Waarom moet je een dampdichte folie gebruiken?

Op het ogenblik dat je de keuze maakt om je woning te gaan isoleren moet je er rekening mee houden dat de keuze van het isolatiemateriaal lang niet het enige is waar je bij stil moet blijven staan, integendeel. Er kan in de praktijk worden vastgesteld dat er bijvoorbeeld bij het isoleren van je woonst ook rekening dient te worden gehouden met het vocht dat zich mogelijks tot in de isolatielaag kan doorzetten. Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat vocht geen invloed krijgt op het isolatiemateriaal waar gebruik van wordt gemaakt. Is dat wel het geval? Dan zou dat er zomaar voor kunnen zorgen dat het isolatiemateriaal wordt aangetast waardoor ze haar optimaal isolerende functie zal komen te verliezen. Een dampdichte folie aanbrengen kan op dit vlak de perfecte oplossing betekenen.

Verschillende soorten folie om gebruik van te maken

Wanneer je, je even gaat verdiepen in de mogelijkheden die er tegenwoordig op vlak van isolatie bestaan zal je ongetwijfeld meteen concluderen dat er ook sprake is van verschillende soorten folies. We maken op dit vlak dan ook een onderscheid tussen: 

  • Een damp-open folie; 
  • Een dampremmende folie; 
  • Een dampdichte folie;

Op het eerste vlak lijken deze verschillende soorten folies er min of meer hetzelfde uit te zien. Dat is op zich ook juist, maar toch hebben ze een verschillend karakter. Daarnaast kan er ook worden vastgesteld dat de manier waarop ze worden toegepast in de praktijk kan verschillen. Op deze pagina gaan we het specifiek hebben over de dampdichte folie. 

Wanneer gebruik je een dampdichte folie?

Het spreekt voor zich dat je in je woning niet zomaar één type van ruimte, maar wel verschillende ruimtes zal willen isoleren om tot het meest optimale eindresultaat te komen. Wat dit betreft zal je dan ook op een zeker ogenblik aanbelanden bij de vochtige ruimtes in je huis. Het kan daarbij niet alleen gaan om de douchecel, maar ook om bijvoorbeeld de badkamer en zelfs de sauna. Wanneer je bij deze ruimtes bent aangekomen moet je er zeker stil bij blijven staan dat een dampdichte afwerking aan de binnenkant van de ruimte van cruciaal belang is. De belangrijkste uitdaging waar je hiermee wordt geconfronteerd is namelijk terug te vinden in de grote hoeveelheid vocht die zich doorheen de kamer verplaatst. 

Mocht je ervoor kiezen om voor het isoleren van je badkamer of de sauna gebruik te maken van bijvoorbeeld een dampremmende folie, dan zou dat als gevolg hebben dat de damp tot in de folie kan dringen. Omwille van deze reden is in dergelijke ruimtes het gebruik van een dampdichte folie een absolute must. Let op, het is altijd belangrijk om deze folie aan te brengen op de warme kant van de te isoleren laag. Voor een dampdichte laag wordt in de praktijk hoofdzakelijk gebruik gemaakt van PE-aluminium laminaat. Deze laag beschikt over een waarde die hoger ligt dan 1500 m. Het mag hoe dan ook duidelijk zijn, ga je een (zeer) vochtige ruimte isoleren? Vergeet dan beslist niet om gebruik te maken van een dampdichte folie. Je kan er behoorlijk wat problemen mee voorkomen!

Heb je meer vragen voor jouw woning? Neem dan contact op met Isolatienoord.


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Waarom de trap en keuken vaak een renovatie nodig hebben

In veel huizen zijn de trap en de keuken twee…

Read More
thumb-img
Waarom er spouwmuurisolatie gebruikt wordt

Spouwmuurisolatie is een populaire en effectieve methode om de thermische…

Read More
thumb-img
Bouwvoertuigen: De Krachtpatsers op de Bouwplaats

In de wereld van de bouw zijn er krachtpatsers die…

Read More
thumb-img
Heftruck gebruiken voor klusjes rondom je huis

Bij het denken aan een heftruck, schiet waarschijnlijk direct het…

Read More
thumb-img
De vele voordelen van een Bureau Infrarood Paneel

In de wereld van verwarmingssystemen zijn er talloze opties om…

Read More
  • Categorieën