Hoe kun je glas op een juiste manier inzamelen?
Glas inzamelen is belangrijk, daarom doen we het bijna allemaal. Wat is nu de juiste manier om glas in te zamelen? Mag je zomaar alle soorten glas in de glasbak gooien en ben je bijvoorbeeld verplicht om die glazen potjes met etensresten uit te spoelen voordat je ze in de glasbak gooit? Hoe dat zit lees je in dit artikel.
Het begint bij scheiden
Of je nu thuis je afval wilt scheiden of voor je bedrijf, dat je glas moet scheiden staat buiten kijf. Particulieren kunnen hun glas wegbrengen naar de glasbak en bedrijven kiezen voor containerverhuur van Renewi om grote volumes glas te kunnen verwerken. Bij het scheiden kun je onderscheid maken tussen transparant en gekleurd glas. Deze gooi je in de welbekende glascontainers die je bij alle grote supermarkten vindt. Door dit te doen draag je bij aan een beter milieu en jouw glas kan opnieuw hergebruikt worden om nieuw glas van te maken. Zo worden er geen grondstoffen verspild en verbruiken we als samenleving niet onnodig nieuwe grondstoffen. Glas kan namelijk oneindig gerecycled worden.
Mag je alle glas zomaar in de glasbak weggooien?
Alle glazen flesjes, potjes en potten waar voedingsmiddelen en drank in heeft gezeten mogen ingezameld worden in de glasbak. Dit houdt dus ook in: potjes babyvoeding, parfum, cosmetica en medicijnpotjes. Wat niet in de glasbak thuishoort is: vensterglas, spiegelglas (ook wel ‘vlakglas’ genoemd), posterlijsten, fotolijsten en verpakkingsglas. Ook hittebestendig glas zoals ovenschalen en theeglazen mogen niet bij het gewone glas worden weggegooid. Een kapot wijnglas of andere glasscherven mag je wel gewoon bij het restafval weggooien. Houd bij het glas weggooien wel altijd rekening met de kleursortering: van bont glas kan geen transparant glas meer gemaakt worden, maar veruit het meeste verpakkingsglas is transparant. Scheid daarom altijd op kleur, zodat men niet onnodig transparant glas moet produceren.
Moet je glas schoonspoelen met water voordat je het in de glasbak weggooit?
Vroeger spoelde iedereen zijn potje jam of pindakaas eerst schoon in de gootsteen, om alle etensresten eruit te verwijderen. Zelfs beschimmelde potjes met etenswaren werden schoongespoeld om schoon glas aan te leveren in de glasbak. Tegenwoordig is dit gelukkig niet meer nodig! Doordat de afvalverwerkingstechnieken steeds beter worden en vervuiling makkelijker uit het glas kan worden verwijderd, is het niet meer nodig om je glazen potje eerst om te spoelen met water. Ook deksels, doppen en etiketten zijn geen probleem meer. Heb je echter een volle pot of fles, dan dient deze uiteraard wel even leeg gemaakt te worden. De restjes die achterblijven hoef je dus niet weg te halen.
Comments are closed.