontruiming is een gedwongen verhuizing uit een pand of onroerend goed op basis van een ontruimingsvonnis. Wat is de leidraad van de rechter bij de beslissing over ontruiming?

Redenen voor ontruiming

De rechter laat zich vooral leiden door het gedrag van de huurder zelf, bijvoorbeeld als de huurder de huiselijke orde op grove of aanhoudende wijze schendt door het belastend te maken voor andere huurders. Denk daarbij aan veelvuldige luidruchtige feesten, politie-interventies en verstoring van de stilte van de nacht.

De meest voorkomende reden voor ontruiming is weliswaar de laattijdige betaling van huur. De huurder is verplicht om maandelijkse kosten voor het pand te betalen, evenals onterechte kosten. Als de huurder afziet van deze kosten, kan de verhuurder het contract ook beëindigen, maar alleen als de huurder deze kosten aan de verhuurder betaalt en niet rechtstreeks aan de nutsleverancier.

Als de huurder echter een ondertekend contract heeft met de leverancier en de uitgegeven rekeningen niet betaalt, dan heeft de eigenaar van het pand geen reden om het contract te beëindigen. In een dergelijke situatie zal de nutsleverancier zelfstandig betaling van vorderingen van de huurder-partij bij het contract voor de levering van nutsvoorzieningen eisen.

Ontruiming bij achterstallige huur

Een eigenaar van een pand kan een huurcontract effectief beëindigen wanneer de huurder in gebreke is met de betaling van huur voor drie of meer volledige betalingstermijnen. De eigenaar stuurt in dit geval een brief naar de huurder, een intentieverklaring om het contract te beëindigen. Reageert de huurder niet op de dagvaarding of betaalt hij de achterstallige huur niet, dan staat de deur open voor ontruiming.

Het gebeurt wel eens dat een huurder, die zich in de rechtbank verdedigt tegen ontruiming, beweert dat hij de huur niet heeft betaald omdat hij geen andere inkomsten heeft verdiend en daardoor niet genoeg huur heeft. Een dergelijk argument wordt als onaanvaardbaar beschouwd, omdat de betaling van huur een van de basisverplichtingen van de huurder is.

In gebreke blijven met de betaling van huur is overigens niet ongewoon, maar dan moet de huurder proberen met de eigenaar te praten om bijvoorbeeld de betaling in termijnen te spreiden. Hebt u te maken met een woningontruiming in Den Bosch, maak gerust contact met Actie Verhuizingen. In zo’n uitdagende situatie zijn wij uw rots in de branding.


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Waarom de trap en keuken vaak een renovatie nodig hebben

In veel huizen zijn de trap en de keuken twee…

Read More
thumb-img
Waarom er spouwmuurisolatie gebruikt wordt

Spouwmuurisolatie is een populaire en effectieve methode om de thermische…

Read More
thumb-img
Bouwvoertuigen: De Krachtpatsers op de Bouwplaats

In de wereld van de bouw zijn er krachtpatsers die…

Read More
thumb-img
Heftruck gebruiken voor klusjes rondom je huis

Bij het denken aan een heftruck, schiet waarschijnlijk direct het…

Read More
thumb-img
De vele voordelen van een Bureau Infrarood Paneel

In de wereld van verwarmingssystemen zijn er talloze opties om…

Read More
  • Categorieën