PVC kunststof gebruiken als dakbedekking: de voor- en nadelen

Waar voorheen vaak steen of stro werd gebruikt, is tegenwoordig pvc kunststof een zeer geliefd materiaal voor dakbedekking. Dat heeft natuurlijk een aantal goede redenen – de duurzaamheid, de prijs en vooral de eigenschappen van het kunststof materiaal maken het een aantrekkelijke keuze. Dakbedekking leggen is iets voor professionals, en zij werken steeds vaker met pvc. Maar het is niet de enige keuze, en andere vormen van kunststof hebben weer hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen nog eens voor je op een rijtje.

Duurzaamheid van pvc kunststof

Is een dak van pvc kunststof duurzamer? Daarover zijn de meningen verdeeld. Pvc is een sterk en waterdicht materiaal, dat gemakkelijk te bewerken en te leggen is. Het is bovendien onderhoudsvriendelijk en, erg belangrijk, ecologisch verantwoord: pvc kan voor een groot deel gerecycled worden. Maar de levensduur van een pvc-dak is minder lang dan dat van bijvoorbeeld een EPDM-dakbedekking, en TPO is beter voor het milieu. Je bent dus sneller toe aan vervanging, wat pvc in die zin niet de meest duurzame keuze maakt.

Prijs van de dakbedekking

De prijs van een dakbedekking van pvc ligt relatief laag. Doordat het een eenvoudig te produceren materiaal is, dat weinig specialistische handelingen vereist, is de kostprijs relatief aantrekkelijk. Daar komt nog eens bij dat het voor een beetje handige doe-het-zelver mogelijk is om een pvc-dak zelf te leggen. Met andere dakbedekkingen is de plaatsing vaak veel tijdrovender. De prijs is dus een duidelijk voordeel van een dakbedekking van pvc kunststof – hoewel die wel minder lang meegaat.

Veiligheid en wooncomfort

Als het gaat om de veiligheid van de dakbedekking, en het comfort van wonen waar het dak aan bijdraagt, is pvc een goede keuze – misschien zelfs wel beter dan EMPD of TPO, de andere twee populaire soorten kunststof die bij dakbedekking gebruikt worden. PVC is goed brandveilig, heeft een mooie en moderne uitstraling, en reflecteert zonlicht goed, wat het wooncomfort ten goede komt. Op gebied van veiligheid en wooncomfort scoort pvc dus goed.

Een dakbedekking van PVC

Ben je van plan een nieuwe dakbedekking te laten leggen? Afhankelijk van je precieze wensen en eisen kan pvc de meest voordelige keuze zijn, die bovendien leidt tot meer wooncomfort. Hoewel het iets minder lang meegaat dan andere soort kunststof, zijn de flexibiliteit, de veiligheid en natuurlijk de prijs goede redenen om pvc kunststof in overweging te nemen.


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Verschillende soorten houten vloeren

Eén van de mooiste vloeren is volgens veel mensen toch…

Read More
thumb-img
Dit is hoe je de badkamer verbouwd

Samen met je partner de beslissing gemaakt om de badkamer…

Read More
thumb-img
Riolering verstopt? Bel een loodgieter!

Dingen die je vaak hoort die gebeuren en die je…

Read More
thumb-img
Vochtproblemen? Een loodgieter kan deze problemen verhelpen!

Wanneer je erachter bent gekomen dat je vochtproblemen in huis…

Read More
thumb-img
Afvoer van wasmachine of droger verstopt?

Je hebt vast al wel eens meegemaakt dat de afvoer…

Read More
  • Recente reacties
    • Categorieën