Waar moet op gelet worden tijdens het aanschaffen van een werklamp?

Werkzaamheden uitoefenen in het donker. Bij dit soort werk is het vereist om goed licht te hebben; alleen dan kan er productief gewerkt worden. Werklampen zijn een ideaal hulpmiddel om extra verlichting te creëren op plekken waar dat nodig is. Als voertuigverlichting worden werklampen steeds vaker toegepast, zoals voor vrachtwagens, opleggers, bulldozers, heftruck en overige voertuigen.

Soorten werklampen

Wanneer u een werklamp aanschaft is het van belang dat u weet dat er 3 verschillende soorten werklampen op de markt zijn, namelijk de Halogeen, LED en Xenon werklampen. 

Halogeen werklampen

Vanouds zijn de halogene werklampen de meest bekende werklampen. Het zijn klassieke en deugdelijke werklampen voorzien met de bekende H3 halogeen pit. Niettegenstaande dat de halogeenlampen al een groot aantal jaren hun kracht bewijzen, is het succes van de LED lamp niet meer te stoppen. Een Halogeenlamp heeft nu eenmaal een korte  levensduur en een hoog energieverbruik. Omdat de lamp ongeveer 30% van het stroomverbruik omzet in licht, heeft dit een grote warmte uitstoot. Het voordeel van de Halogeen werklamp is dat deze aanzienlijk goedkoper is bijvoorbeeld de LED lamp. 

LED werklampen

Sinds de introductie van de LED werklamp is de groei enorm gestegen. Hoewel LED verlichting al langer bestaat, was de lichtopbrengst tot voor kort niet hoog genoeg om deze te gebruiken als werklamp. LED lampen hebben veel voordelen ten opzichte van de Halogeenlamp: op levensduur, rendement, lichtopbrengst en zuinigheid scoort LED beter. Kleven er dan helemaal geen nadelen aan LED verlichting? Toch wel. De LED lamp is duurder dan zowel de Halogeen- als de Xenonlamp. Ook zijn er (op dit moment) niet zoveel maten beschikbaar als bij Halogeenlampen. Echter, de ontwikkeling van LED verlichting gaat enorm snel waardoor de verwachting is dat dit probleem in de toekomst snel wordt opgelost.Ook zijn de lampen eenvoudig te vervangen en zijn er ontzettend veel verschillende maten verkrijgbaar bij werkenbijlicht.nl.

Xenon werklampen

 Xenonlampen staan ook wel bekend als HiD lampen (High Intensity Discharge). Deze lamp werkt als een TL-buis: in de lamp zit gas. Via de elektrode aan elke kant wordt elektriciteit doorgevoerd. Dit is direct een van de nadelen van Xenonlampen: het duurt even voor het gas is opgewarmd, wat betekent dat de lamp niet direct licht geeft. Andere nadelen zijn de hogere kosten dan een Halogeen- of LED lamp en de complexiteit. Het goed afstellen van Xenon verlichting is enorm belangrijk: tegenliggers of passanten kunnen verblind worden door de felheid van de lampen als deze niet goed staan afgesteld. Xenonlampen kennen echter ook veel voordelen. Er is veel energie nodig bij het opstarten van de lamp. Maar als de ideale temperatuur is bereikt, verbruiken Xenonlampen aanzienlijk minder energie dan Halogeenlampen. Daarbovenop beschikt Xenonverlichting over een lange levensduur (ongeveer 2000 uur) en zorgen de lampen voor een betere zichtbaarheid en veiligheid.


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
4 tips voor een nieuw interieur na een verbouwing

Bent u net klaar met verbouwen en wilt u een…

Read More
thumb-img
Kaweco – een luxe merk dat fijne pennen aanbiedt

Wat is de merkgeschiedenis van Kaweco? Kaweco is een Duitse…

Read More
thumb-img
Zo zorg je voor een gezellige sfeer in je woonkamer

Of je nu vrienden op bezoek krijgt, of je simpelweg…

Read More
thumb-img
Basisbenodigdheden voor het verven van een binnenmuur

Ga je zelf een muur verven? Dan heb je een…

Read More
thumb-img
De voordelen van ISO 9001 certificering

Een ISO certificering is een certificaat waarmee jouw bedrijf aan…

Read More
  • Categorieën