Welk filament is passend?

Wie met een 3D printer een idee gaat aanpakken, moet zich ook verdiepen in de keuze voor filament. Het is voor elk ontwerp belangrijk dat het juiste materiaal erbij gekozen wordt. Dat maakt het gemakkelijker mogelijk om alles uit een ontwerp te halen. Een variant die veel gekozen wordt is PLA. Het is het soort materiaal waarmee heel simpel te werken is. Bovendien is het goed bruikbaar in heel veel verschillende 3D printers. Op die manier kan je dus heel gemakkelijk beginnen met het printen. Dit is wel zo aantrekkelijk. Alle ideeën kunnen zo werkelijkheid worden voor iedere ontwerper.

Filament van betere kwaliteit

Wie al wat meer gewend is aan het gebruik van de 3D printer, kan ook variëren in het soort filament dat gebruikt wordt. Er zijn ook andere soorten waar goed mee te werken is. Dat kan dan bijvoorbeeld om de meer versterkte soorten gaan. Daarmee zijn ontwerpen te maken die steviger zijn. Dit kan bijvoorbeeld voor passtukken, hulpstukken of specifiek gereedschap van grote waarde zijn. De versterking is te danken aan de deeltjes kunststof, glas of metaal die erin verwerkt zijn. Dat kan voor het ontwerp een groot voordeel zijn. Neem dit dus ook meer hierin.

Passend bij het ontwerp

Het kiezen van filament moet altijd gebeuren op basis van het doel van het ontwerp. Het is zaak om te zorgen dat de kenmerken van het materiaal passen bij datgene wat je met de 3D printer wilt gaan maken. Dat kan dus zeker ook bedenken dat de bekende plasticsoorten als PLA en ABS dus niet toereikend zijn. Het kan beter zijn om bijvoorbeeld met hout, nylon of metaal aan de slag te gaan. Daarnaast zijn ook andere kenmerken van belang. Nieuwe soorten filament krijgen kenmerken als glow in the dark mee. Dat is wat veel kan bieden.

De specialist erbij betrekken

Wie op zoek gaat naar het juiste filament voor een bepaald idee, kan overweldigd worden door de vele soorten die beschikbaar zijn. Het kan dan aan te raden zijn om de specialist erbij te betrekken. Die kan dan bijvoorbeeld kijken wat de geschikte materialen zijn voor de 3D printer waarmee gewerkt wordt. Daarnaast kan ook gekeken worden of een bepaald type filament beter past bij een bepaald idee of ontwerp. Daarmee is het nodige te bereiken. Het is altijd fijn om de hulp van kenners te krijgen. Zo zijn de beste keuzes op dit gebied te maken.


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Innovatieve airco oplossingen

In Maastricht, een stad bekend om haar historische schoonheid en…

Read More
thumb-img
Deze 4 dingen zijn onmisbaar op de bouwplaats

Op de bouwplaats is het van groot belang om een…

Read More
thumb-img
3 tips om tijd te besparen tijdens de tuinaanleg

Is het hoog tijd om de tuin aan te pakken?…

Read More
thumb-img
De kunst van de moderne keuken

De keuken is in iedere woning een onderdeel dat direct…

Read More
thumb-img
De groeiende populariteit van zonnepanelen in Dongen

Dongen, een gemeente in Noord-Brabant, heeft de afgelopen jaren een…

Read More
  • Categorieën