Hoelang gaat bitumen mee?

De stroperige vloeistof bitumen heeft een speciale samenstelling, waardoor het een geschikt onderdeel vormt in onder andere asfalt, maar ook gebruikt wordt in daken als dakbedekking. Vooral platte daken worden vaak van dit type dakbedekking voorzien door de sterke, krachtige eigenschappen die erin zitten. Echter, hoelang gaat bitumen eigenlijk mee?

Wat is bitumen?

Bitumen vormt dus een op aardolie gebaseerde en stroperige vloeistof. In de productie ervan worden lichtere fracties uit ruwe aardolie verwijderd, waarna een raffinageproces plaatsvindt en bitumen verkregen kan worden. Deze lichtere fracties uit ruwe aardolie zijn vaak benzine, diesel en nafta, ook wel aardoliedestillaat genoemd. Het bitumen dat overblijft na destillatie vormt een halfvast koolwaterstofproduct, wat het zwaarste bestandsdeel is van ruwe aardolie. Bitumen is bij normale omgevingstemperaturen een vaste substantie en kan ook in de natuur gevormd worden zonder het ingrijpen van mensen. Indien het verwarmd wordt, ontstaat de stroperige massa.

Waar wordt bitumen voor gebruikt?

De stof wordt tegenwoordig in diverse toepassingen gebruikt, waarbij de belangrijkste toepassing asfalt is. 85 procent van al het geproduceerde bitumen wordt namelijk voor asfalt gebruikt en vormt hierbij een bindmiddel om de andere bestanddelen met elkaar te verbinden. Een andere toepassing is als isolatiemateriaal in de bouw, zoals in coatings en verf. Zelfs de achterkant van tapijttegels kan van bitumen gemaakt worden.

Tot slot is een andere veel voorkomende toepassing als dakbedekking. Gemiddeld wordt tien procent van het geproduceerde bitumen hiervoor gebruikt, vanwege de hoge waterdichtheid. In dakbedekking wordt bitumen zowel op rollen als in platen verwerkt en het is een uitstekende keuze voor een plat dak. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen APP-gemodificeerd bitumen, wat UV-bestendig is en geen afdekking nodig heeft, SBS-gemodificeerd bitumen, wat niet UV-bestendig is en dus een afdekking nodig heeft, en geblazen bitumen, wat enkel geschikt is als onderlaag.

Hoelang kan bitumen dakbedekking meegaan?

Bitumen wordt het meest gebruikt op platte daken als dakbedekking. Bitumen dakbedekking gaat gemiddeld 25 tot 30 jaar mee. Wanneer je een dak hebt met openstaande dakranden is het mogelijk dat de levensduur een aantal jaar korter is. Dit komt doordat openstaande dakranden meer lijden onder de invloed van slecht weer en wind dan het geval is bij volledig vlakke bedekking op daken.


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Waarom de trap en keuken vaak een renovatie nodig hebben

In veel huizen zijn de trap en de keuken twee…

Read More
thumb-img
Waarom er spouwmuurisolatie gebruikt wordt

Spouwmuurisolatie is een populaire en effectieve methode om de thermische…

Read More
thumb-img
Bouwvoertuigen: De Krachtpatsers op de Bouwplaats

In de wereld van de bouw zijn er krachtpatsers die…

Read More
thumb-img
Heftruck gebruiken voor klusjes rondom je huis

Bij het denken aan een heftruck, schiet waarschijnlijk direct het…

Read More
thumb-img
De vele voordelen van een Bureau Infrarood Paneel

In de wereld van verwarmingssystemen zijn er talloze opties om…

Read More
  • Categorie├źn