Hoe voorkom je houtrot?

Is het hout van jouw kozijnen zacht aan het worden en heeft het steeds meer een roestbruine kleur? Dan is de kans aanwezig dat het hout aan het rotten is. Dit is vervelend, want het veroorzaakt aantasting van het hout waardoor het hout minder stevig wordt en op den duur vergaat. In deze tekst lees je hoe houtrot ontstaat, hoe het behandeld moet worden en hoe je houtrot kunt verwijderen door middel van EAZYFIX producten. Benieuwd? Lees dan zeker verder!

Wat is houtrot? 

Houtrot is een schimmel die zich door een grote hoeveelheid vocht vast zet in het hout. Houtrot wordt dus onder andere veroorzaakt door vocht. Een vochtgehalte in het hout van boven de twintig procent zorgt voor houtrot. Wanneer er dan ook nog een juiste temperatuur en genoeg zuurstof aanwezig is, kunnen ook schimmels toeslaan. Schimmels voelen zich namelijk helemaal thuis in een vochtige, warme en zuurstofrijke omgeving. Als je slim bent, zorg je er dus voor dat je houtrot voorkomt. Dit is een stuk simpeler dan het houtrot aanpakken als het er al zit. 

Hoe herken en voorkom je houtrot? 

Houtrot komt meestal voor in kozijnen. Zorg daarom voor een goede afdichting bij de ramen en kozijnen, zodat inwatering niet voor kan komen en de kozijnen vochtvrij blijven. Check ook regelmatig of de verf nog in goede staat is; door slecht onderhouden verfwerk blijft het hout lang nat. Laat een schilder eens in de zoveel jaar een nieuw verflaagje aanbrengen of doe dit zelf. Zo blijft het hout zo lang mogelijk in goede staat. Vooral de onderkant van de kozijnen moeten vaker gecontroleerd worden. Deze plekjes zijn lastig te bereiken met de kwast en daarom worden ze wat vaker vergeten. Ook zijn deze specifieke plekken slijtagegevoelig en kan daardoor de verflaag verdwenen zijn. Let daarnaast ook op goede ventilatie. 

Houtrot verwijderen 

Heb je het toch niet kunnen voorkomen en zit er al houtrot in je kozijnen? Dan is het nu de hoogste tijd om dit aan te pakken. Houtrot verwijderen is namelijk gewoon mogelijk. Begin met de aangetaste plek weg te halen met een hamer en een beitel en maak het vervolgens droog. Hierna kun je een product van EAZYFIX gebruiken om de holle plek weer op te vullen en voila, jouw kozijn is weer goed!


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Vloerkleden en verbouwen: Zo kies je de juiste vloerkleden voor jouw verbouwde ruimte

Als je aan het verbouwen bent, denk je waarschijnlijk al…

Read More
thumb-img
Wat kan je na het doen van een rechtenstudie?

In Nederland staat het studeren van rechten bekend als iets…

Read More
thumb-img
Hoe kun je geld besparen op je vaste lasten?

Het leven is steeds duurder aan het worden. Daarom is…

Read More
thumb-img
Dingen die je moet weten over het renoveren van een zwembad!

Verbleekte folie, scheuren in het beton, tegels en kunststof of…

Read More
thumb-img
Verkoop je oude pallets door

Heb jij een (eigen) bedrijf en beschik jij over veel…

Read More
  • Categorie├źn