Verschillende soorten stucwerk!
Een stukadoor werkt een muur of plafond af met een cement- of gipslaag. Echter is het ene stucwerk het andere niet. Er bestaan namelijk verschillende soorten stucwerken! Welke dit precies zijn er wat de verschillen zijn, kom je te weten in dit artikel.
Pleisterwerk
Pleisterwerk is een strakke afwerking van muren en plafonds. Deze afwerking bestaat uit één enkele laag van gips. Mensen die voor pleisterwerk kiezen houden van een strakke en frisse uitstraling. Deze vorm stucwerk komt het meest voor in woonkamers en badkamers. Als afwerking wordt pleisterwerk bewerkt met latex. Dit zorgt voor een extra gladde afwerking, en bovendien beschermt het de stuclaag tegen een stootje.
Raapwerk
Raapwerk houdt in dat gemetselde muren of plafonds strak worden gemaakt door middel van een dikke laag gipsmortel. Deze laag is vaak minimaal 7 millimeter tot maximaal 5 centimeter dik. Bij lagen die dunner zijn dan 7 millimeter is er vaak sprake van pleisterwerk. Dit is dus het grootste verschil met de bovenstaande stuk-methode. Een groot voordeel van raapwerk is dat scheve muren of plafonds weer recht getrokken kunnen worden. Door de dikke laag kan er bijvoorbeeld aan de ene kant wat meer of minder gipsmortel worden gedaan, zodat er weer een recht oppervlak wordt gecreëerd. Omdat raapwerk net zo glad is als pleisterwerk, is ook dit geschikt als directe decoratie. Omdat gips in staat is om vocht te weerstaan, is het uitermate geschikt voor in badkamers en zwembaden.
Sauswerk & spuitwerk
Waarbij de twee bovenstaande stuc-methodes als eindresultaat kunnen dienen, is het bij sauswerk de bedoeling dat er nog verf op aan wordt gebracht. Daarom wordt sauswerk ook wel ‘schilderklaar’ genoemd. Het grote voordeel hiervan is dus dat iedere gewenste kleur op de muur of het plafond kan worden aangebracht. Wel zal de muur of het plafond hiervoor zo egaal en glad mogelijk moeten zijn. Een sneller en goedkoper alternatief voor sauswerk is ‘spuitwerk’.
Andere soorten stucwerk
Naast de bovenstaand beschreven soorten stucwerk, zijn er nog veel meer varianten. Zo bestaat er sierpleister, behangklaar, granol, schuurwerk, spachtelputz, spackwerk en nog veel meer!
Leren stucen
Met zoveel verschillende soorten stucwerk vraag je jezelf vast af waar je ze allemaal leert. Bij een opleiding stukadoor natuurlijk!
Comments are closed.