Hoe voorkom je houtrot?

Is het hout van jouw kozijnen zacht aan het worden en heeft het steeds meer een roestbruine kleur? Dan is de kans aanwezig dat het hout aan het rotten is. Dit is vervelend, want het veroorzaakt aantasting van het hout waardoor het hout minder stevig wordt en op den duur vergaat. In deze tekst lees je hoe houtrot ontstaat, hoe het behandeld moet worden en hoe je houtrot kunt verwijderen door middel van EAZYFIX producten. Benieuwd? Lees dan zeker verder!

Wat is houtrot? 

Houtrot is een schimmel die zich door een grote hoeveelheid vocht vast zet in het hout. Houtrot wordt dus onder andere veroorzaakt door vocht. Een vochtgehalte in het hout van boven de twintig procent zorgt voor houtrot. Wanneer er dan ook nog een juiste temperatuur en genoeg zuurstof aanwezig is, kunnen ook schimmels toeslaan. Schimmels voelen zich namelijk helemaal thuis in een vochtige, warme en zuurstofrijke omgeving. Als je slim bent, zorg je er dus voor dat je houtrot voorkomt. Dit is een stuk simpeler dan het houtrot aanpakken als het er al zit. 

Hoe herken en voorkom je houtrot? 

Houtrot komt meestal voor in kozijnen. Zorg daarom voor een goede afdichting bij de ramen en kozijnen, zodat inwatering niet voor kan komen en de kozijnen vochtvrij blijven. Check ook regelmatig of de verf nog in goede staat is; door slecht onderhouden verfwerk blijft het hout lang nat. Laat een schilder eens in de zoveel jaar een nieuw verflaagje aanbrengen of doe dit zelf. Zo blijft het hout zo lang mogelijk in goede staat. Vooral de onderkant van de kozijnen moeten vaker gecontroleerd worden. Deze plekjes zijn lastig te bereiken met de kwast en daarom worden ze wat vaker vergeten. Ook zijn deze specifieke plekken slijtagegevoelig en kan daardoor de verflaag verdwenen zijn. Let daarnaast ook op goede ventilatie. 

Houtrot verwijderen 

Heb je het toch niet kunnen voorkomen en zit er al houtrot in je kozijnen? Dan is het nu de hoogste tijd om dit aan te pakken. Houtrot verwijderen is namelijk gewoon mogelijk. Begin met de aangetaste plek weg te halen met een hamer en een beitel en maak het vervolgens droog. Hierna kun je een product van EAZYFIX gebruiken om de holle plek weer op te vullen en voila, jouw kozijn is weer goed!


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
De voordelen van een houten parket vloer

Het uitzoeken van een nieuwe vloer kan nog best lastig…

Read More
thumb-img
Hoe gebruik je een LED strip profiel?

Een LED strip is een mooie manier om een ruimte…

Read More
thumb-img
3 Tips bij het kopen van een ladder

Een ladder gebruiken kan heel handig zijn om klussen in…

Read More
thumb-img
Nieuwbouw: waarom is een opleveringskeuring verstandig?

Een woning is voor velen een grote investering. Het is…

Read More
thumb-img
Bouwcontainer huren: waar moet je op letten?

Bij een verbouwing of een verhuizing is een bouwcontainer van…

Read More
  • Categorie├źn