Wat komt er in een constructieberekening?

Een constructieberekening wordt, zoals de naam al doet vermoeden, berekend over het dragende deel van een constructie. Deze berekening wordt meestal gemaakt door een constructeur. Hoewel de term constructieberekening misschien wat ingewikkeld klinkt, is het in feite een berekening die bepaalt hoe dik of sterk het te gebruiken materiaal moet worden. Een constructieberekening is bijvoorbeeld handig wanneer u uw huis wilt verbouwen en er iets veranderd zou moet worden aan de dragende delen. In dit artikel leggen we meer uit over constructieberekeningen en wat u hierin terugvindt.

Waarom is een constructieberekening nodig?

Zoals aangegeven, is een constructieberekening handig wanneer u een huis of gebouw wilt verbouwen en de draagconstructie veranderd moet worden. Een aannemer heeft een constructieberekening daarnaast nodig om te weten wat hij moet doen. Zonder constructieberekening is een aanbouw of uitbouw giswerk, daarom is het belangrijk dat een aannemer over de juiste gegevens beschikt om de verbouwing in goede banen te leiden. 

Onderdelen van een constructieberekening

Een constructieberekening bestaat uit vele facetten. Zo wordt er bijvoorbeeld niet alleen berekend hoe sterk of dik een draagbalk moet zijn, maar er wordt gekeken naar het totale plaatje. Voor een particulier is een constructieberekening voor 90% vaak helemaal niet interessant. Dit komt doordat de berekeningen vooral op de technische aspecten gericht zijn, en deze berekeningen zijn altijd ter onderbouwing van de te ontwerpen constructie. Dit vertaalt zich in formules en andere wiskundige onderbouwingen die eigenlijk vooral interessant zijn voor de ambtenaar die de berekening moet controleren. Voor een particulier zijn vooral de inleiding en de constructietekeningen interessant, omdat u hierin kunt vinden wat de aandachtspunten van de constructieberekening zijn. De constructietekening is feitelijk de samenvatting van alle berekeningen. Een constructieberekening wordt vaak berekend over de volgende delen.

  • Funderingen
  • Kolommen
  • Vloeren
  • Balken
  • Wanden
  • Daken

Dit zijn allemaal onderdelen van het huis met een dragende constructie, daarom is het belangrijk dat hier een zeer accurate berekening voor gemaakt wordt. Als de berekening incorrect is, kan dit verzakkingen, scheuren of andere schade aan de constructie van een woning of gebouw toebrengen. Aangezien een constructieberekening vrij technisch is, is het daarom van belang dat dit correct en conform met de juiste rekenmethodes wordt uitgevoerd. 

Laat een constructieberekening door een gespecialiseerde partij maken

Wil je een constructieberekening laten maken? Kies dan altijd voor een gespecialiseerde partij. Vergelijk ook verschillende aanbieders met elkaar, zodat u op prijs en kwaliteit kunt vergelijken. Goedkoop is in dit geval soms duurkoop, dus informeer uzelf wanneer u een berekening wilt laten maken.


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Welk materiaal is geschikt voor een garagedeur?

Ben je aan het kijken naar garagedeuren? Wil je een…

Read More
thumb-img
Hoe leg je kunstgras aan?

Wanneer je net verhuisd bent en graag een nieuwe tuin…

Read More
thumb-img
Wie heb je nodig tijdens een verbouwing?

Gedurende een verbouwing heb je een hoop hulp nodig. Hoe…

Read More
thumb-img
Welke opties zijn er als ik een nieuw dak nodig heb?

Bouwt u een nieuwe woning? Of heeft uw bestaande woning…

Read More
thumb-img
Tijd voor een badkamer make-over? Hier een paar tips!

Vind je het tijd voor een badkamer make-over? Maak je…

Read More
  • Categorie├źn