Zelf een badmeubel plaatsen

Een badmeubel plaatsen ziet eruit als een flinke klus maar in de realiteit valt het reuze mee.Dus wil je wat centen besparen dan kan je dit klusje makkelijk zelf klaren. In deze blog leggen wij stapsgewijs uit hoe je zeer eenvoudig een badmeubel ophangt. We nemen hierbij het voorbeeld van een badmeubel bestaande uit een onderkast met wastafel.

Benodigdheden

Allereerst is het handig om te weten wat je allemaal nodig hebt. Het is goed om vooraf te checken of het badmeubel dat je wilt aanschaffen compleet wordt aangeleverd zodat je meteen aan de slag kan gaan. Bij de echte badkamerwinkels is dit meestal en geval en hoef je niet eerst het badmeubel in elkaar te zetten. Je hebt een paar gereedschappen nodig om alles te monteren, denk hierbij aan: een boormachine, waterpas, potlood, schroevendraaier en een rolmaat.  Onderstaand vind je het stappenplan om het badmeubel vervolgens op te hangen.

Stap 1: Afmetingen en hoogte bepalen

Voordat je de onderkast gaat ophangen is het van belang om voor het badmeubel de juiste plaats te bepalen. De hoogte van een meubel wordt bepaald vanaf de vloer tot aan de wasbak. De standaard hoogte is 90 cm. Let hierbij wel op dat sommige wasbakken hoger zijn dan andere. Daarnaast is de standaard hoogte van de afvoer 60 cm. Daarnaast kan dit ook verschillen tussen een meubel is met een wastafel of met waskommen. Met dit dus goed op.

Ten slotte moet je rekening houden met de breedte van het meubel. Komt er bijvoorbeeld naast het badmeubel nog een kolomkast te hangen? Dan moet daar voldoende ruimte voor overblijven naast het badmeubel.

Stap 2: Onderkast ophangen

Het is verstandig om de lades uit de onderkast te halen. Dit scheelt heel wat gewicht en daardoor is het meubel veel makkelijker te tillen.

Bij de eerste stap is de positie bepaald, nu is het tijd om de onderkast van het badmeubel op te hangen. De betere badmeubels zijn meestal voorzien van twee ophangbeugels die verstelbaar zijn aan de achterkant. Aan elke binnenkant van het zijpaneel van de onderkast zit deze ophangbeugel, dus zowel links als rechts. Deze dienen uiteindelijk opgehangen te worden aan de bijgeleverde muurbeugels.

De muurbeugels dienen vast gemonteerd te worden aan de muur. Zorg ervoor dat de muurbeugels op één lijn worden gemonteerd op de afstand van de ophangbeugels van de onderkast. Zorg ervoor dat dit waterpas is, anders hangt de onderkast scheef.

Als de muurbeugels in de muur zijn gemonteerd, kan je de onderkast vrij gemakkelijk ophangen aan deze beugels. Til de onderkast zonder lades met 2 personen en hang het aan de ophangbeugels. De ophangbeugels kan je door middel van een schroevendraaier aandraaien en in hoogte fijnafstellen. Nu hangt de onderkast stevig.

Stap 3: Wastafel plaatsen

Nadat de onderkast op de juiste plaats en manier is gemonteerd, is het tijd om de wastafel te plaatsen. De wasbak is vrij simpel te plaatsen aangezien hij rust op de onderkast. Let wel op dat sommige wastafels erg zwaar zijn. Een natuursteen wastafel is vrijwel onmogelijk alleen te tillen. Wij raden het ook altijd aan om dit met meerdere personen te doen. Zorg er ook voor om bij badmeubels met een natuurstenen wastafel de meegeleverde hoekbeugels onder de onderkast te bevestigen om het gewicht te verdelen.

Stap 4: Design sifon en kraan plaatsen

Nu de onderkast en wastafel allebei hangen is het tijd om de afvoerplug, sifon en wastafelkraan te monteren. Dit is vrij makkelijk te doen, maar check wel de bijgeleverde beschrijving. Doe dit niet te gehaast zodat je meteen goed checkt of alles netjes waterdicht op elkaar aansluit.

Stap 5: Lades opnieuw erin schuiven

Na het monteren van de wastafelkraan, afvoerplug en sifon is de klus bijna afgerond. Het is nu alleen nog maar een kwestie van de lades opnieuw erin schuiven in de lade geleiders totdat je klik hoort. Het klik geluid betekent dat de lades in de ladegeleiders op de juiste manier gekoppeld zijn. Heb je een badmeubel gekocht met grepen dan komt er nog een extra stap bij. Badmeubels worden soms geleverd met de lades waarbij de grepen aan de binnenkant van de lades zijn gemonteerd. Deze kan je makkelijk losschroeven en aan de buitenkant van lade monteren.

Stap 6: Kitten

De laatste stap van het plaatsen van een badmeubel is het afkitten van de wastafel. Zo voorkom je waterschade, het is mogelijk om bijvoorbeeld een transparante sanitairkit te gebruiken zodat dit minder zichtbaar is met het blote oog of een kleur te kiezen die het best past bij het badmeubel. Hiermee creëer je een mooie en strakke afwerking.Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Hoe je op 7 creatieve manieren een donkere kamer kunt opfleuren

Snel een sombere en donkere kamer in een woning opfleuren…

Read More
thumb-img
De mogelijkheden voor het verwarmen van water

Wanneer je gaat verbouwen, is het goed om meteen te…

Read More
thumb-img
Nieuwe technieken in de bouw

De ontwikkelingen staan de laatste jaren zeker niet stil, en…

Read More
thumb-img
Efficiënt gebruik van CNC bedfreesmachines: Praktische tips voor optimalisatie van productie

CNC bedfreesmachines zijn essentiële apparaten in de moderne maakindustrie. Het…

Read More
thumb-img
Optimaliseren van magazijnwerkzaamheden: De voordelen van elektrische heftrucks

De wereld van magazijnbeheer heeft een opmerkelijke verschuiving meegemaakt naar…

Read More
  • Categorieën