De warme woning

Een heerlijk fris briesje is je af en toe wel degelijk welkom in de zomer. Maar in de winter? Binnenshuis? Nee, dan is er echt iets goed mis. Hoog tijd om daar wat aan te gaan doen!

Zowel nieuwe als oudere woningen kunnen om wat voor reden dan ook veel onderhoud nodig hebben. De leeftijd eist z’n tol of er is bij de opbouw dan wel afwerking iets niet helemaal goed gegaan. Daarom doe je er heel verstandig aan om je stulpje te controleren op de volgende punten.

Isolatie

Wanneer je merkt dat warmte uit je woning ontsnapt en kou zich naar binnen wurmt, schort het aan de isolatie van je huis. Het lek kan op allerlei plekken zitten. Bijvoorbeeld bij een deur of raam – hier kunnen tochtstrips je bij helpen. Maar ook je wanden kunnen de bron zijn van alle ellende. Check bovendien je kelder, zolder en dak en laat hier desnoods een expert naar kijken. Of voorzie deze ruimtes van een extra laag glaswol om er zeker van te zijn dat je in de winter niet zit te rillen van de kou in je eigen huiskamer. Gebruik waar nodig isolatiekit om lekken te dichten.

Rookkanalen

Dat is logisch: zodra je de open haard gebruikt, zet je je rookkanalen helemaal open zodat de rook kan ontsnappen. Smeult het vuur niet? Dan sluit je ze weer zodat er geen warmte kan ontsnappen.

Ventilatie

In de koudere maanden een raam openen lijkt onverstandig. Maar toch is dat precies wat je moet doen! Frisse lucht in je woning is namelijk ontzettend belangrijk.

Verwarming ontluchten

Het komt wel eens voor dat radiatoren heel duidelijk gaan borrelen. In dat geval zitten ze vol met luchtbellen die eruit moeten, omdat ze de warmteafgifte van je verwarmingselementen beperken. Tijd om de desbetreffende radiatoren te ontluchten.

CV-ketel wintercheck

Heel het jaar door wil je op je centrale verwarming kunnen vertrouwen.Maar in de winter wordt die pas echt cruciaal, dus mochten er mankementen zijn opgevallen, dan verhelp je die meteen. Beter gezegd, dat laat je doen, aangezien alleen een expert reparaties aan dit apparaat mag verrichten. Een defecte cv-ketel kan ervoor zorgen dat je geen warm water hebt in je keuken of badkamer.

Verlichting

Je doet in de donkere maanden je lampen eerder aan. Dus verbruik je meer stroom, wat uiteraard je elektriciteitsrekening opvoert. Een manier om die weer wat naar beneden te brengen is energiebesparende pitten in te draaien.

Kranen en afvoer buiten

Wanneer je in de winter je buitenkranen niet gebruik – en waarom zou je wel? – is het heel belangrijk dat je die tijdig dichtdraait, omdat ze anders kapot kunnen vriezen. Bovendien wil je in die kou al helemaal niet dat je hemelwaterafvoer verstopt raakt. Controleer daarom op bladeren, takken en ander vuil en haal het weg.

Thermostaat

Is je woning overdag lekker warm? Dan kan de thermostaat ‘s nachts wel uit. Eenmaal in bed hoor je namelijk al warm genoeg te zijn. In de ochtend schakel je hem weer in op de gewenste temperatuur. Ook zodoende breng je je energierekening omlaag.

Ben je nou bang dat je in- of uitschakelen een keer vergeet? Zet er dan een timer op! Zo heb je hier geen omkijken meer naar. Uiteraard pas je de instellingen aan zodra het weer warmer wordt.


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Soorten uitbreidingen aan je huis

Soorten uitbreidingen aan je huis Uitbreidingen aan je huis kunnen…

Read More
thumb-img
Het belang van installatiebedrijven

Installatiebedrijven spelen een essentiële rol in de bouw- en technieksector,…

Read More
thumb-img
De keuze tussen DIY en professionele overkappingen

Het toevoegen van een overkapping aan je huis kan een…

Read More
thumb-img
Budgetvriendelijke keukenrenovaties: haal meer uit je geld

Keukendeurtjes en keuken kopen zijn twee aspecten die onlosmakelijk verbonden…

Read More
thumb-img
In deze sectoren zijn afdekzeilen van belang

In Nederland kan het weer erg onvoorspelbaar zijn. Regen, wind,…

Read More
  • Categorieën