De mogelijkheden voor het verwarmen van water

Wanneer je gaat verbouwen, is het goed om meteen te kijken naar de stappen die je kunt zetten om je woning te verduurzamen. Denk dan bijvoorbeeld aan het isoleren, het installeren van zonnepanelen, maar ook het verwarmen van je woning en van het water voor de keuken en de badkamer. En wist jij dat ongeveer 25 procent van het gasverbruik voor warm water is (bron: Milieucentraal)? Genoeg reden om eens kritisch te kijken naar de mogelijkheden om dit te verduurzamen. Welke mogelijkheden zijn er voor het verwarmen van water? Wij zetten ze op een rij in dit artikel.

Cv-ketel

Iedereen is wel bekend met het verwarmen van water met een cv-ketel. Dit zijn combi-toestellen die zowel zorgen voor verwarming als voor warm water. Dit is echter de minst duurzame optie, aangezien deze veel gas verbruikt. Dat is de reden dat de overheid gasketels wil uitfaseren en veel mensen kijken naar een duurzamere manier voor het verwarmen van water.

Warmtepomp inclusief boiler

Een warmtepomp is een veelgenoemd alternatief voor de cv-ketel en vanaf 2026 wordt de warmtepomp zelfs de norm bij het vervangen van de cv-ketel. Wanneer je zoekt naar een duurzame manier voor het verwarmen van je woning, maar ook voor het verwarmen van sanitair water, dan kun je kiezen voor een warmtepomp inclusief een boiler. Dit kan een combiwarmtepomp zijn, een warmtepompsysteem met een losse boiler of een complete binnenunit. Deze haalt, afhankelijk van het soort warmtepomp, de warmte uit één van de volgende bronnen:

  • grondwater
  • oppervlaktewater 
  • buitenlucht  
  • ventilatielucht

Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler is puur een los apparaat voor het produceren van warm water en dus niet voor het verwarmen van de woning. De werking van een warmtepompboiler is precies tegenovergesteld aan de werking van een koelkast. De techniek van de warmtepomp zit boven op de boiler verwerkt en de warmtepompboiler onttrekt warmte uit buitenlucht of ventilatielucht en geeft deze warmte af aan het boilervat. Een warmtepompboiler heeft een veel hoger rendement dan een cv-ketel of een elektrische boiler.

Zonneboiler

Een zonneboiler zorgt, zoals de naam al zegt, voor het opwarmen van water met energie van de zon. Dit gebeurt met behulp van één of meer zonnecollectoren op het dak met daarin vloeistof die wordt opgewarmd door de zon. De vloeistof wordt vanaf het dak naar een boilervat gepompt. Wanneer je water uit de kraan verbruikt, wordt het verwarmde water uit het vat gehaald en wordt het verwarmde water weer opnieuw aangevuld. 

Zo weet je wat de mogelijkheden zijn voor het verwarmen van water en dan kun je daar een keuze in maken wanneer je gaat verbouwen en wilt gaan verduurzamen. Een installateur kan een uitgebreider advies geven voor de installatie die het beste rendement oplevert voor jouw woning. Op basis daarvan kun je een goede beslissing maken.


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Een inleiding tot nieuwbouw: het creëren van dromen

Nieuwbouwprojecten vormen de kern van de vastgoedmarkt, waarbij visionairen en…

Read More
thumb-img
Extra ruimte in en rondom je huis creëren? Dat kan!

Wanneer je graag aanpassingen wil doen in je huis is…

Read More
thumb-img
De noodzaak van een aannemer voor klusjes in en om het huis

Of je nu een kleine reparatie nodig hebt of een…

Read More
thumb-img
Innovatieve airco oplossingen

In Maastricht, een stad bekend om haar historische schoonheid en…

Read More
thumb-img
Deze 4 dingen zijn onmisbaar op de bouwplaats

Op de bouwplaats is het van groot belang om een…

Read More
  • Categorieën