Soorten zonnepanelen: dit zijn de populairste!

Ben je van plan om zonnepanelen op je dak te laten installeren? Dan wil je natuurlijk het juiste type zonnepaneel voor een maximale opbrengst. Voordat je overgaat tot aankoop is het daarom belangrijk om je te verdiepen in de soorten zonnepanelen waaruit je de keuze hebt. In dit artikel vergelijken we de populairste soorten zonnepanelen met elkaar.

Soorten zonnepanelen

Op het gebied van zonnepanelen is er grofweg onderscheid te maken tussen twee soorten zonnepanelen, namelijk: dunne-film zonnepanelen en kristallijn zonnepanelen.

 • Dunne-film zonnepanelen: dit type zonnepanelen zijn goedkoper in aanschaf, maar leveren minder rendement en hebben een minder lange levensduur. Wel zijn dit type zonnepanelen dun en flexibel.
 • Kristallijn zonnepanelen: deze zonnepanelen leveren een hoger rendement op en wordt toegepast bij zowel glas-folie en glas-glas zonnepanelen.

Dunne-film zonnepanelen

Een groot voordeel van dit type zonnepanelen is dat ze er meestal zwart uitzien en naast elkaar gelegd kunnen worden, waardoor er een groot zwart geheel op het dak ontstaat. Veel mensen vinden dat er fraaier uitziet. Vaak zijn dunne-film zonnepanelen kleiner, waardoor er meer panelen geplaatst moeten worden om hetzelfde rendement te kunnen behalen.

Dunne-film zonnepanelen bestaan uit glas met een fotovoltaïsch actieve laag. Deze laag zet zonlicht om in stroom. Zoals eerder benoemd zijn deze panelen erg dun, waardoor er minder materiaal nodig is voor de productie. Dit maakt ze in aanschaf goedkoper, lichter en buigzamer. 

Voordelen van dunne-film zonnepanelen

 • Goedkoper in aanschaf
 • Geen risico op microcracks
 • Licht van gewicht
 • Buigzamer
 • Fraaie uitstraling

Nadelen van dunne-film zonnepanelen

 • Minder lange garantie
 • Lager rendement per m2
 • Sprake van degradatie

Kristallijne zonnepanelen

Kristallijne panelen bevatten een glas laag dat wordt gemaakt van silicium, een kiezel. Tijdens de productie van dit type zonnepaneel wordt de silicium bewerkt tot zonnecellen en wordt daar een beschermende glaslaag aan toegevoegd. Silicium heeft foto-elektrische eigenschappen, ofwel door licht wordt er energie opgenomen, waardoor dit materiaal perfect geschikt is als fotocellen in een zonnepaneel. Bij zonlicht wordt er in deze fotocellen elektriciteit aangemaakt.

In het aanbod kristallijne zonnepanelen wordt er onderscheid gemaakt in mono- en polykristallijne zonnepanelen. De monokristallijne zonnepanelen zijn te herkennen aan de zwarte kleur, terwijl polykristallijne panelen blauw zijn. Een groot voordeel van dit type zonnepanelen is de hoge opbrengst en de lange levensduur. Zo gaan deze panelen gemiddeld 25 jaar mee.


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
4 tips voor een nieuw interieur na een verbouwing

Bent u net klaar met verbouwen en wilt u een…

Read More
thumb-img
Kaweco – een luxe merk dat fijne pennen aanbiedt

Wat is de merkgeschiedenis van Kaweco? Kaweco is een Duitse…

Read More
thumb-img
Zo zorg je voor een gezellige sfeer in je woonkamer

Of je nu vrienden op bezoek krijgt, of je simpelweg…

Read More
thumb-img
Basisbenodigdheden voor het verven van een binnenmuur

Ga je zelf een muur verven? Dan heb je een…

Read More
thumb-img
De voordelen van ISO 9001 certificering

Een ISO certificering is een certificaat waarmee jouw bedrijf aan…

Read More
 • Categorieën