Aluminium in de bouw: een duurzaam bouwmateriaal
Aluminium heeft van oudsher niet direct een reputatie als duurzaam bouwmateriaal. Vooral de hoge energiebehoefte bij de productie is hierbij de boosdoener. Toch vormt aluminium wel degelijk een duurzaam bouwmateriaal. In dit artikel lichten we toe hoe dat zit:
Aluminum wordt duurzaam gewonnen
Aluminium is het meest voorkomende materiaal op aarde en is in veel sterkere mate verkrijgbaar ten opzichte van andere metalen. Van aluminium zijn de komende 1.250 jaar nog economisch winbare voorraden beschikbaar, voor ijzer is dat nog slechts 155 jaar, voor koper staat de teller op 41 jaar en lood zelfs nog slechts 28 jaar.
Bovendien houdt men bij de winning van het bauxiet erts waar aluminium uiteindelijk uit gevormd wordt sterk rekening met de impact op het landschap. Voor de gebieden waar de erts gewonnen wordt zijn rehabilitatieplannen opgesteld en 97% van de mijnbedrijven beschikt over deze plannen. Dankzij de rehabilitatie wordt er jaarlijks ongeveer netto evenveel oppervlak hersteld als dat er wordt geëxploiteerd.
Aluminiumproductie en energieverbruik
De primaire productie van aluminium is een energie-intensief proces. Gelukkig zijn er op dit vlak mooie ontwikkelingen zichtbaar. Zo is sinds 1900 de benodigde energiehoeveelheid voor de productie met 70% teruggedrongen. Ook maken de grootste producenten al meer gebruik van schone energiebronnen zoals waterkracht. De grootste aluminiumproductent ter wereld, Rusal, maakt zelfs voor 90% van hun aluminiumproductie gebruik van hydro-elektriciteit.
Wanneer het energieverbruik tijdens de productie afgezet wordt tegenover de levensduur van aluminium, valt de hoeveelheid benodigde energie ook sterk te relativeren. Zo gaat aluminium in de bouw eenvoudig tientallen jaren mee. De levensduur heeft in deze sector zelfs een ondergrens van maar liefst 60 jaar! Als de aanvankelijke energiebehoefte wordt afgezet tegenover de indrukwekkende levensduur van het materiaal, valt deze best mee.
Na deze levensduur komt bovendien nog een interessante eigenschap van het bouwmateriaal naar voren: aluminium is namelijk bijzonder goed recyclebaar:
Levensloop en recycling
Na tientallen jaren ingezet te zijn in de bouw betekent het einde van de levensloop van aluminium doorgaans niet direct het definitieve einde voor het materiaal. Aluminium is namelijk uitstekend te recyclen en veruit het grootste deel van al het aluminium wordt weer hergebruikt. In de bouwsector wordt maar liefst 92% tot 98% van het aluminium gerecycled na de sloop van de bouwwerken.
Het aluminium gaat dan de zogenaamde secundaire productie in, welke maar liefst 95% minder energie vereist ten opzichte van de primaire productie. Met de moderne mogelijkheden wordt vandaag de dag al meer aluminium gerecycled en naar verwachting zal dit verder blijven toenemen in de toekomst.
Het interessante: aluminium kan keer op keer gerecycled worden zonder kwaliteitsafname. Het recycleproces doet namelijk niet af aan de kwaliteit van het aluminium, waardoor het nieuwe bouwmateriaal weer volwaardig ingezet kan worden.
Aluminium is onderhoudsarm
Een laatste gunstige factor die aluminium tot een duurzaam bouwmateriaal maakt is de minimale hoeveelheid onderhoud die het materiaal nodig heeft. Periodieke reiniging volstaat al voor aluminium kozijnen en gevels in gewone gebruiksomgevingen. Hierdoor is de milieu-impact tijdens de langdurige gebruiksperiode laag. Daarmee behaalt aluminium winst ten opzichte van andere bouwmaterialen die meer onderhoud vereisen.
Aluminium in de bouw
De lange levensduur, de hoge mate van recyclebaarheid en de lage onderhoudseisen maken van aluminium een uitermate geschikt en duurzaam materiaal voor de bouwsector. De energievereisten die in eerste instantie hoog lijken, vallen mee wanneer gekeken wordt naar de levensduur en mate van recyclebaarheid zonder kwaliteitsverlies.
Zo kan men keer op keer het aluminium op maat produceren, klaar om weer voor een lange gebruiksperiode in de bouw ingezet te worden. En daar zal het diverse materiaal uitstekend tot zijn recht komen in de moderne architectuur van hedendaagse panden en gebouwen.
Comments are closed.