Warmtepomp in monumentale woning: is dat mogelijk?

De afgelopen jaren is de vraag naar warmtepompen flink toegenomen. Geen wonder, want we zijn massaal op zoek naar manieren om van het aardgas af te komen. Niet alleen doordat dit steeds schaarser wordt, maar ook omdat de prijzen de pan uit rijzen. Zeker sinds de oorlog in Oekraïne en nu met de onrust in het Midden-Oosten. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en benut warmte uit bodem of water. Op die manier kan het huis met behulp van natuurlijke bronnen worden verwarmd. 

 

Dat klinkt fantastisch, maar toch is dit niet altijd voor elke woning de beste oplossing. Het succes van een warmtepomp valt of staat namelijk met hoe goed de woning is geïsoleerd. Dus wat betekent dit dan voor monumentale woningen? Is een warmtepomp in monument plaatsen überhaupt wel haalbaar? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten. 

Wat is er mogelijk? 


Kanttekening bij het succes van een warmtepomp is dus hoe goed de woning geïsoleerd is. Een monumentale woning kan meestal niet optimaal geïsoleerd worden. Ook omdat er vaak restricties gelden voor verbouwingen aan monumentale gebouwen. Dit betekent dat een traditionele warmtepomp meestal weinig zinvol is. 

 

Maar dit betekent niet dat er geen andere mogelijkheden zijn. In dit geval kun je bijvoorbeeld kiezen voor een hybride warmtepomp. Deze werkt nauw samen met de cv-ketel. Dat betekent dat je niet volledig van het gas af zult gaan, maar wel dat je flink wat kunt besparen. De warmtepomp probeert de meeste warmte te genereren met behulp van natuurlijke bronnen en de cv-ketel valt in wanneer dat nodig is. Zo is een warmtepomp in monument toch nog mogelijk. 

 

Overigens is dit ook een goede optie voor oudere gebouwen die weliswaar geen monumentale status hebben verkregen, maar toch lastig te isoleren zijn. Zo draag je toch nog je steentje bij aan het milieu en kun je flink wat geld op de energierekening besparen, maar hoef je niet volledig over te stappen op een traditionele warmtepomp. Een hybride warmtepomp biedt ook dan de uitkomst. 

Isolatie blijft van belang 


Er zijn dus verschillende manieren om ook in monumentale woningen een warmtepomp te gebruiken en zo grotendeels van het gebruik van aardgas af te stappen. Maar ook in dat geval moeten we blijven benadrukken dat de mogelijkheden voor isolatie optimaal benut moeten worden. Het gebruik van een hybride warmtepomp is geen alternatief voor goede isolatie.

Een andere methode om effectiever te stoken met een warmtepomp is door het gebruik van vloerverwarming. Dit is in monumentale gebouwen meestal ook mogelijk. Een warmtepomp werkt onder lage temperaturen. Het systeem kan niet warmer dan veertig graden worden gestookt. Dit zou echter meer dan voldoende moeten zijn in combinatie met vloerverwarming. Bovendien zijn er dan ook minder tot geen radiatoren meer nodig, wat de uitstraling van een monumentaal pand nog mooier maakt.

Wel moge duidelijk zijn dat het isoleren van monumentale gebouwen doorgaans lastiger is omdat er meer restricties gelden. Daarom is het belangrijk om van tevoren te onderzoeken wat wel of juist niet is toegestaan en een deskundige in te schakelen om deze verbouwing(en) uit te voeren.


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Ontdek de voordelen van een BetonCiré vloer in jouw woning

Een BetonCiré vloer wordt steeds populairder in moderne interieurs. Dit…

Read More
thumb-img
De impact van huis renovaties op de woningwaarde

Huis renovaties kunnen een aanzienlijke impact hebben op de waarde…

Read More
thumb-img
Langdurig genot van je houten overkapping

Een houten overkapping is een prachtige toevoeging aan je tuin…

Read More
thumb-img
Waarom uw gevel laten reinigen door professionals?

Uw gevel is het visitekaartje van uw huis of bedrijfspand.…

Read More
thumb-img
Een inleiding tot nieuwbouw: het creëren van dromen

Nieuwbouwprojecten vormen de kern van de vastgoedmarkt, waarbij visionairen en…

Read More
  • Categorieën