Tips voor preventief onderhoud van een mobiele transportband

Vaak zijn transportbanden de aders van een productieproces, het versnelt het verplaatsen van grondstoffen, zand en afval namelijk beduidend. Vaak worden er hier ook mobiele transportbanden voor gebruikt, deze kunnen op elke plek geplaatst worden en zijn vaak heel makkelijk te bedienen. Omdat de band altijd vrij moet kunnen bewegen moet er goed op gelet worden of dat er niets de beweging van de transportband in de weg kan gaan zitten. Als de transportband een tijdje niet werkt is dat natuurlijk zonde, ook kan dit veel geld kosten. Ook is het belangrijk dat er goed wordt gekeken naar eventuele slijtage van sommige onderdelen, hierdoor ontstaat er een vroeg bewustzijn en zo wordt de kans gecreëerd om een eventueel probleem op te lossen voordat deze werkelijk ontstaat. In dit artikel vind je een aantal tips waar je op kunt letten om ervoor te zorgen dat de transportband niet vast gaat lopen.

Controleer de staat en de positie van de transportband

Het uitvoeren van een regelmatige visuele inspectie kan vaak al veel problemen schelen, door het onderzoek van enkele zichtbare plekken kan je al veel tijd, geld en arbeid besparen. Het is belangrijk om de transportband zelf regelmatig te controleren, zijn er beschadigingen? zijn de lagers, rollen, profielen de spindels compleet en in een goede conditie? Als één van deze onderdelen niet goed in orde zijn dan kan de beweging van de transportband al naar één kant trekken en stoppen, dit wil je voorkomen. Voor een optimaal transport van middelen is het belangrijk dat de transportband gecentreerd is, je kan dit controleren door te kijken of de band exact tussen de rollen is gepositioneerd. Ook alle wielen en rollen moeten geïnstalleerd en uitgelijnd zijn. Wil je een transportband kopen of huren? Kijk dan ook altijd naar de staat van alle onderdelen.

Hoe presteert de transportband?

De prestaties van de transportband is uiteraard heel belangrijk, het kan zo zijn dat de transportband goed werkt als deze leeg is, maar is dat ook zo als er werkelijk producten over vervoert wordt? Het kan zo zijn dat de band begint te slippen onder het gewicht van een product, als dit gebeurd kan de band op de plek waar hij slipt warm worden wat niet ten goede gaat van het materiaal. Om deze reden is het belangrijk dat de transportband wordt afgesteld met en zonder producten erop.

Is de transportband schoon?

Dit is afhankelijk van de branche waar de transportband voor gebruikt wordt. Bij bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie is hygiëne van groot belang, daarom is het ook belangrijk dat de band en enkele onderdelen regelmatig helemaal gereinigd worden. Probeer ook te letten op scheuren of barsten in de transportband, hier kunnen namelijk bacteriën in komen die snel zullen gaan groeien. Dit kan leiden tot product verontreiniging en dit wil je als bedrijf absoluut voorkomen.


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Een inleiding tot nieuwbouw: het creëren van dromen

Nieuwbouwprojecten vormen de kern van de vastgoedmarkt, waarbij visionairen en…

Read More
thumb-img
Extra ruimte in en rondom je huis creëren? Dat kan!

Wanneer je graag aanpassingen wil doen in je huis is…

Read More
thumb-img
De noodzaak van een aannemer voor klusjes in en om het huis

Of je nu een kleine reparatie nodig hebt of een…

Read More
thumb-img
Innovatieve airco oplossingen

In Maastricht, een stad bekend om haar historische schoonheid en…

Read More
thumb-img
Deze 4 dingen zijn onmisbaar op de bouwplaats

Op de bouwplaats is het van groot belang om een…

Read More
  • Categorieën