Alles wat je moet weten over het laten plaatsen van een lichtstraat
Een lichtstraat is een langere constructie die bestaat uit meerdere ramen. Letterlijk een straat van licht dus. Al deze raamsegmenten zijn aan elkaar bevestigd en worden vervolgens op het dak gemonteerd. Deze constructie wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Meestal als er sprake is van een plat dak. Het is hiermee ook een populaire constructie voor bedrijfspanden, maar ook voor particuliere woningen met een uitbouw.
Deze constructie heeft nagenoeg enkel voordelen. De ramen halen veel dag- en zonlicht binnen. Hierdoor oogt de ruimte binnenshuis ruimtelijker en lichter. Het fijne van een lichtstraat is dat deze in werkelijk alle soorten en maten verkrijgbaar is. Het kan geheel op wens worden gemaakt. Zo geniet je altijd van een goed binnenklimaat. Bij sommige lichtstraten is het zelfs mogelijk om de ramen te openen en zo voldoende te ventileren.
Wil jij je huidige lichtstraat vervangen of is dit misschien wel de allereerste keer dat je er één laat plaatsen? Dan zit je wellicht met vragen. In dit artikel zetten we alles wat je moet weten op een rijtje.
Lichtstraat in een schuin dak
Wil je een lichtstraat schuin dak plaatsen? Ook dan zijn er tal van mogelijkheden. Het fijne hiervan is dat je zo snel heel veel licht in huis haalt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een lichtstraat in de ruimte op zolder. Dit is doorgaans een ruimte waar heel weinig licht binnenvalt. Daardoor is deze ruimte ook minder geschikt om te gebruiken als kamer. Met een volledige lichtstraat geniet je van meer comfort en een ruimtelijke uitstraling.
Houd er wel rekening mee dat het door de enorme raampartijen soms erg heet kan worden in huis. Zeker als deze ook nog eens op een schuin dak worden geplaatst. Daarom zullen de ruimtes onder de lichtstraat sneller opwarmen. Het is daarom zeker voor de zomermaanden aan te raden om voor goede zonwering te kiezen. De zonwering beschermt op onopvallende wijze tegen de warmte. Bovendien zal elektrische zonwering op maat minder opvallen.
Materiaalgebruik
Kies je ervoor om een geheel nieuwe lichtstraat aan te leggen? Of om de huidige te vervangen? Dan zul je een heleboel beslissingen moeten nemen. Allereerst op het gebied van materiaal. Lichtstraten zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar. Daarom is het goed om eerst onderzoek te doen naar de mogelijkheden.
Het frame van de lichtstraat kan in aluminium, kunststof of hout worden vervaardigd. Deze materialen zijn ook weer in verschillende kleuren verkrijgbaar. Bij de vensters kun je kiezen voor glas of kunststof. De meeste mensen opteren voor glas.
Houd er bij het gebruik van glas wel rekening mee dat je ook aan de isolatie denkt. Glas geeft misschien een mooie uitstraling, maar er gaat tegelijkertijd ook veel warmte verloren. Tegenwoordig worden de meeste lichtstraten standaard uitgerust met hoogrendementsglas. Zo geniet je van een betere isolatie in huis. Dit in combinatie met goede zonwering tijdens de zomer maakt het huis een stuk prettiger om in te verblijven.
Comments are closed.