Hoe je veilig op hoogte kunt werken

Het grootste risico bij het werken op hoogte is uiteraard vallen, maar ook het laten vallen van voorwerpen kan voor de mensen op de grond een groot gevaar zijn. Het is dus belangrijk dat je zo veilig mogelijk werkt. In dit artikel geven wij u aan aantal tips over hoe het werken op hoogte zo veilig mogelijk kunt maken.

Goed materiaal

Als u veel met een trap, ladder of rolstelling werkt is het belangrijk dat het materiaal in goede staat is. Mocht niet niet het geval zijn wordt er altijd aangeraden om nieuw, goedgekeurd materiaal aan te schaffen. Wilt u een rolstelling kopen? Houdt er dan altijd rekening mee dat de rolstelling volgens de regelgeving is goedgekeurd. Het is verstandig om een nieuwe rolstelling aan te schaffen in plaats van een tweedehands rolstelling. Draag ook altijd goedgekeurde valbescherming.

Gedrag bij op hoogte werken

Buiten de voorschriften en valbeveiliging is het ook belangrijk om je gedrag in de gaten te houden. Probeer je altijd aan onderstaande tips te houden.

  • Loop nooit achteruit als je hoog staat. Houd uw blik altijd naar voor gevestigd, kijk naar de plek waar u naartoe wilt lopen. Het klinkt heel logisch maar nog steeds lopen veel mensen zonder dat ze het weten achteruit terwijl ze op hoogte bezig zijn.
  • Test de ondergrond. Zeker als u op het dak van een ouder gebouw moet werken is het aangeraden om even de ondergrond te testen voordat u uw gewicht erop plaatst.

Als u echt twijfelt controleer dan als het mogelijk is de onderkant van het dak, stop bij het eerste signaal dat het dak niet stevig is, dit geldt ook voor de ladders waarmee u te werk gaat.

  • Het werken met ladders kan gevaarlijk zijn, neem altijd de tijd als u met een ladder omhoog klimt zodat u niet per ongeluk naast een trede stapt. Controleer de ladder ook altijd of dat hij op een stevige ondergrond staat of graaf hem desnoods in, ook het anti-slip profiel van de ladder moet nog goed zijn. Zeker de ladder bij twijfel altijd vast aan het gebouw. Probeer ook je handen vrij te hebben als je omhoog klimt.
  • Het dak is geen werkplek waar u afgeleid moet worden, moet u iets doen op uw telefoon of tablet, aangezien die steeds meer gebruikt worden, blijf dan even stilstaan of neem ergens plaats. Het lopen terwijl u op een scherm kijkt kan gevaarlijke situaties opleveren.
  • Neem ook altijd de tijd en probeer niet zo snel mogelijk van de ene kant naar de andere kant te lopen. Probeer ook nergens overheen te klimmen

Gereedschap en andere voorwerpen

Als je met veel losse materialen of gereedschappen werkt moet je deze zo veilig mogelijk wegleggen. Als de situatie het toelaat, berg ze dan op als je ze niet meer nodig hebt. Het omlaag vallen van kleinere voorwerpen kan op grote hoogtes al fatale gevolgen hebben.


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Hoe werkt de Airrex heater en wat maakt het een populaire keuze?

Verwarming is een essentiële factor voor comfort en welzijn, vooral…

Read More
thumb-img
De grootste voordelen  die er zijn van all-in-one laserprinters

In de moderne wereld van zakelijke technologie zijn efficiëntie en…

Read More
thumb-img
Dit kun je allemaal doen met PVC buizen

PVC buizen worden vooral gebruikt in technische industrieën. Dit is…

Read More
thumb-img
Hoe richt je jouw keuken het best in?

Bij het inrichten van een keuken zijn er bepaalde elementen…

Read More
thumb-img
Hoe kies je de juiste verf voor buitenprojecten?

Buitenprojecten zijn een geweldige manier om je huis op te…

Read More
  • Categorieën