Natuurvriendelijk isoleren – huismus, gierzwaluw en vleermuis bedanken je ervoor

Ga je je huis (laten) isoleren? Maak er dan geen slachtveld van en ga vooral natuurvriendelijk isoleren. Wist je dat je misschien vleermuizen of beschermde vogels in je spouw of onder de dakpannen hebt zitten? Ga je die bouwdelen isoleren, dan heb je grote kans dat en-passant de vogeltjes en vleermuizen een vroegtijdige dood sterven. Dat is niet bepaald natuurvriendelijk te noemen. Het mag trouwens ook niet. Als je de verblijfsplekken van beschermde diersoorten afpakt of ze onnodig dood maakt, dan kun je beboet worden. Want in de Wet natuurbescherming is vastgelegd dat beschermde diersoorten zoals huismus, gierzwaluw en vleermuis niet zomaar verjaagd mogen worden.

Balanceer isoleren met dierenleven

Natuurvriendelijk isoleren betekent echt rekening houden met de dieren in, aan en rond je huis. Door zo te isoleren respecteer je zowel de biodiversiteit als ook het klimaat. Je laat de dieren dan overleven en biedt ze een vervangende huisvesting aan. Isolatie is tegenwoordig bijna een ‘moeten’ in plaats van een ‘mogen’. Maar het mag niet ten koste gaan van dode vogels en vleermuizen. Maak hieronder even kennis met de representanten van de natuur die wellicht ook in jouw huis ‘wonen’.

Natuurvriendelijk isoleren door nestkastjes voor de huismus te plaatsen

De huismus houdt van de mens en zijn rommelige omgeving. Je vindt het gedrongen vogeltje vaak in dorpen of in oudere buitenwijken van steden. Zelf is hij ook rommelig. Zijn nest is namelijk nogal slordig. Het vrouwtje is grijsbruin en het mannetje heeft een zwarte bef en bruine band van oog tot achterhoofd. De huismus geniet van zaden, granen, pinda’s, brood en vetbollen. Hij is beschermd omdat de populatie in de 20e eeuw ernstig achteruitging. Ga je natuurvriendelijk isoleren, zorg er dan voor dat dit lieve vogeltje een aantal dicht bij elkaar geplaatste nestkastjes krijgt.

Nestpannen voor de gierzwaluw

Ook beschermd is de gierzwaluw, een donker vogeltje met bijna niet waarneembare lichte keelvlek. Het vogeltje staat bekend om de sikkelvormige vleugels. De broedtijd is van mei tot juni en om te nestelen hebben ze gebouwen nodig met geschikte holtes. Je vindt ze zowel in dorpen als in steden. In de zomer verlaten ze Nederland voor het zuiden en vanaf half april keren ze terug. De gierzwaluw heeft echt last van de aandacht voor goed geïsoleerde gebouwen. Je helpt de gierzwaluw door nestpannen te plaatsen, het liefst langs de kopse kant van je huis en dan op het noorden of oosten.

Laat een goed plan maken voor de vleermuis als je natuurvriendelijk isoleren gaat

De vleermuis is een apart geval. Dit is de enige zoogdieren die kunnen vliegen. Vaak weet je niet dat ze bij je wonen omdat ze in de nacht pas actief worden. De gewone dwergvleermuis is de bekendste soort en die houdt zich meestal op in de spouw tussen je muren. Wie graag ’s avonds buiten zit merkt aan de weinige muggen dat de vleermuizen vliegend en jagend steekmuggen en andere insecten uit de lucht pakken. Een gemiddelde vleermuis verorbert ’s avonds en ’s nachts snel vijfhonderd insecten. Vleermuizen benutten de wintertijd voor een winterslaap. Ga je natuurvriendelijk isoleren, roep dan de hulp van deskundigen in zoals de medewerkers van Vleermuisheld.nl. Zij zorgen ervoor dat de vleermuizen van je dak en uit je spouwen vertrekken om daarna in vervangende vleermuiskasten verder te leven.


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Soorten uitbreidingen aan je huis

Soorten uitbreidingen aan je huis Uitbreidingen aan je huis kunnen…

Read More
thumb-img
Het belang van installatiebedrijven

Installatiebedrijven spelen een essentiële rol in de bouw- en technieksector,…

Read More
thumb-img
De keuze tussen DIY en professionele overkappingen

Het toevoegen van een overkapping aan je huis kan een…

Read More
thumb-img
Budgetvriendelijke keukenrenovaties: haal meer uit je geld

Keukendeurtjes en keuken kopen zijn twee aspecten die onlosmakelijk verbonden…

Read More
thumb-img
In deze sectoren zijn afdekzeilen van belang

In Nederland kan het weer erg onvoorspelbaar zijn. Regen, wind,…

Read More
  • Categorieën