Hoe je veilig op hoogte kunt werken

Het grootste risico bij het werken op hoogte is uiteraard vallen, maar ook het laten vallen van voorwerpen kan voor de mensen op de grond een groot gevaar zijn. Het is dus belangrijk dat je zo veilig mogelijk werkt. In dit artikel geven wij u aan aantal tips over hoe het werken op hoogte zo veilig mogelijk kunt maken.

Goed materiaal

Als u veel met een trap, ladder of rolstelling werkt is het belangrijk dat het materiaal in goede staat is. Mocht niet niet het geval zijn wordt er altijd aangeraden om nieuw, goedgekeurd materiaal aan te schaffen. Wilt u een rolstelling kopen? Houdt er dan altijd rekening mee dat de rolstelling volgens de regelgeving is goedgekeurd. Het is verstandig om een nieuwe rolstelling aan te schaffen in plaats van een tweedehands rolstelling. Draag ook altijd goedgekeurde valbescherming.

Gedrag bij op hoogte werken

Buiten de voorschriften en valbeveiliging is het ook belangrijk om je gedrag in de gaten te houden. Probeer je altijd aan onderstaande tips te houden.

  • Loop nooit achteruit als je hoog staat. Houd uw blik altijd naar voor gevestigd, kijk naar de plek waar u naartoe wilt lopen. Het klinkt heel logisch maar nog steeds lopen veel mensen zonder dat ze het weten achteruit terwijl ze op hoogte bezig zijn.
  • Test de ondergrond. Zeker als u op het dak van een ouder gebouw moet werken is het aangeraden om even de ondergrond te testen voordat u uw gewicht erop plaatst.

Als u echt twijfelt controleer dan als het mogelijk is de onderkant van het dak, stop bij het eerste signaal dat het dak niet stevig is, dit geldt ook voor de ladders waarmee u te werk gaat.

  • Het werken met ladders kan gevaarlijk zijn, neem altijd de tijd als u met een ladder omhoog klimt zodat u niet per ongeluk naast een trede stapt. Controleer de ladder ook altijd of dat hij op een stevige ondergrond staat of graaf hem desnoods in, ook het anti-slip profiel van de ladder moet nog goed zijn. Zeker de ladder bij twijfel altijd vast aan het gebouw. Probeer ook je handen vrij te hebben als je omhoog klimt.
  • Het dak is geen werkplek waar u afgeleid moet worden, moet u iets doen op uw telefoon of tablet, aangezien die steeds meer gebruikt worden, blijf dan even stilstaan of neem ergens plaats. Het lopen terwijl u op een scherm kijkt kan gevaarlijke situaties opleveren.
  • Neem ook altijd de tijd en probeer niet zo snel mogelijk van de ene kant naar de andere kant te lopen. Probeer ook nergens overheen te klimmen

Gereedschap en andere voorwerpen

Als je met veel losse materialen of gereedschappen werkt moet je deze zo veilig mogelijk wegleggen. Als de situatie het toelaat, berg ze dan op als je ze niet meer nodig hebt. Het omlaag vallen van kleinere voorwerpen kan op grote hoogtes al fatale gevolgen hebben.


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
4 tips voor een nieuw interieur na een verbouwing

Bent u net klaar met verbouwen en wilt u een…

Read More
thumb-img
Kaweco – een luxe merk dat fijne pennen aanbiedt

Wat is de merkgeschiedenis van Kaweco? Kaweco is een Duitse…

Read More
thumb-img
Zo zorg je voor een gezellige sfeer in je woonkamer

Of je nu vrienden op bezoek krijgt, of je simpelweg…

Read More
thumb-img
Basisbenodigdheden voor het verven van een binnenmuur

Ga je zelf een muur verven? Dan heb je een…

Read More
thumb-img
De voordelen van ISO 9001 certificering

Een ISO certificering is een certificaat waarmee jouw bedrijf aan…

Read More
  • Categorie├źn