Welk scharnier heb je nodig?

Het uitgebreide assortiment met verschillende soorten scharnieren voor kasten, deuren en lades maakt de zoektocht naar het juiste scharnier niet eenvoudig. Heb je dus een klus voor ogen, maar weet je niet welk scharnier hiervoor nodig is? Lees dan verder. Want hierbij geven we een uitleg over de meest gebruikte scharnieren en waarvoor die worden gebruikt. Naar aanleiding van de eigenschappen van ieder scharnier kan je straks zelf de juiste keus maken!

MeubelscharnierenZe worden ook wel eens scharnieren met een vaste pen genoemd. Het heeft zijn naam te danken aan het feit dat de twee plaatjes om de pen heen draaien. Heb je dus een klus waarbij de scharnieren niet veel gewicht hoeven te dragen zoals een kastdeurtje? Dan is een meubelscharnier geschikt om te gebruiken. Ze zijn te krijgen in verschillende soorten materialen zodat het scharnier bij jouw klus past. 

KlepscharnierenIn eerste instantie lijken deze erg op de meubelscharnieren die hiervoor besproken zijn. Toch is er een duidelijk verschil. Want zoals de naam al zegt, wordt de klepscharnier gebruikt als ondersteuning van een klep. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar scharnieren voor een speelgoedkist? Dan is dit de juiste keus. Ze zijn namelijk iets langer dan de andere soorten en kunnen daarom meer druk hebben. Met als resultaat een sterke verbinding. 

KogelscharnierenIn het geval van kogelscharnieren worden de twee delen verbonden door een stalen kogellager en een losse pen. Hierdoor zijn kogelscharnieren een stuk sterker dan de andere varianten. Wil je bijvoorbeeld een zwaardere deur ophangen? Dan heb je een kogelscharnier nodig. 

PaumellesAls je kijkt naar de werking van een paumelle, dan lijkt dit erg op alle andere standaard scharnieren. Toch is er een duidelijk verschil. Want bij een paumelle is de pen aan een van de bevestigingsplaatjes vastgemaakt. De andere zijde kan er vervolgens eenvoudig op worden geplaatst. De twee delen zijn daardoor ook weer eenvoudig los te koppelen indien dat nodig is. Er zijn verschillende soorten scharnieren verkrijgbaar zodat je een keus kan maken die bij jou sitiatie past. Ze worden bijvoorbeeld vaak gebruikt als scharnier om deuren op te hangen. 

PianoscharnierenAls je de klep van een piano opent, zie je dat deze verbinding is gemaakt met een pianoscharnier. Ze zijn dun, lang en zorgen voor een mooie afwerking. Mocht de variant die je koopt iets te lang zijn? Dan kan je deze op maat zagen met een ijzerzaag. Dus wil je een deur mooi aan een kast bevestigen? Overweeg dan eens om een pianoscharnier toe te passen. 

KeukenscharnierenDeze scharnieren worden ook wel inboorscharnieren of potscharnieren genoemd. Ze zijn mooi weg te werken waardoor kastdeurtjes vrijwel naadloos op elkaar aansluiten. Daarnaast hebben ze ook vaak een zogenoemde open-stand. Deze vaste stand zorgt ervoor dat een deurtje niet heen en weer beweegt wanneer het open staat. In combinatie met een soft-close systeem zal de deur altijd geluidloos sluiten. 

Kies het juiste materiaalAl die verschillende soorten scharnieren zijn ook uit verschillende materialen gemaakt. Ga je bijvoorbeeld buiten klussen, dan is een scharnier van rvs aan te raden. Ben je echter binnen aan het werk, dan is een scharnier van metaal of messing een goede keus.

Bron: www.deurenweb.nl


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Waarom een tweede huis in Spanje kopen een super idee is!

Je overweegt al een tijdje om er een tweede huis…

Read More
thumb-img
Tips voor het vinden van het perfecte huis

Een huis kopen is een belangrijke gebeurtenis in je leven.…

Read More
thumb-img
Een aanbouw tegen de erfgrens? Houd hier rekening mee

Het is op verschillende manieren mogelijk om ruimer te gaan…

Read More
thumb-img
Zo zorg je voor een brandveilig huis

Je wilt natuurlijk ten alle tijden voorkomen dat er brand…

Read More
thumb-img
Alles wat je moet weten over de KLIC-melding

Heb jij verbouwplannen? Wil je bijvoorbeeld een stuk aanbouwen bij…

Read More
  • Categorieën