In welke situatie is een ontruiming verplicht?

Een ontruiming is een gedwongen verhuizing uit een pand of onroerend goed op basis van een ontruimingsvonnis. Wat is de leidraad van de rechter bij de beslissing over ontruiming?

Redenen voor ontruiming

De rechter laat zich vooral leiden door het gedrag van de huurder zelf, bijvoorbeeld als de huurder de huiselijke orde op grove of aanhoudende wijze schendt door het belastend te maken voor andere huurders. Denk daarbij aan veelvuldige luidruchtige feesten, politie-interventies en verstoring van de stilte van de nacht.

De meest voorkomende reden voor ontruiming is weliswaar de laattijdige betaling van huur. De huurder is verplicht om maandelijkse kosten voor het pand te betalen, evenals onterechte kosten. Als de huurder afziet van deze kosten, kan de verhuurder het contract ook beëindigen, maar alleen als de huurder deze kosten aan de verhuurder betaalt en niet rechtstreeks aan de nutsleverancier.

Als de huurder echter een ondertekend contract heeft met de leverancier en de uitgegeven rekeningen niet betaalt, dan heeft de eigenaar van het pand geen reden om het contract te beëindigen. In een dergelijke situatie zal de nutsleverancier zelfstandig betaling van vorderingen van de huurder-partij bij het contract voor de levering van nutsvoorzieningen eisen.

Ontruiming bij achterstallige huur

Een eigenaar van een pand kan een huurcontract effectief beëindigen wanneer de huurder in gebreke is met de betaling van huur voor drie of meer volledige betalingstermijnen. De eigenaar stuurt in dit geval een brief naar de huurder, een intentieverklaring om het contract te beëindigen. Reageert de huurder niet op de dagvaarding of betaalt hij de achterstallige huur niet, dan staat de deur open voor ontruiming.

Het gebeurt wel eens dat een huurder, die zich in de rechtbank verdedigt tegen ontruiming, beweert dat hij de huur niet heeft betaald omdat hij geen andere inkomsten heeft verdiend en daardoor niet genoeg huur heeft. Een dergelijk argument wordt als onaanvaardbaar beschouwd, omdat de betaling van huur een van de basisverplichtingen van de huurder is.

In gebreke blijven met de betaling van huur is overigens niet ongewoon, maar dan moet de huurder proberen met de eigenaar te praten om bijvoorbeeld de betaling in termijnen te spreiden. Hebt u te maken met een woningontruiming in Den Bosch, maak gerust contact met Actie Verhuizingen. In zo’n uitdagende situatie zijn wij uw rots in de branding.


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Innovatieve airco oplossingen

In Maastricht, een stad bekend om haar historische schoonheid en…

Read More
thumb-img
Deze 4 dingen zijn onmisbaar op de bouwplaats

Op de bouwplaats is het van groot belang om een…

Read More
thumb-img
3 tips om tijd te besparen tijdens de tuinaanleg

Is het hoog tijd om de tuin aan te pakken?…

Read More
thumb-img
De kunst van de moderne keuken

De keuken is in iedere woning een onderdeel dat direct…

Read More
thumb-img
De groeiende populariteit van zonnepanelen in Dongen

Dongen, een gemeente in Noord-Brabant, heeft de afgelopen jaren een…

Read More
  • Categorieën