Overheid wil gasketels uitfaseren: hoe en waarom?

Kamerleden hebben de minister van Economische Zaken en Klimaat opgeroepen om een plan te ontwikkelen voor de uitfasering van gasketels. De belangrijkste reden om gasketels uit te faseren, is het verminderen van de CO₂-uitstoot, zodat Nederland de klimaatdoelen die zijn vastgelegd in het klimaatakkoord van Parijs kan halen. Maar ook de problemen met de gaswinning in Groningen spelen een rol bij dit initiatief. De overheid voelt zich verantwoordelijk voor de Groningers die door de gaswinning met aardbevingen te maken hebben. Daarbij is het aardgas naar verwachting over 17 jaar op.

Waarom kiest de overheid voor uitfasering?

Op dit moment maken 7 miljoen Nederlandse huishoudens gebruik van gas voor het verwarmen van hun woning. Het op de korte termijn verbieden van gasketels is daarom geen optie. Het zou een hele opgave zijn om alle ketels in één keer te vervangen en dit zou voor zowel de overheid als consumenten financieel niet op te brengen zijn. Daarom zullen de komende twintig jaar jaarlijks in 400.000 huishoudens gasketels worden vervangen door een warmtepomp of hybride systeem. Er zal hierbij worden ingesprongen op zogenaamde natuurlijke vervangingsmomenten.

Hoe wil de overheid gasketels uitfaseren?

De meeste cv-ketels in woningen zijn gemaakt om te branden op G-gas (Gronings gas). Als de gassamenstelling in de toekomst verandert, dan zou dat grote gevaren met zich meebrengen, zoals een te hoge productie van koolmonoxide door de cv-ketel. Daarom mogen sinds 1 januari 2018 alleen nog cv-ketels worden geïnstalleerd die ook geschikt zijn voor G+-gas (laagcalorisch gas) en in de toekomst aangepast kunnen worden voor het gebruik van H-gas (hoogcalorisch gas). Een andere maatregel is om nieuwbouwwoningen niet meer aan te sluiten op het gasnet en de aanleg van alternatieve verwarmingssystemen bij renovatieprojecten zoveel mogelijk te stimuleren.

Wat zijn de alternatieven?

Twee goede alternatieven voor de huidige gasketels zijn warmtepompen en hybride systemen. Een warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht (of grondwater) en verwarmt hiermee de woning. Een warmtepomp functioneert echter alleen op dagen dat het niet vriest. Op strenge winterdagen zal een huis dus op een andere manier moeten worden verwarmd, bijvoorbeeld door elektriciteit die is opgewekt met zonnepanelen op het dak van de woning. Een andere optie is een hybride systeem, dat wil zeggen een combinatie van een warmtepomp en gasgestookte ketel. De warmtepomp is het grootste deel van het jaar verantwoordelijk voor de verwarming van de woning, maar op heel koude dagen kan het systeem terugvallen op gas. Er wordt in de installatiebranche hard aan gewerkt om naast deze twee alternatieven voor de gasketel andere duurzame systemen te ontwikkelen.


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Hoe je op 7 creatieve manieren een donkere kamer kunt opfleuren

Snel een sombere en donkere kamer in een woning opfleuren…

Read More
thumb-img
De mogelijkheden voor het verwarmen van water

Wanneer je gaat verbouwen, is het goed om meteen te…

Read More
thumb-img
Nieuwe technieken in de bouw

De ontwikkelingen staan de laatste jaren zeker niet stil, en…

Read More
thumb-img
Efficiënt gebruik van CNC bedfreesmachines: Praktische tips voor optimalisatie van productie

CNC bedfreesmachines zijn essentiële apparaten in de moderne maakindustrie. Het…

Read More
thumb-img
Optimaliseren van magazijnwerkzaamheden: De voordelen van elektrische heftrucks

De wereld van magazijnbeheer heeft een opmerkelijke verschuiving meegemaakt naar…

Read More
  • Categorieën