Alles wat je moet weten over een timmerman

Een timmerman monteert, repareert en maakt allerlei dingen van hout. Het is een veelzijdig beroep waarbij je de ene keer een deur monteert in een nieuwbouwhuis en de andere keer weer een scheidingswand staat te timmeren in een kantoorpand. Timmerman zijn is een vakkundig beroep en het is belangrijk om secuur en veilig te werk te gaan. In dit artikel kun je alles lezen wat je moet weten over hoe je een timmerman kunt worden en wat het beroep inhoudt.

Opleiding tot timmerman niveau 2

Op mbo niveau 2 kun je een opleiding timmerman doen en van deze opleiding is een BOL-variant en BBL-variant. Volg je een BOL-opleiding (Beroeps Opleidende Leerweg), dan heb je de juridische status van scholier of student. Je loopt tijdens de opleiding minimaal één stage bij een timmerbedrijf. Doe je de BBL-opleiding (Beroeps Begeleidende Leerweg), dan loop je geen stage, maar heb je echt een arbeidsovereenkomst met je werkgever. Je werkt dan bijvoorbeeld vier dagen en komt de vijfde dag terug naar school om lessen te volgen.

Zowel de BBL- als de BOL-opleiding voor timmerman duurt twee jaar, waarbij je zowel theorie- als praktijkles krijgt. In deze twee jaar krijg je algemene lessen als rekenen, wiskunde en Nederlands. Ook krijg je het vak Loopbaan en Burgerschap, waarin je leert hoe je je eigen loopbaan kunt sturen, waarbij je coaching krijgt over je toekomstmogelijkheden en inzicht krijgt in je kansen op de arbeidsmarkt. Verder krijg je ook vakinhoudelijke vakken die te maken hebben met timmerman als beroep: hoe zet je een bouwwerk uiteen; hoe maak je dakwerken, scheidingswanden, plafonds en betonbekistingen; hoe monteer je deuren en ramen en hoe stel en monteer je prefab-elementen.

Tenslotte krijg je ook vakken waarin je leert hoe je je professioneel moet opstellen binnen een bedrijf en hoe je met elkaar samen moet werken. Veiligheid staat voorop in het beroep van een timmerman, dus je krijgt tenslotte ook geleerd aan welke veiligheidseisen je werkomgeving moet voldoen en hoe je zelf veilig aan de slag kunt als timmerman.

Opleiding tot timmerman niveau 3

Wanneer je niveau 2 van de opleiding timmerman hebt afgerond, kun je doorstromen naar mbo niveau 3. Daar kun je de diploma voor allround timmerman halen. Het grootste verschil tussen niveau 2 en 3 is dat je met niveau 2 altijd onder begeleiding van een vakman werkt, en dus niet zelfstandig. Met niveau 3 kun je wel zelfstandig aan de slag, maar ook dan werk vaak in teamverband. Wel draag je verantwoordelijkheid over je eigen werk. Met een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, theoretische en gemengde leerweg leerweg kun je direct doorstromen naar niveau 3.

Werkzaamheden van een timmerman

Als timmerman kun je terecht bij verschillende bouwbedrijven, timmerbedrijven of aannemers en je kunt zowel buiten- als binnen werkzaamheden uitvoeren. Een timmerman is een veelzijdig beroep en je bent een echte alleskunner. Naast vakkundige kennis over het timmeren van allerlei hout, weet je ook hoe je bijvoorbeeld prefab-onderdelen monteert en hoe je ramen en deuren monteert en repareert. Een timmerman kan alles van begin tot eind: welk gereedschap en materiaal moet er worden gebruikt? En aan welke veiligheidsmaatregelen moet er gehouden worden? Ook heb je oog voor detail en werk je secuur en werk je alles netjes af. Bovendien weet je ook hoe je moet samenwerken met collega’s, want je werkt vaak als een team aan bijvoorbeeld nieuwbouwprojecten, restauratieprojecten of renovatieprojecten. Soms werk je bij mensen thuis, maar een andere keer zit je weer op een werkplaats dus het is erg afwisselend werk.


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Innovatieve airco oplossingen

In Maastricht, een stad bekend om haar historische schoonheid en…

Read More
thumb-img
Deze 4 dingen zijn onmisbaar op de bouwplaats

Op de bouwplaats is het van groot belang om een…

Read More
thumb-img
3 tips om tijd te besparen tijdens de tuinaanleg

Is het hoog tijd om de tuin aan te pakken?…

Read More
thumb-img
De kunst van de moderne keuken

De keuken is in iedere woning een onderdeel dat direct…

Read More
thumb-img
De groeiende populariteit van zonnepanelen in Dongen

Dongen, een gemeente in Noord-Brabant, heeft de afgelopen jaren een…

Read More
  • Categorieën